ΔΕΗ: Πρωταγωνιστής σε όλες τις «πράσινες» τεχνολογίες – Είσοδος Κοπελούζου με 1,5%

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΕΗ: Πρωταγωνιστής σε όλες τις «πράσινες» τεχνολογίες – Είσοδος Κοπελούζου με 1,5%
Μεγαλύτερο «αποτύπωμα» στην αιολική ενέργεια με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου Κοπελούζου, σε συνέχεια κινήσεων για αύξηση του χαρτοφυλακίου σε χερσαία αιολικά, σε υδροηλεκτρικά και αντλησιοταμίευση, αλλά και για «είσοδο» στα offshore αιολικά, τη γεωθερμία και τις μπαταρίες. «Με το βλέμμα» στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και τη μελλοντική χρήση υδρογόνου, η ενίσχυση του μεριδίου στην υπό κατασκευή μονάδα στην Αλεξανδρούπολη. Ψήφος εμπιστοσύνης του Ομίλου Κοπελούζου η υλοποίηση μέρους της συναλλαγής με μετοχές της επιχείρησης.

Σε σημαντικό βήμα ώστε η ΔΕΗ να «οικοδομήσει» όχι μόνο το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και με μία από τις μεγαλύτερες διασπορές σε «πράσινες» τεχνολογίες, «μεταφράζεται» η χθεσινή εξαγορά έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,7 GW από τον Όμιλο Κοπελούζου και την εταιρεία Σαμαρά. Την ίδια στιγμή, η δεύτερη πτυχή του deal -με την οποία η ΔΕΗ αυξάνει στο 71% το μερίδιό της στην υπό κατασκευή μονάδα αερίου 840 MW στην Αλεξανδρούπολη- ενισχύει την εμπλοκή της εταιρείας στον ρόλο που θα παίξει το φυσικό αέριο ως καύσιμο γέφυρα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της συμφωνίας, βαρύνουσα σημασία έχει το γεγονός ότι στο επίκεντρό της βρίσκονται χερσαία αιολικά πάρκα – με δύο εν λειτουργία έργα 66,6MW και υπό ανάπτυξη μονάδες 1.050 MW. Ως συνέπεια, τα asset που αποκτήθηκαν διευρύνουν τις δυνατότητες της ΔΕΗ για παραγωγή καθαρής ενέργειας 24 ώρες της ημέρας, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Το γεγονός αυτό εντάσσει το deal σε μία σειρά κινήσεων που έχει ξεδιπλώσει η επιχείρηση το τελευταίο χρονικό διάστημα, με σκοπό η «πράσινη» παραγωγική βάση της να έχει μεν ως «ατμομηχανή» τα φωτοβολταϊκά, αλλά να διαθέτει σημαντική παρουσία και σε όλες τις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ. Κινήσεις που παράλληλα διασφαλίζουν πως το «καθαρό» χαρτοφυλάκιό της θα έχει επίσης όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά – ώστε η παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ να μην εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μία μόνο χώρα, και η διάθεση των «πράσινων» Μεγαβατώρων να μην εξαρτάται μόνο από τα δεδομένα μίας ενεργειακής αγοράς.

Είσοδος Κοπελούζου με 1,5%

Έτερο σημαντικό στοιχείο του deal είναι το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει μόνο μετρητά, καθώς ποσό ύψους 70 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί με ίδιες μετοχές της εταιρείας. Αυτό σημαίνει καταρχάς πως περιορίζονται τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΗ που αξιοποιήθηκαν στη συναλλαγή, διευκολύνοντας έτσι νέες πιθανές συναλλαγές στο άμεσο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή διάθεσης καθορίστηκε στα 12,21 ευρώ, η οποία προέκυψε από το υψηλότερο εκ της μεσοσταθμικής τιμής 6μήνου και της τιμής σποτ στο κλείσιμο της 24ης Σεπτεμβρίου 2024. Με αυτό τον τρόπο, ο Όμιλος Κοπελούζου εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ με ένα ποσοστό 1,5%.

Πρόκειται για μία νέα στρατηγική συμμαχία της επιχείρησης, στο πλαίσιο της πράσινης στροφής της. Την ίδια στιγμή, αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης του Ομίλου Κοπελούζου στη μετοχή της εταιρείας, ο οποίος προσδοκά σε ακόμη μεγαλύτερες υπεραξίες στο άμεσο μέλλον.

Όπως είχε δηλώσει ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, στο teleconference για τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2024, από το 10% των ίδιων μετοχών της εταιρείας μέσω των προγραμμάτων επαναγοράς, περίπου το 1/3 θα αξιοποιείτο για εξαγορές, ενώ άλλο 1/3 θα ακυρωνόταν. Χθες μπήκε στις ράγες η υλοποίηση και του δεύτερου σκέλους, καθώς το Δ.Σ. έδωσε το «πράσινο φως» για την ακύρωση ενός επιπλέον 3,33% του μετοχικού κεφαλαίου. Με την ακύρωση, θα αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των μετόχων και το μέρισμα ανά μετοχή.

Αντίδοτο στη στοχαστικότητα

Για τη ΔΕΗ, ένα πιο ισορροπημένο πράσινο χαρτοφυλάκιο σημαίνει ένα χαρτοφυλάκιο με εγγενή ανθεκτικότητα στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ – δηλαδή στο γεγονός ότι π.χ. τα φωτοβολταϊκά παράγουν ενέργεια μόνο σε συνθήκες ηλιοφάνειας και τα αιολικά μόνον όταν φυσάει. Παράλληλα, έχει υψηλές βλέψεις και στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, αφού χρειάζεται ένα «καλάθι» προμήθειας που θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των πελατών της για ρεύμα, και όχι στις διαθέσεις του… καιρού.

Ως συνέπεια, στην κατεύθυνση της τεχνολογικής διαφοροποίησης η επιχείρηση ωριμάζει σχέδια που ενισχύουν την παρουσία της στα χερσαία αιολικά και τα υδροηλεκτρικά. Επίσης, έχει στα σκαριά την «είσοδό» της στα offshore αιολικά και τη γεωθερμία, ενώ όσο αφορά την αποθήκευση έχει στα σκαριά υβριδικά έργα, νέα αντλησιοταμιευτικά, καθώς και αυτόνομες μπαταρίες.

Την ίδια στιγμή, όλες οι παραπάνω επενδύσεις εξακολουθούν να έχουν στο επίκεντρο την Ελλάδα, με δεύτερο πυλώνα τη Ρουμανία – μέσω της «μικρής ΔΕΗ» (PPC Romania) στη βαλκανική χώρα που έχει εντάξει στον Όμιλό της. Παράλληλα, επεκτείνονται επίσης στην Ιταλία, την Κροατία και τη Βουλγαρία.

Offshore αιολικά και νέα υδροηλεκτρικά

Ενδεικτικά, όσον αφορά την αιολική ενέργεια, του deal με τον Όμιλο Κοπελούζου και την εταιρεία Σαμαρά προηγήθηκε στις αρχές Αυγούστου η εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία από την Macquarie, στο οποίο συγκαταλέγονται 600 MW χερσαίων αιολικών πάρκων. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει την έναρξη κατασκευής ενός καινούριου αιολικού πάρκου 140 MW στη βαλκανική χώρα. Επίσης, σημαντικό είναι το αιολικό μερίδιο στο χαρτοφυλάκιο των 75 έργων που ωριμάζει από κοινού με την Intrakat στη χώρα μας.

Μία συμφωνία επίσης με τον Όμιλο Κοπελούζου και την εταιρεία Σαμαρά, εξασφάλισε στη ΔΕΗ πρωταγωνιστικό ρόλο και στην αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών. Με το deal, η επιχείρηση απέκτησε θαλάσσιο αιολικό πάρκο ισχύος 200 MW που θα αναπτυχθεί ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Την ίδια στιγμή, έχει στα σκαριά νέα υδροηλεκτρικά πάρκα τα οποία θα προστεθούν στο portfolio 3,2 GW υδροηλεκτρικής ισχύος που διαθέτει, με προεξάρχον το έργο στη Μεσοχώρα – το οποίο θα λειτουργούσε ήδη, αν δεν είχαν μεσολαβήσει πολυετείς δικαστικές περιπέτειες.

Γεωθερμία, πλωτά φωτοβολταϊκά και μπαταρίες

Με το deal με το Macquarie, η ΔΕΗ απέκτησε επίσης 22 MW μικρών υδροηλεκτρικών, καθώς και το πρώτο πλωτό φωτοβολταϊκό της πάρκο. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ είναι η μόνη ενεργειακή εταιρεία στη χώρα που ωριμάζει γεωθερμικές μονάδες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκινώντας με έναν πολιτικό σταθμό στη Μυτιλήνη.

Όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας, η εταιρεία έχει μεγαλεπήβολα σχέδια στην αντλησιοταμίευση, διαθέτοντας μάλιστα ήδη δύο έργα (Θησαυρός, Σφηκιά). Παράλληλα, ωριμάζει πέντε ανάλογα έργα σε πρώην λιγνιτωρυχεία, συνολικής ισχύος 1.407 MW και προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, η επιχείρηση ετοιμάζεται να κατασκευάσει δύο αυτόνομες μπαταρίες, με τα έργα να έχουν προκριθεί από τους διαγωνισμούς της ΡΑΑΕΥ.

Κομβική η μονάδα αερίου

Η ΔΕΗ επιδιώκει όμως να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη θερμοηλεκτρική παραγωγή, η οποία με την ενίσχυση των ΑΠΕ θα αναλάβει να καλύπτει τις αιχμές του φορτίου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η αύξηση του ποσοστού της στο 71% το μερίδιό της στην υπό κατασκευή μονάδα αερίου 840 MW στην Αλεξανδρούπολη.

Μάλιστα, η μονάδα αυτή αποκτά κομβικό ρόλο στο χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης, καθώς βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και για εξαγωγές ενέργειας στις βαλκανικές αγορές – οι ανάγκες των οποίων σε ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθούν, όσο προχωρούν τα σχέδιά τους για απανθρακοποίηση. Σημαντικό είναι επίσης πως η συγκεκριμένη επένδυση είναι «future proof» - διατηρώντας θέση στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα όσο περιορίζεται η θέση του φυσικού αερίου, αφού θα μπορεί να καταναλώνει υδρογόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για το γεωπολιτικό ρίσκο

Ηλεκτρισμός: Άμεσα στην Κομισιόν η επιστολή Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας για τις υψηλές τιμές

Χρέη στους Δήμους: Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για οφειλές 3,6 δισ. ευρώ – Εξόφληση σε έως 60 μηνιαίες δόσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider