Digital X 2024: Εικόνες από το μέλλον στην «καρδιά» της Γερμανίας – Τι είδαμε στην έκθεση της Telekom στην Κολωνία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Digital X 2024: Εικόνες από το μέλλον στην «καρδιά» της Γερμανίας – Τι είδαμε στην έκθεση της Telekom στην Κολωνία
Για δύο ημέρες, το εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο της Κολωνίας μεταμορφώθηκε από μια ιστορική πόλη της Γερμανίας σε ένα «παράθυρο» στο ψηφιακό μέλλον.

Αποστολή στην Κολωνία,

Για δύο ημέρες, την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, το εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο της Κολωνίας μεταμορφώθηκε από μια ιστορική πόλη της Γερμανίας σε ένα «παράθυρο» στο ψηφιακό μέλλον. Συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία, αλλά και εστιατόρια και μπαρ γέμισαν με τους περίπου 50.000 επισκέπτες της Πανευρωπαϊκής Έκθεσης Digital X 2024 που διοργάνωσε η Telekom.

Αντί για ένα συνεδριακό κέντρο με πάγκους και περίπτερα, η Telekom έστησε μία διοργάνωση που απλωνόταν σε κάθε γωνιά της Κολωνίας με πολλά σημεία ενδιαφέροντος, όπου το καθένα είχε κάτι νέο και εντυπωσιακό: Από συνομιλίες με ΑΙ Avatar και ρομπότ που καθάριζαν την πόλη από αποτσίγαρα, έως ψηφιακούς ελέγχους υγείας με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και από τηλεοράσεις επαυξημένης πραγματικότητας έως φορητούς υπολογιστές χωρίς οθόνες.

Το ΑΙ Avatar Judy έτοιμο να λύσει όλες τις απορίες των επισκεπτών

Εκτός όμως από τις παρουσιάσεις των τελευταίων εφαρμογών της ψηφιακής τεχνολογίας, κατά τη διήμερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν δεκάδες ομιλίες και workshops στις έξι σκηνές του Digital X με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών τόσο από την Telekom αλλά και από άλλους κορυφαίους τεχνολογικούς ομίλους όπως οι: Samsung, Microsoft, CISCO, Amazon Web Services και IBM.

Στα «brand houses» που είχαν στηθεί από τους περίπου 300 συνεργάτες της διοργάνωσης διάσπαρτα στα καφέ και τα εστιατόρια της πόλης οι επισκέπτες του Digital X είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τα στελέχη πολυεθνικών εταιρειών αλλά και της Telekom (συμπεριλαμβανομένης της Cosmote Payments και του Payzy) που παρουσίαζαν τις δικές τους εφαρμογές υπό τη συνοδεία καφέ, μπύρας και… Currywurst. Την ίδια στιγμή, στο κεντρικό πάρκο της πόλης είχε στηθεί ένα μικρό χωριό από εκατοντάδες startups.

«Ποδόσφαιρο με Drones»; Γιατί όχι; 

Οι Μεγατάσεις και η Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι θεματικές της φετινής διοργάνωσης αφορούσαν τέσσερις «Μεγατάσεις» (Megatrends) που μας απασχολούν σήμερα για το μέλλον. Ο λόγος για τις «Διασυνδεδεμένες Επιχειρήσεις» (Connected Business), την «Ασφάλεια» (Security), το «Μέλλον της Εργασίας» (Future of Work) και τη «Βιωσιμότητα» (Sustainability).

Στο επίκεντρο ήταν όπως είναι φυσικό η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, εξάλλου βοήθεια στους επισκέπτες της έκθεσης παρείχε το AI Avatar «Judy» το οποίο αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Chat-GPT 4 έλυνε όλες τις απορίες. Σε συζήτηση που είχαν η Claudia Nemat, Chief Technology and Innovation Officer του Ομίλου Telekom και η Meredith Whittaker, πρόεδρο του ομίλου Signal και της συνιδρύτριας του AI Now Institute τονίστηκαν όχι μόνο οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και τα σημεία που επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και κοινωνία θα πρέπει να προσέξουν ειδικά για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη ιδιωτικότητας των πολιτών.

Ένα από τα πολλά ρομπότ. 

Οι προκλήσεις του μέλλοντος

Η φετινή έκθεση Digital X ξεκίνησε με το Digital X Summit στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 350 διαμορφωτές αποφάσεων από τους τομείς των επιχειρήσεων, της πολιτικής και των επιστημών. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Γερμανία και η Ευρώπη σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον με έμφαση στη συνεργασία και την προώθηση των επενδύσεων. Όπως τονίστηκε για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ψηφιακών λύσεων και της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι σημαντικό επιχειρήσεις, ερευνητικοί οργανισμοί και startups να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί η εκπαίδευση στις ψηφιακές δεξιότητες αλλά και η κυβερνοασφάλεια, ειδικά στους μικρομεσαίους οργανισμούς.

Τη φετινή διοργάνωση είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και δύο τυχεροί μέσω του World Pass powered by Telekom που δίνει την ευκαιρία στους συνδρομητές της Cosmote να παρακολουθήσουν events σε όλο τον κόσμο, από εκθέσεις έως αθλητικές διοργανώσεις και συναυλίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider