Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί της επιβατικής κίνησης

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί της επιβατικής κίνησης
Το δυναμικό ξεκίνημα του Φθινοπώρου και οι επιδόσεις στο 9μηνο.

Την ανοδική του πορεία συνέχισε ο τουρισμός και τον Σεπτέμβριο, με την αύξηση της επιβατικής κίνησης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να προσεγγίζει το 10% σε σχέση με πέρυσι. Τροφοδότης ήταν δε η διεθνής επιβατική κίνηση, η αύξηση της οποίας ήταν τριπλάσια έναντι της εγχώριας.

3,3 εκατ. επισκέπτες τον Σεπτέμβριο

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η επιβατική κίνηση κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου 2024 ανήλθε σε 3,298 εκατ., αυξημένη κατά 9,7% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2023. Άνοδος παρατηρήθηκε δε τόσο στους εγχώριους όσο και στους διεθνείς επιβάτες με τους τελευταίους μάλιστα να είναι αισθητά πολλαπλάσιοι. Για την ακρίβεια η κίνηση εξωτερικού διαμορφώθηκε σε 2.317.374 έναντι 2.064.107 τον Σεπτέμβριο του 2023, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 12,3%. Στον αντίποδα η κίνηση εσωτερικού έφτασε τις 980.631 επιβάτες έναντι 943.231 επιβατών του 2023, καταγράφοντας αύξηση 4%.

Οι καλές επιδόσεις του Σεπτεμβρίου συνέχισαν το σερί ανόδου που παρατηρείται καθ' όλη την διάρκεια του τρέχοντος έτους, ακόμα και τους πρώτους μήνες του 2024, όπου παραδοσιακά οι αφίξεις είναι περιορισμένες.

Αποτέλεσμα δε, ήταν η άνοδος στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024 να φτάσει το 13,3%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 24,56 εκατ. επιβάτες έναντι 21,68 επιβατών του 2023, ήτοι 2,8 εκατ. επιβάτες περισσότεροι. Και σε επίπεδο εννεαμήνου μάλιστα ή ώθηση από το εξωτερικό ήταν ισχυρότερη, με την επιβατική κίνηση εξωτερικού να καταγράφει άνοδο της τάξης του 16% έναντι 7,3% που αυξήθηκε η κίνηση εσωτερικού.

Σε επίπεδο πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ο αριθμός έφτασε τις 207.744, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 11,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 5,2% και 16,6% σε σχέση με το 2023.

Ενισχύονται οι προσδοκίες για το 2024

Οι επιδόσεις αυτές ενισχύουν τις προσδοκίες για ένα θετικό αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς, παρά τους όποιους αστερίσκους δημιούργησαν τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου για τον Ιούλιο που έδειξαν μια κάμψη στις εισπράξεις. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,2% τον Ιούλιο, παρά την αύξηση του 4,1% στην ταξιδιωτική κίνηση εξαιτίας της πτώσης της μέσης δαπάνης κατά 9,1%. Η εικόνα όμως δεν είναι ενδεικτική αφού η τάση για ταξίδια προς τα άκρα της σεζόν όλο και ενισχύεται. Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνουν φορείς του κλάδου, μπορεί να αντισταθμίσει την όποια κάμψη των επιδόσεων μεταξύ Ιουνίου – Αυγούστου, που θεωρείται παραδοσιακά το πιο δυνατό τρίμηνο της χρονιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Η πορεία του Αυγούστου και οι δείκτες «κλειδιά» που θα κρίνουν το αποτέλεσμα της σεζόν

ΔΑΑ: Αύξηση 9,7% στην επιβατική κίνηση Σεπτεμβρίου

ΥΠΑ: Αύξηση 5% επιβατικής κίνησης στα 24 αεροδρόμια το καλοκαίρι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider