Ξηρουχάκης (ΤΧΣ) στο Bloomberg: Οι τράπεζες στην Ελλάδα μετατράπηκαν στα πιο επιθυμητά assets στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξηρουχάκης (ΤΧΣ) στο Bloomberg: Οι τράπεζες στην Ελλάδα μετατράπηκαν στα πιο επιθυμητά assets στην Ευρώπη
«Ήταν η κατάλληλη στιγμή για εμάς να αποχωρήσουμε» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ.

Οι «προβληματικές τράπεζες του παρελθόντος» της Ελλάδας έχουν μετατραπεί σε μερικά από τα πιο επιθυμητά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη, αναφέρει ο Ηλίας Ξηρουχάκης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ σε δηλώσεις του στο Bloomberg. «Βλέπουμε τώρα πολύ ανταγωνιστικές τράπεζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» πρόσθεσε.

«Το δίχτυ ασφαλείας του κράτους αποσύρθηκε, αλλά αυτό συνέβη σε μια περίοδο που οι τράπεζες ήδη παρουσίαζαν πολύ ισχυρά σημάδια ανάκαμψης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ξηρουχάκης. «Ήταν η κατάλληλη στιγμή για εμάς να αποχωρήσουμε» έσπευσε να συμπληρώσει μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ισχυρότεροι ισολογισμοί και τα υψηλότερα κέρδη σημαίνουν ότι οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν φέτος να καταβάλουν μερίσματα για πρώτη φορά από το 2008. Η οικονομική ανάκαμψη βοήθησε στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, καθώς το δημόσιο χρέος της χώρας μας έλαβε επενδυτική βαθμίδα πέρυσι.

Η πώληση μεριδίου στην Εθνική Τράπεζα προστέθηκε σε ένα πρόγραμμα που έχει αποφέρει στην ελληνική κυβέρνηση 3,5 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες και έχει ουσιαστικά επιστρέψει ολόκληρο τον κλάδο στον ιδιωτικό τομέα, με την ταχύτητα αυτών των πωλήσεων να καθιστούν την Ελλάδα ως εξαίρεση, αλλά δεν είναι η μόνη που επιστρέφει τις τράπεζες στους επενδυτές.

Από την Ιρλανδία και την Ιταλία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πωλούν μερίδια που κατείχαν από την οικονομική κρίση. Αξιοποιούν τις αυξανόμενες αποτιμήσεις για να καλύψουν τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό, πριν τα μειούμενα επιτόκια αρχίσουν να επηρεάζουν ξανά την κερδοφορία των τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα 2,33 δισ. ευρώ ο τζίρος για καταλύματα και εστίαση τον Αύγουστο - Άλμα 10,7%

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Αύγουστο

Cosmote και Uni Systems σε συμφωνία - πλαίσιο με την NCIA του ΝΑΤΟ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider