«Σήμα» για ακόμη υψηλότερους στόχους για την επόμενη 3ετία αλλά και με ορίζοντα το 2030, κατά τα σημερινά αποκαλυπτήρια του Στρατηγικού Σχεδίου 2025-2027, δίνει η αλματώδης μεγέθυνση της ΔΕΗ που πιστοποιούν τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες.
Με το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ, θα αποτυπωθεί το στίγμα του επόμενου κεφαλαίου της αναπτυξιακής πορείας της επιχείρησης. Στίγμα το οποίο θα χαρακτηρίζεται από τη θετική ανατροπή του guidance που είχε δώσει μόλις τον περασμένο Ιανουάριο στο Investors Day και την παρουσίαση του business plan 2024-2026.
Είναι ενδεικτικό ότι το guidance του περασμένου Ιανουαρίου τοποθετούσε τα EBITDA του 2024 στα 1,7 δισ. ευρώ, με τον στόχο να αναπροσαρμόζεται λίγους μήνες νωρίτερα κατά 100 εκατ., στα 1,8 δισ. ευρώ. Η επίτευξη της «επίδοσης» των 1,8 δισ. επιβεβαιώθηκε εκ νέου από τα αποτελέσματα 9μηνου, όπου η λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 1,35 δισ. ευρώ. Ένα αποτέλεσμα το οποίο προήλθε από την αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων της διανομής, τη βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και από την προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία αλλά και της Κωτσόβολος στην Ελλάδα.
Αυξημένος «πήχης» για EBITDA & επενδύσεις
Υπενθυμίζεται πως στο Investors Day του Ιανουαρίου του 2024, η διοίκηση της ΔΕΗ είχε τοποθετήσει τον «πήχη» αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 15% σε ετήσια βάση τα επόμενα χρόνια. Ως συνέπεια, το guidance για τα EBITDA του ομίλου ήταν για 2,3 δισ. το 2026 και για 3 δισ. ευρώ το 2030.
Πλέον, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι, κατά τη σημερινή παρουσίαση, τα παραπάνω νούμερα θα είναι αναθεωρημένα προς τα πάνω. Κι αυτό γιατί στους μήνες που μεσολάβησαν η ΔΕΗ προχώρησε σε μία σειρά από κινήσεις -κυρίως στον κλάδο των ΑΠΕ- οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν άμεσα την κερδοφορία της.
Ως «πηγή» πρόσθετης λειτουργικής κερδοφορίας πρόκειται να λειτουργήσει το deal του περασμένου καλοκαιριού με τη Macquarie, το οποίο αναμένεται να εισφέρει 100 εκατ. ευρώ στην ετήσια λειτουργική κερδοφορία. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία αφορά την απόκτηση έργων ισχύος 774 MW στη Ρουμανία. Το χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία -και τα οποία θα εισφέρουν άμεσα στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών του Ομίλου στη Ρουμανία- καθώς και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως στο στρατηγικό σχέδιο θα υπάρξει αναθεώρηση προς τα πάνω και των επενδύσεων – με εφαλτήριο το γεγονός ότι οι επενδύσεις στο 9μηνο άγγιξαν τα 1,6 δισ., διπλασιασμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.
Εκτιμάται ότι μόνο για το 2025 οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο Investors Day του περασμένου Ιανουαρίου ο στόχος για το επενδυτικό μπαράζ έως το 2026 είχε καθοριστεί στα 9 δισ. ευρώ.
«Γκάζι» στις ΑΠΕ εντός κι εκτός συνόρων
Τα αποτελέσματα 9μηνου, με την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ κατά 1,1 GW, προδιαθέτουν για τα αποκαλυπτήρια σήμερα και πιο «επιθετικών» στόχων στις ΑΠΕ. Το business plan 2024-2026 προέβλεπε ότι η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου θα αυξηθεί κατά 4,4 GW την εν λόγω 3ετία, αγγίζοντας τα 8,9 GW το 2026.
Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2024 ήδη το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ διαμορφώνεται σε 4,9 GW. Επίσης, στα επόμενα τρίμηνα αναμένεται σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ, καθώς έργα 3,8 GW βρίσκονται ήδη σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή ή και σε διαδικασία διαγωνισμού (υποβολή προσφορών). Την ίδια στιγμή, με το πρόσφατο deal με τον Όμιλο Κοπελούζο, για την εξαγορά 2 αιολικών πάρκων 43,3 MW και υπό ανάπτυξη έργων έως 1,7 GW (όπου τα 1.050 MW αφορούν σε αιολικά) ενισχύει τη διαφοροποίηση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της.
Επίσης, σε σχέση με τα δεδομένα του περασμένου Ιανουαρίου, έχουν αυξηθεί οι στόχοι για έργα ΑΠΕ εκτός των συνόρων. Το deal με τη Macquarie, για παράδειγμα, έχει καλύψει ήδη πάνω από το 50% του στόχου για ανάπτυξη έργων 1,3 GW στη Ρουμανία. Επίσης, η ΔΕΗ δρομολογεί πλέον «πράσινες» επενδύσεις και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, με «όχημα» το deal με τη Metlen για την απόκτηση 90 φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος 2 GW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία.
Οι υπόλοιπες δραστηριότητες
Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία με τον Όμιλο Κοπελούζο ενισχύει επίσης τη «θέση» της ΔΕΗ στην ευέλικτη ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, καθώς ενισχύει στο 71% το ποσοστό της στη νέα μονάδα ισχύος 840 MW στην Αλεξανδρούπολη. Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα 9μηνου αφήνουν ανοικτό «παράθυρο» να αναθεωρηθούν προς τα πάνω και οι στόχοι στις υπόλοιπες δραστηριότητες που έχει εισέλθει τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση.
Στο business plan 2024-2026, ο στόχος για την ηλεκτροκίνηση ήταν για ετήσιο EBITDA 50 εκατ. ευρώ το 2030, με συνολικές επενδύσεις 110 εκατ. μέχρι τότε. Επίσης, όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες, η ΔΕΗ στόχευε σε 1 εκατ. χρήστες και έσοδα 120 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030, μέσω χονδρικής. Ήδη ωστόσο στα αποτελέσματα του 9μηνου αναφέρεται σαν στόχος το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2025.
Ανοικτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να τεθούν ποσοτικοί στόχοι για τον κλάδο των data centers, μετά την ανακοίνωση από τη ΔΕΗ για την κατασκευή του πρώτου κέντρου δεδομένων, δυναμικότητας 25 MW, το οποίο θα υλοποιηθεί στην Αττική με την Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το ίδιο ισχύει και για την τεχνητή νοημοσύνη, όπου εισήλθε επίσημα τον Αύγουστο, με την ίδρυση της «Οlympus Τεχνητή Νοημοσύνη» («Οlympus ΑΙ»).