Ιταλία: Διώξεις για ελαττωματικά ανταλλακτικά αεροσκαφών Boeing

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Διώξεις για ελαττωματικά ανταλλακτικά αεροσκαφών Boeing
Δύο υπεργολάβοι της Leonardo κατασκεύαζαν χιλιάδες εξαρτήματα από τιτάνιο και αλουμίνιο με μη εγκεκριμένα κράματα μετάλλου, τα οποία κατέληξαν στα 787 Dreamliner.

Ιταλοί εισαγγελείς άσκησαν διώξεις σε επτά άτομα και δύο υπεργολάβους για εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απάτης και της παραβίασης των κανόνων ασφάλειας των αεροσκαφών, ύστερα από έρευνα για εξαρτήματα που παρήγαγε μια ιταλική εταιρεία για την Boeing, για τα οποία προέκυψαν υποψίες ότι ήταν ελαττωματικά.

Σύμφωνα με το Reuters, οι εισαγγελείς ξεκίνησαν την έρευνά τους στα τέλη του 2021, αφού η Boeing ανέφερε ότι ορισμένα εξαρτήματα για το αεροπλάνο της 787 Dreamliner, που τα προμήθευε μια εταιρεία που εργάζεται για τον ιταλικό αεροδιαστημικό όμιλο Leonardo είχαν κατασκευαστεί ακατάλληλα.

Ύστερα από έρευνες διαπιστώθηκε ότι δύο Ιταλοί υπεργολάβοι χρησιμοποιούσαν φθηνότερες και μη εγκεκριμένες μορφές τιτανίου και αλουμινίου για την κατασκευή ορισμένων εξαρτημάτων, εξοικονομώντας σημαντικά χρηματικά ποσά από το κόστος των πρώτων υλών τους, ανέφεραν οι εισαγγελείς σε δήλωση, χωρίς να κατονομάσουν τους υπεργολάβους ή τους επτά άτομα που ασκήθηκαν οι διώξεις.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή εξαρτημάτων αεροσκαφών με σημαντικά χαμηλότερα χαρακτηριστικά στατικής αντοχής και αντοχής στην καταπόνηση, με επιπτώσεις στην ασφάλεια της αεροπλοΐας», ανέφεραν οι εισαγγελικές αρχές.

Δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν στο Reuters ότι ο πρώην προμηθευτής της Leonardo, η Manufacturing Process Specification (MPS) και η πλέον χρεοκοπημένη προκάτοχός της εταιρεία Processi Speciali, είναι οι δύο εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας.

Ο ιδιοκτήτης του MPS Antonio Ingrosso και ο πατέρας του Vincenzo, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Processi Speciali, ήταν δύο από τα επτά άτομα με τα οποία ασχολήθηκε η έρευνα. Σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου τους στο Reuters και οι δύο είναι «πεπεισμένοι ότι ενήργησαν σεβόμενοι πλήρως τον νόμο».

Ειδικοί του τομέα της αεροδιαστημικής που συνεργάζονται με τις εισαγγελικές αρχές, πιστοποίησαν τουλάχιστον 4.829 μη εγκεκριμένα εξαρτήματα από τιτάνιο και 1.158 από αλουμίνιο.

«Η εργασία και οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένα μη συμμορφωμένα με τους κανόνες δομικά στοιχεία, θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να βλάψουν την ασφάλεια του αεροσκάφους» ανέφεραν οι Ιταλικές αρχές ζητώντας από την αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία να ξεκινήσει τις απαραίτητης εργασίες συντήρησης στα εμπλεκόμενα αεροσκάφη. Τόσο η Boeing, όσο και η Leonardo συνεργάστηκαν με τις εισαγγελικές αρχές στην έρευνα τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider