Cosmos Sport: Άλμα πωλήσεων και δυναμική επέκταση δικτύου – Τα νέα καταστήματα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Cosmos Sport: Άλμα πωλήσεων και δυναμική επέκταση δικτύου – Τα νέα καταστήματα
Πώς προχωρούν τα αναπτυξιακά σχέδια της γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών που από το 2021 αποτελεί θυγατρική του βρετανικού κολοσσού JD Sports Fashion. 

Στην περαιτέρω ανάπτυξή της, με επίκεντρο τη συνεχή επέκταση του δικτύου καταστημάτων της, επικεντρώνεται η γνωστή αλυσίδα με ισχυρό αποτύπωμα στον κλάδο της πώλησης επώνυμων αθλητικών ειδών σε Ελλάδα και Κύπρο Cosmos Sport, η οποία αποτελεί θυγατρική του βρετανικού κολοσσού JD Sports Fashion.

Στους δε βραχυπρόθεσμους στόχους της διοίκησης περιλαμβάνονται η αύξηση των πωλήσεων και η διεύρυνση του μεριδίου αγοράς που κατέχει, ώστε να βελτιωθούν οι δείκτες κερδοφορίας και ρευστότητας της εταιρείας.

Άλμα πωλήσεων 40,97% το 2023

Όπως προκύπτει από τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ πριν από μερικά 24ωρα – και οι οποίες αφορούν στη χρήση 2023 (1.2.2023 - 31.01.2024), ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 144,22 εκατ. ευρώ έναντι 102,31 εκατ. ευρώ το 2022, αυξημένος κατά 40,97%.

Τα μικτά αποτελέσματα (κέρδη) ανήλθαν σε 61,90 εκατ. ευρώ, με το μικτό περιθώριο κέρδους να διαμορφώνεται στο 42,92% έναντι 43,78% στην αμέσως προηγούμενη χρήση.

Η εταιρεία εμφάνισε προ φόρων κέρδη ύψους 10,60 εκατ. ευρώ από 7,47 εκατ. ευρώ στη χρήση 2022, αυξημένα κατά 41,98%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 24,81 εκατ. ευρώ.

Το δίκτυο καταστημάτων και η νέα στρατηγική

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της Cosmos Sport, έως τις 31/1/2024, διέθετε 76 φυσικά υποκαταστήματα, 25 στο νομό Αττικής, 7 στο νομό Θεσσαλονίκης, 5 στο νομό Ηρακλείου, 3 στους νομούς Χανίων, Δωδεκανήσου, Λασιθίου, Εύβοιας και Κέρκυρας, 2 στους Νομούς Αχαΐας, Λάρισας , Μεσσηνίας, Μαγνησίας και από 1 υποκατάστημα στους Νομούς Ξάνθης, Βοιωτίας, Χίου, Έβρου, Φθιώτιδας, Δράμας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Καρδίτσας, Κοζάνης, Ημαθίας, Σερρών, Λέσβου, Κορινθίας, Τρικάλων και Ιωαννίνων. Επίσης η εταιρεία διαθέτει και 6 ηλεκτρονικά καταστήματα E-Shop.

Σήμερα, το δίκτυο έχει ξεπεράσει τα 80 φυσικά καταστήματα, ενώ η εταιρεία διαχειρίζεται συνολικά έξι εμπορικές επωνυμίες (Cosmos Sport, JD, Sneaker10, Sportsfactory, Slamdunk, Rundome), καθώς και τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά sites τους (www.cosmossport.gr, www.jdsports.gr, www.sneaker10.gr, www.sportsfactory.gr, www.slamdunk.gr, www.rundome.gr).

Στα μέσα δε του περασμένου Σεπτεμβρίου άνοιξε τις πύλες του το νέο flagship κατάστημα JD Sports στο κέντρο της Αθήνας. Το JD κατάστημα βρίσκεται σε νεοκλασικό κτήριο στην Ερμού 22 και είναι συνολικής επιφάνειας 1.331 τ.μ.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, η Cosmos Sport έχει χαράξει νέα αναπτυξιακή στρατηγική τους τελευταίους μήνες. Όπως δήλωνε λίγο πριν την έλευση του 2024 στους δημοσιογράφους η marketing director του ομίλου, Αλεξάνδρα Κουβέλη, το κατάστημα Cosmos Sport που άνοιξε στη Γλυφάδα στα τέλη του 2023 σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης που υιοθετεί πλέον η εταιρεία, έχοντας αποφασίσει να επικεντρωθεί στην πιο σπορ εκδοχή των καταναλωτών και λιγότερο στις πιο life style τάσεις της μόδας, στοχεύοντας στους πελάτες που έχουν εντάξει πλήρως τον αθλητισμό στην καθημερινότητά τους και χρειάζονται τα αντίστοιχα προϊόντα.

Δέκα καταστήματα στην Κύπρο

Παράλληλα, τον Απρίλιο του 2021 η εταιρεία προχώρησε στην ίδρυση της θυγατρικής Cosmossport trading (Cyprus) Limited στην Κύπρο, της οποίας κατέχει το σύνολο του εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου ως μοναδική μέτοχος.

Η θυγατρική απαριθμεί ήδη δέκα φυσικά καταστήματα στην Κύπρο με τις εμπορικές επωνυμίες (Cosmos Sport, Sneaker10, JD), τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά sites τους (www.cosmossport.cy, www. jdsports.cy, www.sneaker10.cy), καθώς και δύο σύγχρονα κέντρα αποθήκευσης και διανομής.

Σε προνομιακή θέση η βιομηχανία αθλητικών ειδών

Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο κλάδος εμπορίας αθλητικών ειδών στην Ελλάδα περιλαμβάνει κυρίως εισαγωγικές και λιγότερο παραγωγικές επιχειρήσεις. Οι συνθήκες στο οικονομικό περιβάλλον προοιωνίζονται καλές μακροπρόθεσμα για τις επιχειρήσεις που προτεραιοποιούν τη χρηματοοικονομική υγεία και την εξωστρέφεια, ενώ οι πολυεθνικές επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές εταιρείες, ως αποτέλεσμα και των καλών επιδόσεων των τελευταίων. Από πολλές απόψεις, η βιομηχανία αθλητικών ειδών βρίσκεται σε προνομιακή θέση. Σε σύγκριση με πολλούς άλλους κλάδους, τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε από σταθερή ανάπτυξη ξεπερνώντας τα προπανδημικά επίπεδα. Κοιτάζοντας το μέλλον, μεσοπρόθεσμα, υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας που οδηγούνται ιδιαίτερα από την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για την υγεία, τη φυσική κατάσταση και τον αθλητισμό.

Τα προνόμια των εργαζομένων

Όπως επίσης αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας, σε όλους τους εργαζομένους και στις οικογένειές τους παρέχεται το πρόγραμμα «Cosmos People Benefits». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που λειτουργεί από το 2020 µε περισσότερα από 120 προνόμια για την κάλυψη αναγκών υγείας, ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης. Η εν λόγω πρωτοβουλία καλύπτει απλές καθημερινές ανάγκες όπως ένα δωρεάν check-up, εκπτώσεις σε διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα ενώ παράλληλα προσφέρει σημαντικές παροχές. Το 2023 δε το πρόγραμμα ανανεώθηκε με περισσότερα από 20 νέα προνόμια.

Στη χρήση 2023 η εταιρεία απασχόλησε σε συνεχή βάση 982 εργαζόμενους από 776 εργαζόμενους στην αμέσως προηγούμενη χρήση.

Μια ιστορία 42 ετών

Η Cosmos Sport κουβαλάει στην πλάτη της μια ιστορία 42 ετών ενώ η έδρα της βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1982 από τον Φραγκίσκο Τσικνάκη, ενώ έμπνευσή του στάθηκε ένα... ταξίδι στη Βαρκελώνη. Το πρώτο ομώνυμο κατάστημα λειτούργησε στη Χερσόνησο, ενώ από το 1995 η διοίκηση της εταιρείας συνεχίστηκε από τους τρεις υιούς του Φραγκίσκου Τσικνάκη, τον Μιχάλη, τον Λευτέρη και τον Κώστα Τσικνάκη.

Ήταν δε τον Οκτώβριο του 2021, όταν έγινε γνωστό ότι η βρετανική JD Sports Fashion, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον χώρο της πώλησης αθλητικών ειδών με ιστορία άνω των 40 ετών, προχωρούσε στην εξαγορά του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmos Sport. Τα μέλη της κρητικής οικογένειας Τσικνάκη υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmos Sport στη JD Sports Fashion παραμένοντας στην εταιρεία και διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 20%. Την ίδια στιγμή, το fund EOS Capital Partners, συμφερόντων του Απόστολου Ταμβακάκη, προχώρησε σε αποεπένδυση από την Cosmos Sport, υπογράφοντας δεσμευτική συμφωνία πώλησης του συνόλου της μειοψηφικής συμμετοχής - ήτοι 30% - που κατείχε στην Cosmos Sport.

Το πρώτο JD Sports στην Ελλάδα άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2022 στο Smart Park.

Η JD Sports Fashion ιδρύθηκε το 1981 και εδρεύει στην πόλη Bury που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ στη Βρετανία. Πλέον αριθμεί πάνω από 4.500 καταστήματα παγκοσμίως σε 36 χώρες, ενώ βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο Όμιλος Pentland. Τα γράμματα J και D στην επωνυμία της JD Sports Fashion είναι τα αρχικά των ιδρυτών της – John (Τζον) και David (Ντέιβιντ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καλάθι των μαθητών»: Αυλαία σήμερα - Ο πρώτος απολογισμός

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από 1,15 ευρώ η τιμή εκκίνησης - Τι ισχύει στην Αττική, οι εκπτώσεις και το επίδομα θέρμανσης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider