Εφραίμογλου: Η μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών είναι να αναβαθμίσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εφραίμογλου: Η μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών είναι να αναβαθμίσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας
Επανεκπαίδευση, επενδύσεις και εξωστρέφεια είναι τα κλειδιά για την ελληνική οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με τους ομιλητές στην πρώτη ενότητα της 8ης Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Επανεκπαίδευση, επενδύσεις και εξωστρέφεια είναι τα κλειδιά για την ελληνική οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με τους ομιλητές στην πρώτη ενότητα της 8ης Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, αναφέρθηκε στην ανάγκη για παραγωγική ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και τη βιομηχανική αναγέννηση, επισημαίνοντας τη σημασία της επαναβιομηχανοποίησης και της βιομηχανικής παραγωγής για την ενίσχυση του ΑΕΠ. Υπογράμμισε ότι οι προτάσεις της ΕΕΝΕ μπορούν να γίνουν το σημείο αναφοράς για τον διάλογο που απαιτείται για την ανάπτυξη.

«Η μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών είναι να αναβαθμίσουμε ποσοτικά και ποιοτικά τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, να επιτύχουμε την επαναβιομηχανοποίηση της οικονομίας μας με αιχμή την τεχνολογική και πράσινη μετάβαση, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Χρειάζεται να κινηθούμε με ταχύτητα. Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι έτοιμος να κάνει τα άλματα που χρειάζονται με ουσιαστική επένδυση στον άνθρωπο, με συναντίληψη, συναίνεση και συνεργασία», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής, Μιχάλης Στασινόπουλος, εξέφρασε την ανάγκη για επιτάχυνση των τεχνολογικών και βιομηχανικών επενδύσεων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να βρει στρατηγικό όραμα για να καλύψει τις υστερήσεις ετών σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, που έχει σημειώσει διπλάσια έσοδα από εξαγωγές και τουρισμό.

«Η βιομηχανία και ειδικότερα η εξωστρεφής παραγωγή διεθνώς εμπορευσίμων αγαθών αποτελεί την καρδιά και την ατμομηχανή της ανάπτυξης και προτεραιότητα σε όλες τις σύγχρονες οικονομίες», υπογράμμισε, ενώ υπενθύμισε την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ που έπεσε στο 68% το 2023, χάνοντας 13 θέσεις στη σειρά κατάταξης της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, 'Αγις Πιστιόλας, αναφέρθηκε στο πρόβλημα του ελλείμματος παραγωγής και την ανάγκη για ταχύτερες αποσβέσεις και κινητροδότηση για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, ενώ συμφώνησε με τις προτάσεις της ΕΕΝΕ για τις αναγκαίες στρατηγικές που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη. «Είναι απαραίτητο να υπάρξουν ταχύτερες αποσβέσεις. Τα μέτρα της ΕΕΝΕ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται upskilling και reskilling», σημείωσε.

Η πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής και αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ, Ράνια Αικατερινάρη, τόνισε την ανάγκη για στρατηγικές επενδύσεις και την παροχή κινήτρων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ επεσήμανε την ανησυχία της επιχειρηματικότητας για τη στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε αυτό το περιβάλλον, όπως είπε, είναι ανάγκη η Ελλάδα να βρει τους σωστούς στόχους και πολιτικές για να προσελκύσει επενδύσεις «και η Πολιτεία να εστιάσει σε στρατηγικές επενδύσεις».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, Αρμόδιος Γιαννίδης, αναφέρθηκε στην απανθρακοποίηση και την επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω τεχνολογικών επενδύσεων και συνεργασιών. Εξέφρασε τη ικανοποίηση του για τις επισημάνσεις της έκθεσης Ντράγκι και επεσήμανε την ανάγκη για την ενίσχυση της βιομηχανίας και της παραγωγικότητας στην Ελλάδα.

«Η άνοδος της ΑΙ αποτελεί ιστορική ευκαιρία, ειδικά τώρα που η Ελλάδα επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος…», επεσήμανε ο κ. Γιαννίδης.

Το κόστος πρέπει να είναι ανταγωνιστικό, γι' αυτό χρειάζονται επενδύσεις σε προσωπικό και εξοπλισμό και η στρατηγική να χαράσσεται σε βάθος χρόνου, ανέφερε από την πλευρά της η Μαίρη Χατζάκου, μέλος Διοικητικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Τέλος, ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Ηλίας Κικίλιας, σχετικά με τα προβλήματα του τουρισμού, είπε πως «το δίλημμα, τουρισμός ή βιομηχανία, είναι ψευτοδίλημμα. Έχουμε θέματα υποδομών». Παράλληλα, υπογράμμισε την σημασία της διάθεσης πόρων για την κατάρτιση εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ, Κρίστιαν Χατζημηνάς, τόνισε την ανάγκη για αλλαγές στο μη μισθολογικό κόστος. «Αφήστε μας να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας και μην μας φορολογείτε για την εκπαίδευση» είπε ο κ. Χατζημηνάς, επισημαίνοντας τη σημασία της επανεκπαίδευσης των εργαζομένων και της απόκτησης νέων δεξιοτήτων, κυρίως ψηφιακών. Σημείωσε, δε, ότι «με την επανεκπαίδευση αυξάνεται η παραγωγικότητα, ενώ μειώνοντας τους οριακούς φόρους, θα δούμε τις επενδύσεις να μεγαλώνουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναγκαία η συνεργασία για τον μετασχηματισμό του συστήματος Υγείας

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις

Γαϊτάνης: Δίνουμε φοροαπαλλαγές σε όλες τις επιχειρήσεις για δαπάνες έρευνας και καινοτομίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider