Lamda – Ελληνικό: Πώς προχωρούν Malls (The Ellinikon, Riviera Galleria) και retail χώροι (Little Athens)

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Lamda – Ελληνικό: Πώς προχωρούν Malls (The Ellinikon, Riviera Galleria) και retail χώροι (Little Athens)
Τα σχέδια και τα χρονοδιαγράμματα για τα δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα που θα αναπτυχθούν στο βόρειο και νότιο τμήμα της ανάπτυξης. Το μεγαλύτερο Mall της χώρας και το πολυτελές assets στη μαρίνα. Τι προβλέπεται για τα περίπου 100 καταστήματα της γειτονιάς «Little Athens».

Προφανώς, τα οικιστικά projects που προωθούνται στο πλαίσιο της μεγάλης ανάπτυξης της Lamda Development στον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπως ο πύργος Riviera Tower, οι βίλες «πάνω στο κύμα», τα μικρά χαμηλά συγκροτήματα κατοικιών που κατασκευάζονται ήδη, τα διάφορα διαμερίσματα και η νέα γειτονιά «Little Athens», οι branded κατοικίες σε ψηλά κτήρια ή στο παραλιακό μέτωπο κ.α., ξεχωρίζουν στα «μάτια» της αγοράς, καθώς οι συμφωνίες (και προ-εισπράξεις) «σπάνε τα κοντέρ» με έσοδα ήδη σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι κατοικίες, τα μεγάλα ξενοδοχεία (π.χ. με την ΤΕΜΕΣ), ο πύργος μικρής χρήσης (κατοικίες και ξενοδοχεία) σε συνεργασία με τη BrookLane (επένδυση 250 εκατ.), το mega IRC των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Hard Rock (ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με Καζίνο), τα private yacht clubs (με μέλη), τα γραφεία και τα ιατρικά/εκπαιδευτικά projects είναι… κάποιες, και μάλιστα μεγάλου βεληνεκούς, από τις αναπτύξεις στο Ελληνικό.

Για τη Lamda, όπως προκύπτει, ισχυρό «ατού» φαίνεται να αποτελούν και οι εμπορικές αναπτύξεις, τα μεγάλα Malls που θα γίνουν στο Ελληνικό, όπως το mega «Ellinikon Mall» στο βόρειο τμήμα της έκτασης, το πολυτελές «Riviera Galleria» στο θαλάσσιο τμήμα του Αγ. Κοσμά, ή, επιπλέον, και οι «τοπικές» retail επενδύσεις στο πλαίσιο της οικιστικής γειτονιάς «Little Athens». Βέβαια, ως γνωστόν, θα προχωρήσει και από το δίδυμο Trade Estates – Fourlis το γνωστό Retail Park (επένδυση 70 εκατ. ευρώ, με ΙΚΕΑ κ.α.), στον χώρο του Commercial Center. Τα δύο όμως Malls στο Ελληνικό, εκτιμώμενου ύψους συνολικά άνω των 600-700 εκατ. ευρώ, σαφώς και «κεντρίζουν το ενδιαφέρον». Αλλωστε, όπως αναδεικνύει και η διαφημιστική «καμπάνια» που «έτρεξε» για τη Lamda και τα Malls (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens, συν τα 2 στο Ελληνικό μελλοντικά), δείχνει ότι η εισηγμένη συμφερόντων Σπ. Λάτση, με τον Οδυσσέα Αθανασίου στο «τιμόνι», ποντάρει πολλά στον τομέα αυτό. Εξάλλου, η Lamda κατά βάση είναι αυτή που «σύστησε» τα Malls στο ελληνικό κοινό πριν από 20 χρόνια (και πιο πίσω). H θυγατρική της Lamda Development, η Lamda Malls, θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της 6 εμπορικά κέντρα συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ (τον Ιούνιο 2024 η GAV ήταν στο 1,5 δισ. ευρώ), με τη μητρική να έχει ως στόχο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και τα discounts δεν θα είναι απαγορευτικά, να εισάγει στο ΧΑ τον εν λόγω φορέα.

Πώς προχωρούν τα 2 Malls στο Ελληνικό

Για το «The Ellinikon Mall» ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος των εργασιών (από την ΑΚΤΩΡ), ενώ το projects υπολογίζεται να είναι έτοιμο το 2027, εφόσον προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες «κλειδώματος» αναδόχου, καθώς η χρηματοδότηση υπάρχει. Διαθέτοντας έκταση 100 χιλ. τ.μ., 350 καταστήματα, βιτρίνες καταστημάτων συνολικού μήκους 7 χλμ., το Ellinikon Mall θα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό συγκρότημα της Ελλάδας (1,5x μεγαλύτερο από το The Mall Athens στο Μαρούσι) και ένα από τα μεγαλύτερα στη Νότια Ευρώπη (και με 4.500 φωτοβολταϊκά πάνελ σε συνολική έκταση 11.600 τ.μ.. Όσον αφορά στο έτερο mall του Ελληνικού, το παραλιακό πολυτελές Riviera Galleria των 19.000 τ.μ., οι συμφωνίες μίσθωσης έχουν προχωρήσει σημαντικά, με τον στόχο να έχει τεθεί στο 80% έως το τέλος του 2024, ενώ το χρονοδιάγραμμα των εργασιών προβλέπει την ολοκλήρωση του project το 2026.

Όπως και πρόσφατα είχε αναδείξει το insider.gr, σχεδόν έτοιμο είναι το πρώτο μέρος των εργασιών για την κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρο της χώρας. Η διοίκηση της Lamda, όπως έχει αναφέρει το insider.gr, αποφάσισε να «ενισχύσει» τους χώρους του εμπορικού κέντρου από τις 90.000 τ.μ. στις 100.000 τ.μ. αυξάνοντας και τον αριθμό των καταστημάτων στα 350 «σε συνέχεια της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται από τους υποψήφιους μισθωτές, ελληνικές και ξένες αλυσίδες» όπως αναφέρει σχετικά η παρουσίαση. Μέχρι και το τέλος Αυγούστου είχαν προχωρήσει οι όροι για τις μισθωτικές συμφωνίες στο 63% των χώρων, με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 70% έως το τέλος του 2024. Πάντως, εκκρεμεί η ανάδειξη κατασκευαστή του εν λόγω πόλου. Η ΑΒΑΞ έχει ολοκληρώσει τον ρόλο της ως Early contractor involvement (ECI), λογικά η Lamda έχει στα «χέρια» της ένα κοστολόγιο και σχέδιο για το project, ενώ, όπως έχει αναφέρει ήδη από καιρό το insider.gr, στην πορεία «ενεπλάκη» και η Γαλλική Bouygues (τα πρώτα σενάρια έκαναν παλιά λόγο για συνεργασία με ΜΕΤΚΑ, εν συνεχεία για αυτόνομη παρουσία). Δίχως όμως, μέχρι στιγμής, να υπάρχει πληροφόρηση για το αν η Lamda έχει επιλέξει κατασκευαστή ή ζητήσει προσφορές από ΑΒΑΞ και Γάλλους, δίχως να αποκλείεται και η έκπληξη από άλλον όμιλο. Σε κάθε περίπτωση, το έργο είναι μεγάλου προϋπολογισμού και προφανώς χρειάστηκε χρόνο ωρίμανσης ώστε να «κουμπώσουν» σχέδια, κόστη και προθέσεις.

Όσον αφορά στο έτερο mall του Ελληνικού, το παραλιακό πολυτελές Riviera Galleria, το εμπορικό κοντά στη μαρίνα των 19.000 τ.μ., έως το τέλος Αυγούστου, οι συμφωνίες είχαν προχωρήσει στο 69% με τον στόχο στο 80% έως το τέλος του 2024. Για το project αυτό, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι για το 2026. Οι εκσκαφές και κατεδαφίσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο και ένα 15% του συνολικού όγκου των εκσκαφών να έχει πραγματοποιηθεί, με ανάδοχο κατασκευάστρια τη METKA (όμιλος Metlen).

Το retail στην «Little Athens»

H γειτονιά Little Athens βρίσκεται δίπλα στο πάρκο και την παραλία, προσφέρει έξυπνες κατοικίες υψηλής αισθητικής, σχεδιασμένη από Έλληνες και διεθνείς αρχιτέκτονες, διαθέτοντας πληθώρα επιλογών σε καταστήματα, εστιατόρια και υπηρεσίες αναψυχής. Πρόκειται για πάνω από 100 ανεξάρτητα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών (σχεδιάζονται περίπου 110 καταστήματα) με επιφάνεια κύριων χώρων ισογείου σχεδόν 11.500 τ.μ. με επιπλέον χώρους υπογείου και παταριών, θα προσφέρουν μία μεγάλη γκάμα εμπορικών χρήσεων που θα καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών. Τα καταστήματα θα περιλαμβάνουν σουπερμάρκετ και λοιπά μικρότερα καταστήματα (50-200 τ.μ.), συμπεριλαμβανομένων βιολογικών προϊόντων, φούρνους/ζαχαροπλαστεία, φαρμακεία, τραπεζικά καταστήματα, υπηρεσίες, καταστήματα μόδας, καλλυντικά, κέντρα ομορφιάς, χώρους ευεξίας, κοσμήματα, καθώς και χώρους εστίασης (εστιατόρια, café, παγωτό, μπαρ κλπ.). Η παράδοσή τους εκτιμάται για το Q1-Q2 2027 (στο πρώτο 6μηνο). Προορίζονται να εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τις ανάγκες των 1.150 σπιτιών που προβλέπεται να κατασκευαστούν στη γειτονιά στην περιοχή κοντά στο «The Ellinikon Park», τον κεντρικό πεζόδρομο και την παραλία. Ωστόσο, θα μπορούν να εξυπηρετούν και άλλες αναπτύξεις που είναι κοντά.

Στην πρώτη περιοχή της οικιστικής γειτονιάς του «Little Athens» που περιλαμβάνει περί τις 700 κατοικίες (AU1) θα λειτουργούν κοντά στα 87 εμπορικά καταστήματα με συνολική επιφάνεια 9.000 τετραγωνικά μέτρα και χρήσεις για σούπερ μάρκετ (1), είδη παντοπωλείου (13), καφέ και εστίαση (20), γυμναστήρια, οπτικά, τεχνολογία, φαρμακείο και λοιπές χρήσεις (53). Στην επόμενη περιοχή που περιλαμβάνει 450 διαμερίσματα έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν 23 εμπορικά με μια συνολική επιφάνεια στα 2.500 τ.μ. και χρήσεις για κατάστημα λιανικής με είδη καθημερινής χρήσης (1), είδη παντοπωλείου (4), καφέ και εστίαση (6) γυμναστήρια, οπτικά, τεχνολογία, φαρμακείου και λοιπές συμπληρωματικές χρήσεις (10).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές - ΠΥΡΚΑΛ: Το σύνολο των ισχυρών στη «γραμμή εκκίνησης» στο ΣΔΙΤ μισού δισ. ευρώ – Τα επόμενα βήματα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider