Win Medica: Μέχρι το τέλος του 2025 το πρώτο εργοστάσιό της στην Τρίπολη 

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Win Medica: Μέχρι το τέλος του 2025 το πρώτο εργοστάσιό της στην Τρίπολη 
Η επένδυση, η παραγωγική δυναμικότητα και οι νέες θέσεις εργασίας.  Στα 120 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024. Η μετάβαση από το εμπορικό στο παραγωγικό μοντέλο.

Εντός του 4ου τριμήνου του 2025 αναμένεται να λειτουργήσει η πρώτη παραγωγική μονάδα της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Win Medica στην Τρίπολη, μέσω της οποίας θα μετασχηματιστεί από μία αμιγώς εμπορική σε μία παραγωγική επιχείρηση.

Η Win Medica, του Ομίλου ELPEN, έχοντας ήδη σημαντικές εγχώριες και διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και στοχεύοντας να ενισχύσει τη θέση της και στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά, υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 65 εκατ. ευρώ, μέχρι σήμερα, σε έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων και σε υποδομές, ενώ παράλληλα επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε νέες θεραπευτικές κατηγορίες, εκτός των νοσημάτων του καρδιομεταβολικού.

Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανέγερση ενός υψηλής τεχνολογίας εργοστασίου για την παραγωγή φαρμάκων υψηλής τοξικότητας που χορηγούνται από το στόμα. Η παραγωγική δυναμικότητα θα αγγίξει τα 500 εκατ. δισκία το χρόνο, ενώ θα «ανοίξουν» 200 νέες θέσεις εργασίας. Στο σχεδιασμό εντάσσεται η δημιουργία ενός βιώσιμου και φιλικού περιβαλλοντικά εργοστασίου καθώς και η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων παραγωγής για τη βελτίωση της παραγωγικής αποδοτικότητας.

Παράλληλα, η εταιρεία στοχεύει στην ενίσχυση της έρευνας στον τομέα της Ογκολογίας, της Αιματολογίας, της Ανοσολογίας, του κεντρικού νευρικού συστήματος καθώς και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών, μέσω του νέου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης, επίσης στην Τρίπολη.

Με το «βλέμμα» στις εξαγωγές

Παρά τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο φαρμακευτικός τομέας, με τις επιστροφές rebate και clawback να φτάνουν σε μη βιώσιμα επίπεδα, η Win Medica σημειώνει σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας και το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα συμψηφισμού των επιστροφών με δαπάνες για επενδύσεις σε έρευνα και υποδομές. Το 2024 ο κύκλος εργασιών της αναμένεται να «κλείσει» στα 120 εκατ. ευρώ και το εργατικό δυναμικό της σε πάνω από 200 άτομα.

«Η εταιρεία, πέρα από την ισχυρή εμπορική της βάση, βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού, με το νέο εργοστάσιο στην Τρίπολη να αποτελεί το θεμέλιο της παραγωγικής μας στρατηγικής. Επικεντρωμένο στην παραγωγή ογκολογικών φαρμάκων, καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και ανοίγει το παράθυρο για εξαγωγές σε τρίτες χώρες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αυτή η επένδυση ύψους 65 εκατ. ευρώ επιτρέπει στη Win Medica να περάσει από το εμπορικό σε ένα παραγωγικό μοντέλο», δήλωσε ο Πρόεδρος ΔΣ της εταιρείας Δημήτρης Τρύφων σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της νέας θεραπείας φυτικής προέλευσης που εισάγει η εταιρεία για τη διακοπή του καπνίσματος.

Το εργοστάσιο στην Τρίπολη θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο κυτταροτοξικών φαρμάκων στην Ελλάδα και, χρησιμοποιώντας το δίκτυο της ELPEN, ήδη έχουν κλειστεί συμφωνίες για εξαγωγές σε περισσότερες από 42 χώρες.

«Με την επένδυση αυτή, δίνεται η ευκαιρία σε ανθρώπους που είναι από την Τρίπολη, την Πάτρα, την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή και δουλεύουν σε εργοστάσια της Αθήνας, να γυρίσουν πίσω στο σπίτι τους, όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα καριέρας, ενώ το κόστος διαβίωσης είναι χαμηλότερο και η ποιότητα ζωής καλύτερη», ανέφερε ο Δημήτρης Τρύφων.

Τα δυνατά χαρακτηριστικά και η νέα θεραπεία

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει φάρμακα που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και στα νοσοκομεία σε ποσοστό περίπου 50-50, που σημαίνει ότι θίγεται σε σημαντικό βαθμό από το υπέρογκο clawback με το οποίο επιβαρύνονται τα νοσοκομειακά φάρμακα. Ωστόσο, η μη εξάρτησή της από ένα κανάλι διανομής και η μεγάλη διασπορά του χαρτοφυλακίου της είναι αυτή τη στιγμή από τα δυνατά χαρακτηριστικά της, που την καθιστούν «ανθεκτική» στο αντίξοο περιβάλλον της αγοράς.

«Η αναπτυξιακή πορεία της Win Medica συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς στην Ελλάδα μέσω της ανάδειξης της αξίας των προϊόντων μας προς την Ιατρική Κοινότητα, το Κράτος και τους Έλληνες ασθενείς.

Η παραγωγικότητά μας αυξάνεται, καθώς επενδύουμε, αφενός στο ανθρώπινο δυναμικό μας, ξεπερνώντας το 2024 τους 200 εργαζομένους, αφετέρου στο νέο υπερσύγχρονο κτίριό μας στο Μαρούσι, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας, της οργάνωσης και των υπηρεσιών που παρέχουμε.

Προς διαφύλαξη όλων των παραπάνω ενισχύουμε στοχευμένα το χαρτοφυλάκιό μας με νέα προϊόντα και συνεργασίες και επενδύουμε πάνω από 65 εκ. ευρώ στο νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης και στο εργοστάσιο στην Τρίπολη, στοχεύοντας πλέον και στις διεθνείς αγορές.

Βασική μας επιδίωξη είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Win Medica προς όφελος των ασθενών, της θεραπευτικής, της απασχόλησης και της εθνικής μας οικονομίας», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Σωτηρίου.

Ένα από τα πρόσφατα εγχειρήματα της Win Medica είναι η διάθεση της νέας φυτικής προέλευσης θεραπείας, που περιέχει τη δραστική ουσία κυτισινικλίνη, για την διακοπή του καπνίσματος. Όπως ανέφεραν τα στελέχη της, για τα δικαιώματα χρήσης του φακέλου σε Ελλάδα και Κύπρο και για το λανσάρισμα του προϊόντος στις δύο αγορές έχει επενδυθεί εξαψήφιο ποσό. Προς το παρόν η Win Medica έχει αναλάβει την εμπορική διάθεση, αλλά ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παραγωγής του προϊόντος στις εγκαταστάσεις της στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νοσοκομειακό clawback: Έκτακτα μέτρα για την «ελάφρυνση» των εταιρειών με νοσοκομειακά φάρμακα

Diaverum: Πολυεθνική με έδρα το Άμπου Ντάμπι πίσω από την εταιρεία που εξαγόρασε έξι κλινικές στην Ελλάδα

Φαρμακευτικές προς Μητσοτάκη: Προ των πυλών η αποχώρηση προϊόντων, ακόμα και εταιρειών, από την Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider