Με στενά περιθώρια, έως τον Μάρτιο του 2025, προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου που αφορά τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, με τον επικεφαλής της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρο Ασθενίδη να εκτιμά ότι το 90% αυτών θα καταφέρουν να ολοκληρωθούν. Ωστόσο υπάρχουν και έργα που ακόμα δεν έχουν συμβασιοποιηθεί και λόγω προσφυγών αναμένεται να χάσουν τις προθεσμίες καθώς και άλλα για τα οποία δεν έχουν τρέξει ακόμα οι διαγωνισμοί, με τα περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της ΚτΠ, Σταύρος Ασθενίδης, μεγάλο μέρος των έργων από το ψηφιακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ήδη προχωρήσει. Ωστόσο υπάρχουν περίπου δέκα έργα προυπολογισμού περίπου 50 εκατ. ευρώ για τα οποία δεν έχουν προχωρήσει οι διαγωνισμοί και υπάρχει ενδεχόμενο να μην προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευσεβής πόθος παραμένει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων
Αντίστοιχα, υπάρχουν και έργα για τα οποία έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί, χωρίς ωστόσο να έχουν μέχρι σήμερα συμβασιοποιηθεί, γεγονός που σε ενδεχόμενες προσφυγές θα οδηγήσει την ολοκλήρωση εκτός προθεσμίας. Άλλωστε όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς το φαινόμενο των προσφυγών είναι συχνό. Ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε να είναι και το έργο για το SOC (security operation centers), το οποίο σύμφωνα με τον κ. Ασθενίδη έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας. «Το έργο αφορά 4 lots και σε αυτά έχουν κατέβει από 3 έως 7 υποψήφιοι. Δεν νομίζω ότι δεν θα υπάρξουν προσφυγές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ασθενίδης, εκτιμώντας ωστόσο ότι παρά τις καθυστερήσεις που μπορεί να επέλθουν, το συγκεκριμένο έργο θα ολοκληρωθεί.
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και έργα που οι φορείς υλοποίησης δεν είναι έτοιμοι και κατ' επέκτασης απεντάσσονται και δεν προχωρούν. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το έργο για την εκπαίδευση των στρατεύσιμων, το οποίο παρότι έχει υπογραφεί η συμφωνία πλαίσιο δεν έχουν υπογραφεί οι εκτελεστικές αποφάσεις και βούληση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να μην προχωρήσει. Να θυμίσουμε ότι αυτό το έργο είχαν διεκδικήσει μεγάλοι παίκτες της αγοράς πληροφορικής, όπως η Unisystems, και κάποια ΚΕΚ.
Ενδεχόμενο για σιωπηρή παράταση
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της ΚτΠ, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους το επόμενο πεντάμηνο, μέχρι τον Μάρτιο του 2025 είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την ολοκλήρωση των έργων καθώς όσα εξ αυτών δεν έχουν υπογραφεί μέχρι τότε δεν θα προλάβουν να απορροφήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει παράταση στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, έκανε λόγο για σιωπηρή παράταση μέχρι το τέλος του 2026, η οποία θα αφορά αποκλειστικά την διοικητική διεκπεραίωση των έργων. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα μέχρι και τον Ιούνιο του 2026 θα πρέπει τα έργα να έχουν παραδοθεί και να έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές διαδικασίες για την υποβολή των δαπανών.
«Έχουμε ακόμα μπροστά μας 1,5 χρόνο υλοποίησης. Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό θα υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των έργων. Χωρίς στραβές θα πάμε στο 90%» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησε, ακόμα και τα έργα που δεν θα προχωρήσουν, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στη συνέχεια, αφότου μεταφερθεί η χρηματοδότησή τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Πέρα από τα χρονοδιαγράμματα βέβαια, το στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αφορά στην συμβασιοποίηση των έργων, αλλά στην ορθή υλοποίησή τους από τους όποιους αναδόχους όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ασθενίδης. «Το στοίχημα είναι ένα: οι ανάδοχοι να δώσουν βάρος στη σωστή υλοποίηση των έργων. Δεν γίνεται κάποιες εταιρείες να ενδιαφέρονται για την υστεροφημία τους ή για την τιμή στο ταμπλό ή να κυνηγάνε το ανεκτέλεστο. Δεν μπορεί να έρχονται μεγάλες εταιρείες και να λένε ότι δεν έχουν προσωπικό να ολοκληρώσουν τα έργα. Θα πρέπει να πάρουν σοβαρά τον ρόλο τους».