Χάνει η Apple και το iPhone πόντους καινοτομίας;

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χάνει η Apple και το iPhone πόντους καινοτομίας;
Πώς κινείται η Apple έναντι του ανταγωνισμού και πόσο μερίδιο καινοτομίας έχει χάσει.

Δεκαεπτά περίπου χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ο Στηβ Τζομπς ανέβηκε στην σκηνή του Συνεδριακού Κέντρου Moscone του Σαν Φρανσίσκο και σύστησε στο κοινό μια κινητή συσκευή που σε αντίθεση με ό,τι κυκλοφορούσε τότε, είχε μόλις ένα βασικό κουμπί και μια multi-touch οθόνη υποσχόμενη να φέρει την επανάσταση στην επικοινωνία. Το νέο iPhone καταχειροκροτήθηκε και η συσκευή έγινε η επιθυμία κάθε χρήστη κινητού. Μέχρι και σήμερα οι πιστοί των iPhone παραμένουν ενθουσιώδεις και πολυάριθμοι, ασχέτως των βελτιώσεων που παρουσιάζονται σε κάθε μοντέλο. Πολλοί όμως αναλυτές ειδικά τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζουν ότι η Apple έχει χάσει έδαφος σε καινοτομία γεγονός που μπορεί να της κοστίζει μακροπρόθεσμα.

Στα επιχειρήματά τους επισημαίνουν ότι ο κολοσσός του Κουπερτίνο δεν κατάφερε να πρωτοπορήσει στον τομέα των αναδιπλούμενων συσκευών και της GenAI ενώ η αύξηση των αποστολών iPhone έχει επιβραδυνθεί. Οι αναλυτές της Counterpoint ωστόσο έχουν αντίθετη γνώμη την οποία στηρίζουν στις ευρύτερες εξελίξεις γύρω από τις συγκεκριμένες καινοτόμες τεχνολογίες.

Μικρή η διείσδυση των αναδιπλούμενων smartphones

Η κατηγορία των αναδιπλούμενων συσκευών δείχνει να έχει μεγάλες δυνατότητες. Με τις εντατικές διαφημιστικές προωθήσεις από τους κατασκευαστές που έχουν ήδη παρουσιάσει σχετικά μοντέλα, δημιουργείται η εντύπωση ότι η εν λόγω κατηγορία έχει αυξήσει τα μερίδιά της κερδίζοντας πολυάριθμους χρήστες παγκοσμίως. Γεγονός που ενισχύει την εντύπωση πως η Apple έχει μείνει πίσω στην συγκεκριμένη τεχνολογική επανάσταση.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Counterpoint, αν εξετάσουμε τα δεδομένα, οι αναδιπλούμενες συσκευές αυξάνονται μεν με υψηλό ρυθμό, παραμένουν όμως , προς ώρας, ένα niche market που εισέφερε μόλις το 1% των παγκόσμιων αποστολών smartphones το 2023. Σύμφωνα με την υπηρεσία Global Foldable της Counterpoint Research, ακόμη και έως το τέλος του 2026, η διείσδυση των αναδιπλούμενων smartphones στην παγκόσμια αγορά αναμένεται να φτάσει μόλις το 2%. Επομένως, όπως τονίζουν, η είσοδος της Apple στον τομέα των αναδιπλούμενων συσκευών ακόμη και το 2027 δεν θεωρείται καθυστερημένη.

Τα βήματα στην Gen AI

Όσον για την τεχνητή νοημοσύνη και ειδικά την GenAI, τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν στην αγορά είναι παρόμοια για όλους τους κατασκευαστές με την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία να μην έχει καταφέρει να αποτελέσει καθοριστική καμπή στην αναβάθμιση των smartphones για κανένα brand.

Σύμφωνα με την Counterpoint οι κατασκευαστές βρίσκονται ακόμα στο στάδιο αξιολόγησης των δυνατοτήτων τους, εάν και πώς δηλαδή θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν εμπορικά τις δυνατότητες της AI. Μάλιστα δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει μια εφαρμογή που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα του χρήστη για να κάνει disrupt σε όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Στον αντίποδα, η Apple, δηλώνει ότι επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην ενσωμάτωση της Apple Intelligence - της τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει - όχι μόνο στο σκέλος διεπαφής του χρήστη, αλλά και σε επίπεδο εφαρμογής, με στόχο να αναπτύξει ένα «προσωποποιημένο σύστημα νοημοσύνης» για κάθε χρήστη. Αυτή η προσωποποιημένη ΤΝ θα μπορούσε να γίνει πολύτιμη όσον αφορά τη χρήση, αποτελώντας και τον παράγοντα κλειδί που θα διατηρήσει τους πιστούς στο οικοσύστημα της Apple. H επίτευξη του παραπάνω στόχου βέβαια, θα απαιτήσει χρόνο ειδικά εφόσον προϋπόθεση αποτελεί και η διατήρηση των κανόνων ιδιωτικότητας που έχει θέσει η ίδια η Apple στον εαυτό της.

H καινοτομία σε άλλες κατηγορίες προϊόντων

Πέρα από τα iPhone τονίζουν μάλιστα ότι η εταιρεία έχει πάρει μερίδιο και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων όπως τα smartwatch, η επαυξημένη πραγματικότητα (XR), τα ασύρματα ακουστικά (TWS) εισάγοντας πολλαπλές καινοτομίες σε αυτές.

«Το Apple Vision Pro είναι ίσως η πιο περίπλοκη καταναλωτική συσκευή που δημιουργήθηκε ποτέ, ένα μηχανικό θαύμα γεμάτο καινοτομία. Η Apple έχει επίσης επανεφεύρει την κατηγορία των wearables. Έχει τοποθετήσει το Apple Watch ως σύντροφο υγείας. Με τα χρόνια, η Apple προσθέτει συνεχώς νέες δυνατότητες παρακολούθησης υγείας και ήταν η πρώτη που έφερε λειτουργίες όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα στην αγορά. Πρόσφατα η εταιρεία πρόσθεσε και την ανίχνευση άπνοιας ύπνου στο Apple Watch και δυνατότητα ακουστικού βοηθήματος στα AirPods» αναφέρουν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το γεγονός επισφραγίζει ο αριθμός ρεκόρ των ενεργών συσκευών, που πλέον ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Apple δίνει έως και 1 εκατ. δολάρια σε ερευνητές εάν χακάρουν το AI cloud

Samsung: Απογοητευτικό guidance για τα κέρδη γ' τριμήνου - Η δημόσια «συγγνώμη»

Scott Woodgate (Microsoft): Το κυβερνοέγκλημα η τρίτη μεγαλύτερη «οικονομία» παγκοσμίως – Ευάλωτες οι επιχειρήσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider