ΔΕΗ: Είσοδος στην αγορά πιστοποιήσεων – Ιδρύει νέα θυγατρική

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΕΗ: Είσοδος στην αγορά πιστοποιήσεων – Ιδρύει νέα θυγατρική
ΔΕΗ
Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 4 Νοεμβρίου, για την απόσχιση του Κλάδου Εργαστηρίων, Πιστοποίησης & Επιθεώρησης. Υψηλή ζήτηση για ανάλογες υπηρεσίες, λόγω της ενεργειακής μετάβασης, «βλέπει» η ΔΕΗ. «Πράσινο φως» και στην ακύρωση του 3,33% του μετοχικού κεφαλαίου.

«Θέση» στην αγορά υπηρεσιών Εργαστηριακών Υπηρεσιών, Επιθεωρήσεων και Πιστοποιήσεων (Testing, Inspection & Certification, «TIC») επιδιώκει να αποκτήσει η ΔΕΗ, καθώς διαβλέπει ότι η ενεργειακή μετάβαση θα αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζει την απόσχιση του Κλάδου Εργαστηρίων, Πιστοποίησης & Επιθεώρησης και την εισφορά του σε νέα 100% θυγατρική εταιρεία.

Το σχέδιο διάσπασης έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» από το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ θα τεθεί προς έγκριση από τους μετόχους σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου. Αυτή τη στιγμή, ο Κλάδος Εργαστηρίων, Πιστοποίησης & Επιθεώρησης υπάγεται στη Διεύθυνση Εργαστηρίων, Πιστοποίησης και Επιθεώρησης («ΔΕΠΕ») της ΔΕΗ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια Έκτακτη Γ.Σ., θα τεθεί προς έγκριση η ακύρωση 12.730.000 ιδίων μετοχών της ΔΕΗ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό (κατά στρογγυλοποίηση) 3,33% του μετοχικού κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι η ακύρωση του εν λόγω ποσοστού είχε προαναγγελθεί από τον Πρόεδρο & CEO της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, στο teleconference για τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2024.

Όπως είχε δηλώσει τότε, από το 10% των ίδιων μετοχών που διαθέτει η εταιρεία -ποσοστό που διαμορφώθηκε μέσω των προγραμμάτων επαναγοράς τα οποία έτρεξαν το προηγούμενο διάστημα- περίπου το 1/3 θα αξιοποιείτο για εξαγορές, ενώ άλλο 1/3 θα ακυρωνόταν. Ήδη μέρος του πρώτου μετοχικού «πακέτου» αξιοποιήθηκε στο πρόσφατο deal με τον Όμιλο Κοπελούζου. Με την ακύρωση, θα αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των μετόχων και το μέρισμα ανά μετοχή.

Νέα προϊόντα και δραστηριότητες

Όσον αφορά την απόσχιση της ΔΕΠΕ, σύμφωνα με το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα , η ενεργειακή μετάβαση και ο μετασχηματισμός της αγοράς ενέργειας οδηγούν τη ΔΕΠΕ στην ανάγκη επέκτασής της σε νέα προϊόντα και δραστηριότητες, καθώς η απολιγνιτοποίηση και η διασύνδεση των νησιών μειώνουν σημαντικά τις ανάγκες της αγοράς για ένα κομμάτι των υπηρεσιών στις οποίες αυτή τη στιγμή η Διεύθυνση δραστηριοποιείται.

Παράλληλα, η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και της Ηλεκτροκίνησης, αλλά και η αυξανόμενη ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας και συμμόρφωσης των προϊόντων με τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πρότυπα, η ολοένα και αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία, η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου και η ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και πολλών διεργασιών, δημιουργούν υψηλή ζήτηση για υπηρεσίες Εργαστηριακών Υπηρεσιών, Επιθεωρήσεων και Πιστοποιήσεων (TIC) και, επομένως, νέες ευκαιρίες για τη ΔΕΠΕ.

Η ζήτηση αυτή παρατηρείται ιδιαίτερα στους κλάδους της Ναυτιλίας, Ενέργειας, Χημικών, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων, Κατασκευών, Προϊόντων Λιανικής, Άμυνας & Αεροναυπηγικής, αλλά και Μεταφορών & Σιδηροδρόμου. Επιπλέον, η πιστοποίηση των Συστημάτων Διαχείρισης (π.χ. ISO 9001, ISO 14001) ή των δεξιοτήτων του προσωπικού αποτελεί πάγια και ολοένα αυξανόμενη καλή πρακτική της πλειοψηφίας των Επιχειρήσεων ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης.

Λειτουργία από το 1972

Η ΔΕΠΕ λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1972 στην Κάντζα Αττικής, παρέχοντας υπηρεσίες δοκιμών σε υλικά και εξοπλισμό των μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και σε τρίτους πελάτες. Είναι διαπιστευμένη από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) ως εργαστήριο κατά ISO 17025 και ως φορέας ελέγχου, κατά ISO 17020. Διαθέτει εργαστήρια Μηχανικών και Μεταλλουργικών Δοκιμών & Ελέγχων, Ηλεκτρικών Δοκιμών & Μετρήσεων, Χημικών Αναλύσεων, Μελετών & Ποιοτικού Ελέγχου Έργων Πολιτικού Μηχανικού και Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things). Επιπλέον διαθέτει τομείς Επιθεώρησης και Πιστοποίησης.

Από το 2022, στο πλαίσιο του γενικότερου μετασχηματισμού και εξωστρέφειας του Ομίλου ΔΕΗ, ως μέρος της πρώην Διεύθυνσης Κέντρου Καινοτομίας (ΔΚΚ), ανέπτυξε ένα περισσότερο εξωστρεφές προφίλ με έμφαση στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών μέσω σημαντικών επενδύσεων σε εξοπλισμό και με ταυτόχρονη επέκταση του πεδίου διαπίστευσή της. Με στόχο την εναρμόνισή της με τον πελατοκεντρικό προσανατολισμό του Ομίλου ΔΕΗ, αναμόρφωσε πλήρως τις εσωτερικές διαδικασίες της. Παράλληλα, έχει υποβάλει τις απαραίτητες αιτήσεις στο Ε.ΣΥ.Δ. για τη διαπίστευσή της ως Φορέα Πιστοποίησης.

Αν και η αναμόρφωση της ΔΕΠΕ, ως μέρος της πρώην ΔΚΚ, έχει συμβάλει στη σημαντική βελτίωση του κύκλου εργασιών της, η ανάπτυξη της αγοράς TIC σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, οδήγησαν στην αξιολόγηση του εγχειρήματος μίας πιθανούς απόσχισής της και εισφοράς της σε νέα εταιρεία με σκοπό την επέκταση των δραστηριοτήτων της υπό αυτόνομη λειτουργία.

Τα οφέλη της απόσχισης

Η απόσχιση θα δώσει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα δραστηριοποίησης στην εν λόγω αγορά:

- Διευκόλυνση για την έγκριση της διαπίστευσή της ως Φορέα Πιστοποίησης από το Ε.ΣΥ.Δ., έπειτα από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλει η ΔΕΠΕ. Ενόσω η ΔΕΠΕ αποτελεί εσωτερική Διεύθυνση της ΔΕΗ, το Ε.ΣΥ.Δ. θέτει ενστάσεις αμεροληψίας και ακεραιότητας με αποτέλεσμα να απορρίπτεται σχεδόν εν τω συνόλω του το αίτημα διαπίστευσης της ΔΕΠΕ.

Καθώς η αγορά της Πιστοποίησης παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη, λόγω των αυστηρότερων ρυθμιστικών πλαισίων η παραμονή της ΔΕΠΕ ως εσωτερικής Διεύθυνσης της επιχείρησης θα έχει ως αποτέλεσμα αυτή να μπορεί να εξυπηρετήσει πολύ μικρό ποσοστό της εξυπηρετήσιμης προσβάσιμης αγοράς της (Serviceable Obtainable Market) και, άρα, την απώλεια ενδεχομένως και πάνω από το 75% των εσόδων από υπηρεσίες πιστοποίησης, όπως αυτά αποτυπώνονται στο επιχειρηματικό σχέδιο 2024-2031.

- Ταχύτερη επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΠΕ, η οποία είναι αδύνατο να επιτευχθεί μέσω της οργανικής ανάπτυξης και μόνο. Δεδομένου ότι η ελληνική αγορά TIC χαρακτηρίζεται από μεγάλη κατάτμηση, καθώς οι τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (Bureau Veritas, DNV, TUV Hellas) κατέχουν μερίδιο της τάξεως του 30% αθροιστικά, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 350 μικρότερες επιχειρήσεις, οι ανταγωνιστικές της ΔΕΠΕ επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις ως πάγια τακτική για τη γρηγορότερη επέκταση στην αγορά.

Με την απόσχισή της η ΔΕΠΕ θα μπορέσει να εξαγοράσει και ενσωματώσει άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όμορους με αυτούς που ήδη εξυπηρετεί ή και να αναπτύξει το πελατολόγιό της.

- Αποτελεσματικότερη διείσδυση στην αγορά και την εκμετάλλευση όλων των συνεργειών στον μέγιστο βαθμό, χάρις στην πλήρη ενσωμάτωση της ΔΕΠΕ με τις οντότητες που θα εξαγοραστούν. Ειδικότερα, η συγχώνευση θα επιτρέψει την πλήρη ενοποίηση των πεδίων διαπίστευσης (ΕΠΕΔ) και τη δυνατότητα έκδοσης μίας ενιαίας έκθεσης δοκιμών/πιστοποιητικού ελέγχου, γεγονός που αποτελεί και απαίτηση του συνόλου των πελατών από τους παρόχους TIC.

Η έρευνα της αγοράς αναδεικνύει ως βασικό λόγο επιλογής παρόχου TIC τη δυνατότητα του τελευταίου να καλύψει το σύνολο των υπηρεσιών που αιτούνται οι πελάτες (One Stop Shop). Επιπλέον, θα οδηγήσει σε μειωμένα κόστη (λειτουργικά, αναλωσίμων, αλλά και επενδυτικά). Τέλος, θα συνεισφέρει στην επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης που θα μπορεί να παρέχει η ΔΕΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Θωρακισμένη η τροφοδοσία της Ευρώπης – Ανεξαρτησία από τις ρωσικές εισαγωγές

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Καταβολή μέσω IBAN σε δύο δόσεις – Ξεκινά τον Νοέμβριο η επιδότηση για αντλίες θερμότητας

Ενέργεια: Το αναπτυξιακό «αποτύπωμα» του net-zero – Ποιοι κλάδοι της οικονομίας θα ωφεληθούν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider