Έρευνα: Τα χάπια αδυνατίσματος περιορίζουν έως 50% τους εθισμούς σε αλκοόλ και οπιοειδή

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρευνα: Τα χάπια αδυνατίσματος περιορίζουν έως 50% τους εθισμούς σε αλκοόλ και οπιοειδή
Τα χάπια απώλειας βάρους ενδέχεται να σχετίζονται με μείωση στα ποσοστά κατάχρησης οπιοειδών και αλκοόλ έως και 50%,

Τα χάπια απώλειας βάρους ενδέχεται να σχετίζονται με μείωση στα ποσοστά κατάχρησης οπιοειδών και αλκοόλ έως και 50%, σύμφωνα με νέα έρευνα που ενισχύει τις προσδοκίες ότι τα εν λόγω φάρμακα μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερα οφέλη από την διαχείριση του βάρους και του διαβήτη.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Addiction ανέλυσε στοιχεία από 500.000 ασθενείς με ιστορικό κατάχρησης οπιοειδών ή αλκοόλ. Διαπιστώθηκε ότι η λήψη σκευασμάτων GLP-1 ή GIP μείωσε τα ποσοστά εξάρτησης κατά 40% και 50% αντίστοιχα.

Τα φάρμακα Wegovy και Ozempic της δανέζικης Novo Nordisk και το Mounjaro της Eli Lilly μιμούνται τις επιδράσεις μίας ορμόνης του στομάχου γνωστή και ως GLP-1 η οποία βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μειώνει την όρεξη. Το Mounjaro επηρεάζει μία ακόμη ορμόνη που λέγεται GIP.

Τα φάρμακα έχουν λάβει έγκριση σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τη θεραπεία του διαβήτη ή της παχυσαρκίας και έχουν αποδειχθεί τόσο δημοφιλή που ήδη παρουσιάζουν ελλείψεις.

Τα νέα έρχονται καθώς τα ποσοστά κατάχρησης ουσιών συνεχίζουν να ακολουθούν ανοδική πορεία στις ΗΠΑ. Το 2021, σημειώθηκαν 107.000 θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών, έξι φορές περισσότεροι από τους 18.000 του 1999. Το ποσοστό από οπιοειδή σκαρφάλωσε πάνω από το 75% το 2021.

«Καθώς οι διαταραχές της χρήσης ουσιών και αλκοόλ είναι ευρέως διαδεδομένες και επιζήμιες για την υγεία, είναι σημαντικό να εντοπιστούν αποτελεσματικές θεραπείες και να καταστούν άμεσα διαθέσιμες σε όσους θα μπορούσαν να επωφεληθούν», έγραψαν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιστήμη: Εμβόλιο με βακτήρια «υπόσχεται» ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο

Covid-19: 6,7 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του συστήματος ραντεβού και εκτέλεσης εμβολιασμών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider