Κέρδη, μερίσματα, επιτοκιακά έσοδα και πιστωτική επέκταση πρωταγωνιστούν στις επαφές που έχουν, χθες και σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες στο συνέδριο της JP Morgan στο Λονδίνο.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει έντονο για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς μετά την αποεπένδυση του ΤΧΣ και την ιδιωτικοποίησή τους (σ.σ. ακόμη και στην περίπτωση της Εθνικής η συμμετοχή 8% που έχει διατηρήσει το Ελληνικό Δημόσιο έχει μόνο επενδυτικό χαρακτήρα), βλέπουν ισχυρά περιθώρια οργανικής ανάπτυξης, κερδοφορίας και μερισματικών αποδόσεων. Τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσαν οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν ισχυρή κερδοφορία 3,725 δισ. ευρώ και επιδόσεις που οδήγησαν σε ανοδική αναθεώρηση των στόχων για το 2024, αλλά και των στόχων για το 2025 – 2026, όπως αυτοί αναμένεται να αναπροσαρμοστούν κατά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2024 τον Φεβρουάριο – Μάρτιο 2025. Οι προβλέψεις για την κερδοφορία των τραπεζών στο σύνολο της φετινής χρήσης αναμένουν κέρδη περί τα 4,7 δισ. ευρώ.
Την ισχυρή κερδοφορία των τραπεζών στήριξε η ανθεκτικότητα των επιτοκιακών εσόδων (παρά τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ), κυρίως χάρη στην ισχυρή πιστωτική επέκταση. Η προοπτική της επιταχυνόμενης μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ωστόσο, θέτει στο τραπέζι των επαφών στο Λονδίνο, τις επιπτώσεις που θα δεχτούν τα επιτοκιακά έσοδα. Οι τραπεζίτες απαντούν στους επενδυτές ότι η αναπόφευκτη πτώση των επιτοκιακών εσόδων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα φανεί το 2025, είναι αντιμετωπίσιμη, καθώς θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των προμηθειών σε τομείς όπως το bancassurance, το wealth και το asset management και κυρίως, από την αύξηση του όγκου των νέων δανείων. Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν έσοδα από τόκους 6,35 δισ. ευρώ και έσοδα από προμήθειες 1,54 δισ.
Η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, όπως προκύπτει από τις ερωτήσεις των ξένων επενδυτών στο Λονδίνο. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών αναφέρουν ότι περιμένουν ισχυρή πιστωτική επέκταση, ωθούμενη από τα επενδυτικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης στους ιδιώτες, με στόχο θετική πιστωτική επέκταση στη στεγαστική πίστη. Οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι προβλέπουν τα νέα δάνεια στα 10 δισ. ευρώ στο σύνολο της φετινής χρήσης. Όπως ανέφεραν οι τραπεζίτες στις παρουσιάσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου, η Eurobank προβλέπει για το 2024 πιστωτική επέκταση 3,5 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 3 δισ., η Alpha Bank 2 δισ. και η Εθνική 1,5 δισ. ευρώ.
Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται με υπερβάλλουσα ρευστότητα, οι επενδυτές ρωτούν επίσης πώς θα αξιοποιηθεί η ρευστότητα αυτή. Οι τραπεζίτες απαντούν ότι αφενός θα ενισχύσει την πιστωτική επέκταση, με αύξηση του όγκου των δανείων από τις τράπεζες, αφετέρου θα χρησιμοποιηθεί για επέκταση στο εξωτερικό και εξαγορές όπου υπάρχουν ευκαιρίες.
Οι τραπεζίτες παρουσιάζουν επίσης τα σχέδιά τους για την εξάλειψη του αναβαλλόμενου φόρου από τα εποπτικά τους κεφάλαια. Κλείνοντας και το τελευταίο κεφάλαιο της κληρονομιάς της κρίσης, με επιπλέον ετήσιες διαγραφές αναβαλλόμενου φόρου, οι τράπεζες θα τον μηδενίσουν 7 – 9 χρόνια νωρίτερα του 2041. Όπως αναφέρουν στους επενδυτές, η επίπτωση στα κεφάλαιά τους θα είναι μικρή, της τάξεως των 30 – 60 μονάδων βάσης.
Στο δια ταύτα, οι επενδυτές ρωτούν για την πολιτική ανταμοιβής των μετόχων τα προσεχή έτη. Για το 2025 όλες οι τράπεζες αύξησαν τους δείκτες διανομής μερισμάτων, ενώ συνολικά σκοπεύουν να διανείμουν στους μετόχους τους 2 δισ. ευρώ (σε μετρητά και με επαναγορά ιδίων μετοχών) από τα κέρδη του 2024. Η Τράπεζα Πειραιώς αναβάθμισε τον στόχο για διανομή μερίσματος στο 35% (από 25%) των κερδών του 2024 και στο 50% το 2025. Για τη Eurobank, ο προηγούμενος στόχος για διανομή του 40% των κερδών του 2024 αναβαθμίστηκε στο 50% για μέρισμα το 2025. Μέρισμα που μπορεί να είναι υψηλότερο του 40% και μπορεί να φτάσει έως 50% το 2025, από τα κέρδη του 2024, θα δώσει η Εθνική Τράπεζα. Τέλος, πρόβλεψη για διανομή μερίσματος σε ποσοστό περίπου 35% από τα κέρδη για το 2024 και 50% το 2025, έχει κάνει η Alpha Bank.