Νοσοκομειακό clawback: Έκτακτα μέτρα για την «ελάφρυνση» των εταιρειών με νοσοκομειακά φάρμακα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νοσοκομειακό clawback: Έκτακτα μέτρα για την «ελάφρυνση» των εταιρειών με νοσοκομειακά φάρμακα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το υπουργείο θα επιχειρήσει να μειώσει το clawback μέσω τριών μέτρων.

Έκτακτες παρεμβάσεις για την «ανακούφιση» των εταιρειών που διακινούν νοσοκομειακά φάρμακα από τις υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές (νοσοκομειακό clawback) που καταλογίζονται για το έτος 2023 ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς του κλάδου του φαρμάκου (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF, ΣΑΦΕΕ), παρουσία του Υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Αθανάσιου Κοντογεώργη και του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρη Αγγελή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το υπουργείο θα επιχειρήσει να μειώσει το clawback μέσω των παρακάτω τριών μέτρων:

- Με έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών ενισχύεται ο προϋπολογισμός του το 2023 για το νοσοκομειακό φάρμακο κατά 20 εκατ. ευρώ

- Ενίσχυση του νοσοκομειακού φαρμακευτικού προϋπολογισμού κατά 33 εκατ. ευρώ μέσω προϋπολογισθέντων κεφαλαίων για κλειστούς προϋπολογισμούς που δεν θα δαπανηθούν.

- Από την αλλαγή των ποσοστών των εκπτώσεων στο clawback για τα φθηνά νοσοκομειακά σκευάσματα, το clawback που θα επωμισθούν τα προϊόντα με τιμή πάνω από 30 ευρώ θα μειωθεί κατά 20 εκατ. ευρώ. Eιδικότερα, στα προϊόντα με τιμή 0-5 ευρώ θα παραμείνει μηδενική η συμμετοχή, σε αυτά με τιμή 5-15 ευρώ το ισχύον 20% θα ανέλθει στο 40% και σε αυτά με τιμή 15-30 ευρώ το ισχύον 40% θα ανέλθει στο 60%. Το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπεται σε διάταξη που περιλαμβάνεται στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Η αλλαγή θα ισχύσει αναδρομικά από την αρχή του 2023, οπότε οι σχετικές διορθώσεις θα γίνουν στα σημειώματα για το δεύτερο μισό της προηγούμενης χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι από τα σημειώματα που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) για το 1ο εξάμηνο του 2023, φαίνεται ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές για την μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς φτάνουν στο 83%, ενώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αγγίζουν το 92% επί των πωλήσεων. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αγοράς, η οποία έκανε λόγο για επικείμενη απόσυρση φαρμάκων από την Ελλάδα αλλά και ενδεχόμενη αποχώρηση εταιρειών από τη χώρα μας.

Με την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων αναμένεται ελάφρυνση των συνολικών επιβαρύνσεων, λόγω της υπέρβασης της νοσοκομειακής δαπάνης, της τάξης των 65-70 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2023, ώστε και το συνολικό clawback να υποχωρήσει στο περίπου 76-77%.

Μέτρα για το 2024

Για το έτος 2024 ο νοσοκομειακός προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά 50 εκατ. ευρώ, από τα 70 εκατ. που προκύπτουν σε συνάρτηση με την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση για τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, καταγράφεται μείωση της δαπάνης του ΙΦΕΤ κατά 20 εκατ. ευρώ στο νοσοκομειακό φάρμακο, ενώ αναμένεται εξοικονόμηση δαπάνης κατά 50 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των φαινομένων απάτης κατά του ΕΟΠΠΥ.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες η αγορά φέρεται να μην είναι αρκετά ικανοποιημένη από τις παρεμβάσεις για το 2023, αλλά ούτε και για το 2024, καθώς το αίτημά της ήταν η ενίσχυση του προϋπολογισμού που προκύπτει από την αύξηση του ΑΕΠ, να διοχετευθεί στο σύνολό της στο κανάλι του νοσοκομείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Diaverum: Πολυεθνική με έδρα το Άμπου Ντάμπι πίσω από την εταιρεία που εξαγόρασε έξι κλινικές στην Ελλάδα

Κλινικές μελέτες: Έρχονται Αυτοτελή Τμήματα σε 65 νοσοκομεία του ΕΣΥ - Πώς θα λειτουργούν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider