Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Equities - Θετικό σήμα από DTC, μερίσματα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Equities - Θετικό σήμα από DTC, μερίσματα
Παρά την ισχυρή διόρθωση και το sell off που παρατηρείται στις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα, η Eurobank Equities αυξάνει τις τιμές στόχους για τρεις που καλύπτει διατηρώντας τη σύσταση buy.

Παρά την ισχυρή διόρθωση και το sell off που παρατηρείται στις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα, η Eurobank Equities αυξάνει τις τιμές στόχους για τρεις που καλύπτει διατηρώντας τη σύσταση buy.

Συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή αυξάνει την τιμή στόχο για την Alpha στα 2,58 από 2,56, για την ΕΤΕ στα 11,18 ευρώ από 10,97 ευρώ και για την Πειραιώς 6,31 από 6,24 ευρώ.

Όπως αναφέρει, τα ισχυρά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου ενισχύουν την αισιοδοξία για την πιστωτική επέκταση και την ανθεκτικότητα των καθαρών εσόδων από τόκους. Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities και του consensus, λόγω υψηλότερων από το αναμενόμενο NII (+3% έναντι consensus) και σημαντικά χαμηλότερες απομειώσεις (-25% έναντι consensus).

Παρά τους αντίθετους ανέμους στα καθαρά εσόδα από τόκους, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διατήρησε σταθερό στο 2,74%, λόγω των χαμηλών beta καταθέσεων (17% της συνολικής βάσης καταθέσεων), των ανθεκτικών περιθωρίων δανεισμού (-12 μονάδες βάσης ετησίως), των αυξημένων αποδόσεων από επανεπενδυμένα χαρτοφυλάκια ομολόγων και της ισχυρής πιστωτικής επέκταση 2,8 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και 6 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, διατηρώντας ισχυρά τα NII.

Οι βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού και η ισχυρή δημιουργία προμηθειών - οδηγούμενες από τη δανειοδοτική δραστηριότητα και την αύξηση κατά 18% από τις αρχές του έτους στο AuM - στήριξαν περαιτέρω τη λειτουργική δυναμική. Η αξιοσημείωτη αποδοτικότητα του κλάδου, που αντικατοπτρίζεται σε αναλογία C/I στο 33% (κόστους προς έσοδα), οδήγησε τα καθαρά κέρδη σε 1,3 δισ. ευρώ (+7,5% τριμηνιαία βάση) και το RoTE στο εντυπωσιακό 17%, οδηγώντας σε αναβαθμίσεις στο φετινό guidance.

Η Eurobank ηγήθηκε με ετήσιο ROTE της τάξης του 20%, ακολουθούμενη από την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς στο 18% περίπου και την Alpha Bank στο 13% περίπου, επίπεδα υψηλότερα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες (πέριξ του 16%). Παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν πιο ευαίσθητες στις μειώσεις των επιτοκίων από τις ευρωπαϊκές, η προβλεπόμενη μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στο προσαρμοσμένο RoTE έως το 2026 εξακολουθεί να τις αφήνει άνετα ευθυγραμμισμένες με τους μέσους όρους των περιφερειακών τραπεζών (περίπου 12%, από 16% το 2023). Ουσιαστικά, αυτά τα RoTE ευθυγραμμίζονται στενά με ένα «κανονικό» CoE, ενισχύοντας την ισχυρή πρόταση αξίας.

Η διαρκής κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών έχει τροφοδοτήσει μια ισχυρή ανάπτυξη κεφαλαίου, προσθέτοντας 40 μονάδες βάσης το τρίμηνο, με την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank να επωφελούνται επίσης από την ελάφρυνση RWA που σχετίζεται με τις αξιολογήσεις. Οι δείκτες FL CET1 είναι τώρα κατά μέσο όρο 16,4%, ευθυγραμμιζόμενοι με τους ευρωπαϊκούς ομοτίμους και είναι έτοιμοι να ενισχυθούν περαιτέρω έως το 2026, με τις πλεονάζουσες διανομές κεφαλαίων μετά το μέρισμα να υπολογίζονται στο 35% της κεφαλαιοποίησής τους. Παρά το γεγονός ότι οι λόγοι DTC/CET1 κυμαίνονται στο 50%, ο κίνδυνος να μπει ταβάνι στα μερίσματα έχει μειωθεί σημαντικά, κατά την άποψη της Eurobank Equites, χάρη στην εκούσια διαγραφή του DTC πριν από το χρονοδιάγραμμα. Οι ελληνικές τράπεζες στοχεύουν να μειώσουν τους δείκτες DTC/CET1 στο 20%-30% έως το 2027 και να επιτύχουν πλήρη αποαναγνώριση έως το 2032-34 (έναντι 2041). Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της Βασιλείας IV (20-60 μονάδες βάσης) και η επιταχυνόμενη απόσβεση DTC (29% των payouts), οι δείκτες CET1 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 50 μονάδες βάσης ετησίως. Τα payouts αναμένεται να φτάσουν περίπου το 50% έως το 2025 για όλες τις συστημικές τράπεζες, με την Εθνική και τη Eurobank να καθοδηγούν ήδη για το 50% από τα κέρδη της φετινής χρήσης. Οι προσφερόμενες μερισματικές αποδόσεις κυμαίνονται από 7% έως 10% για το 2024, που αυξάνονται στο 9%-11% έως το 2025-26, ξεπερνώντας συχνά αυτές των περιφερειακών ευρωπαϊκών τραπεζών (περίπου 8%).

Παρά τη σταθερή υπέρβαση των εκτιμήσεων για τα κέρδη τα τελευταία τρίμηνα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποαποδώσει των περιφερειακών τραπεζών και του δείκτη SX7E κατά 29% και περίπου 12% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.

«Με τις 3 τράπεζες στην κάλυψή μας να εξακολουθούν να διαπραγματεύονται στο 4-5x σε P/E για το 2024 και 0,5-0,8x P/TBV, που ενσωματώνουν επί του παρόντος ένα CoE στα high-teens, παραβλέποντας την ανθεκτικότητα των εσόδων, την προαιρετική δυνατότητα κεφαλαίου και τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού, υπάρχουν σημαντικά ανοδικά περιθώρια. Σε συνδυασμό, με συντηρητικές εκτιμήσεις για το ROTE του 2025 της τάξης του 11%-15%, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και καταλύτες όπως τα αυξημένα μερίσματα και τις πιθανές αναβαθμίσεις κερδοφορίας (δεδομένης της συντηρητικής μοντελοποίησης), η επενδυτική περίπτωση παραμένει αρκετά ελκυστική κατά την άποψή μας. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε την συσταση «buy» μας για όλες τις τράπεζες, με την Πειραιώς να παραμένει η κορυφαία επιλογή μας δεδομένης της σταθερής εκτέλεσης και του ελκυστικού προφίλ risk-reward, υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα αποτίμηση δεν καταγράφει το story ανάκαμψης και το διψήφιο βιώσιμο RoTE (14%/12,8% για το 2025-2026).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider