Σε βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη με τη σχετική μελέτη για την αξιοποίηση της από το Δημόσιο, η οποία παραδόθηκε πρόσφατα στον πρωθυπουργό, να αναμένεται να αξιοποιηθεί περαιτέρω. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ετοιμάζεται και θα τρέξει άμεσα, νέος διαγωνισμός ύψους 25 εκατ. ευρώ που θα αφορά στην υιοθέτηση νέων εφαρμογών ΑΙ, στους κατά τόπους δημόσιους φορείς.
Ο νέος διαγωνισμός για εφαρμογές ΤΝ στο Δημόσιο
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο, μέσω του εκτελεστικού βραχίονα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Η στόχευση, είναι να δημιουργηθεί μια συμφωνία πλαίσιο με μάξιμουμ πέντε εταιρείες που ειδικεύονται σε εργαλεία ΑΙ και τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από την Δημόσια Διοίκηση και στη συνέχεια να προχωρήσει η υιοθέτησή τους από τους φορείς. Ο αριθμός των λύσεων που θα υιοθετηθούν και οι φορείς δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί με την λογική του διαγωνισμού να υπαγορεύει ότι θα δημιουργηθεί μια βεντάλια δυνατοτήτων οι οποίες θα υιοθετούνται σταδιακά, μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 25 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η έρευνα που θα καθορίζει το πλαίσιο εφαρμογής της ΤΝ
Ωστόσο οι εφαρμογές που θα υιοθετηθούν από τους διάφορους φορείς του Δημοσίου θα πρέπει να εξυπηρετούν την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης γύρω από την αξιοποίηση τέτοιου τύπου εργαλείων. Να θυμίσουμε άλλωστε ότι για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα έτρεχε έρευνα, το πόρισμα της οποίας πρόσφατα παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό. Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης στην εκδήλωση της Grand Thornton, «Future Unfold», η συγκεκριμένη έρευνα θέτει με πολύ σαφή τρόπο ένα πλαίσιο χάρη στο οποίο η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να ξεχωρίσει στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
To πλαίσιο αυτό μπορεί να αφορά είτε τις υποδομές που πρέπει να δημιουργήσουμε σε επίπεδο υπολογιστικής δύναμης, είτε τη στήριξη του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη, είτε ακόμα και τη συνολική κατάρτιση των ανθρώπινου δυναμικού, των επιχειρήσεων, του δημοσίου τομέα και της νέας γενιάς, ως προς τις επιπτώσεις, τα θετικά και τα αρνητικά της τεχνητής νοημοσύνης. Σίγουρα ωστόσο θα εμπεριέχει και τους τρόπους με τους οποίους το κράτος θα αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη. Στο τελευταίο σκέλος άλλωστε, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός, έχει ήδη διαφανεί ότι μπορούμε να κάνουμε «άλματα», με στόχο πάντα την βελτίωση της παραγωγικότητας της κρατικής μηχανής.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο σχεδιασμός των αρμοδίων περιλαμβάνει και την διαμόρφωση ενός ευέλικτου κανονιστικού πλαισίου, ικανού να προσελκύει εταιρείες αλλά και να ρυθμίζει, όπου χρειάζεται, τις πτυχές εκείνες της τεχνητής νοημοσύνης όπου υπάρχει η αισθητή ότι η τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία τεχνολογική επανάσταση, τις επιπτώσεις της οποίας ακόμα δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Είναι εδώ, όμως. Και επειδή είναι εδώ, οφείλουμε ως χώρα όχι απλά να προσαρμοστούμε, αλλά να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε ένα άλμα παραγωγικότητας ενσωματώνοντας πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά την τεχνητή νοημοσύνη σε πολλούς τομείς πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Οι εφαρμογές ΑΙ που τρέχουν ήδη στο Δημόσιο
Σημειωτέον ότι η επένδυση της κυβέρνησης στην τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά» μέσω των εργαλείων που έχουν ήδη υλοποιηθεί. Μέχρι σήμερα για παράδειγμα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει συστήσει στο ευρύ κοινό τον Ψηφιακό Βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης, «mAigov», ο οποίος έχει ως στόχο να διευκολύνει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών, απλουστεύοντας και επιταχύνοντας τη διάδρασή τους με το Δημόσιο Τομέα. Λίαν προσφάτως δε, παρουσιάστηκε και το δεύτερο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο βρίσκει εφαρμογή στο Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στον Νομικό Έλεγχο του Κτηματολογίου, η οποία επιταχύνει αισθητά την διαδικασία του νομικού ελέγχου, συμβάλλοντας στην λήψη διοικητικών αποφάσεων. Χάρη σε αυτό το εργαλείο το οποίο λειτουργεί πιλοτικά για τους προϊσταμένους σε όλη την επικράτεια, από τα 30 λεπτά που απαιτούσε μέχρι πρότινος ο νομικός έλεγχος των συμβολαίων, πλέον ο χρόνος μειώνεται στο μισό αν όχι στο 1/3.