CEOs: H μεγάλη παραίτηση - Περισσότεροι από 1.800 έχουν αποχωρήσει μέσα στο 2024

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
CEOs: H μεγάλη παραίτηση - Περισσότεροι από 1.800 έχουν αποχωρήσει μέσα στο 2024
To τέλος του Σαββατοκύριακου της εορταστικής εβδομάδας του Thanksgiving, βρήκε ακόμα δύο επιφανείς CEO να αποχωρούν από τις θέσεις τους, ανεβάζοντας σε αριθμό ρεκόρ τις παραιτήσεις τη φετινή χρονιά. 

To τέλος του Σαββατοκύριακου της εορταστικής εβδομάδας του Thanksgiving, βρήκε ακόμα δύο επιφανείς CEO να αποχωρούν από τις θέσεις τους, ανεβάζοντας σε αριθμό ρεκόρ τις παραιτήσεις τη φετινή χρονιά.

Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ηγέτες της κατασκευάστριας ημιαγωγών Intel και της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis ανακοίνωσαν αμφότεροι τις αποχωρήσεις τους, ταράζοντας τα νερά και των ίδιων των κολοσσών που κρατούσαν τα ηνία αλλά και της χρηματιστηριακής αγοράς.

Την Δευτέρα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ ανακοίνωσε ότι απoχωρεί από την εταιρεία, ολοκληρώνοντας μια ταραχώδη, σχεδόν τετραετή θητεία στον άλλοτε κολοσσό των ημιαγωγών στην Αμερική, ο οποίος το διάστημα που ηγήθηκε της εταιρείας είδε τη μετοχή και το μερίδιο αγοράς του να γκρεμίζεται ακόμα περισσότερο.

Την παραίτησή του μετά επίσης σχεδόν 4 χρόνια στο «τιμόνι» της Stellantis, υπέβαλε και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Κάρλος Ταβάρες με την αυτοκινητοβιομηχανία να αναζητά ήδη τον αντικαταστάτη του. Στις 31 Οκτωβρίου, η Stellantis ανέφερε απότομη πτώση στα τριμηνιαία έσοδα, επικαλούμενη τα κενά παραγωγής, τις μειώσεις των αποθεμάτων στη Βόρεια Αμερική και τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς στην Ευρώπη. Η μετοχή της σημειώνει πτώση 43% από την αρχή του 2024 μέχρι σήμερα...

Μέχρι τον Οκτώβριο, περισσότεροι από 1.800 CEOs ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους, σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμιας εταιρείας Challenger, Gray & Christmas. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός από έτος σε έτος που έχει παρατηρηθεί από τότε που η εταιρεία άρχισε να παρακολουθεί τις αλλαγές CEO το 2002. Μέχρι τον Οκτώβριο, ο αριθμός των αποχωρήσεων CEO αυξήθηκε κατά 19% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι που ήταν 1.500.

Ο Ντέιβιντ Κας, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, σημειώνει ότι τα διοικητικά συμβούλια θεωρούν τους CEO πιο υπεύθυνους για την υποαπόδοση στα κέρδη και τις τιμές των μετοχών, κάτι που συμβάλει στη μείωση της μέσης θητείας τους.

Ο Μάικλ Φαρ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς για την Hightower Advisors, πρόσθεσε ότι όταν μια εταιρεία υπολειτουργεί, ο Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να αναλάβει δράση. Εάν δεν μπορούν να επιλύσουν το ζήτημα, το διοικητικό συμβούλιο θα τους αντικαταστήσει, ακόμα κι αν είναι άμεση ευθύνη του CEO.

Οι ισχυρές επιδόσεις του χρηματιστηρίου είναι ένας άλλος παράγοντας που πιέζει τα διοικητικά συμβούλια να ζητήσουν ισχυρότερα αποτελέσματα από τους CEO τους. Για παράδειγμα, ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 20% το 2023 και αναμένεται να ξεπεράσει αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του 2024. Επιπλέον, οι μετοχές τεχνολογίας των «Magnificent Seven» έχουν ξεπεράσει σημαντικά άλλες εταιρείες, θέτοντας υψηλότερο σημείο αναφοράς για την απόδοση.

Ένας άλλος παράγοντας είναι τα υψηλά επιτόκια της Federal Reserve με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού. Προηγουμένως, οι εταιρείες παρακινήθηκαν από το χαμηλό κόστος χρέους να επαναγοράσουν μετοχές και να επενδύσουν σε έργα προστιθέμενης αξίας. Πλέον, με τα υψηλότερα επιτόκια, αυτά τα κίνητρα έχουν μειωθεί, καθιστώντας δυσκολότερο για τους CEO να προσφέρουν ισχυρά αποτελέσματα.

Η συμβουλευτική εταιρεία Russell Reynolds, η οποία παρακολουθεί επίσης τις αλλαγές των CEO, τονίζει ότι οι υψηλές αποδόσεις που επιζητούν οι εταιρείες, δείχνει πως υπάρχει «η επιθυμία για ηγέτες που μπορούν να πλοηγηθούν στην αυξανόμενη πολυπλοκότητα στο μακροεπιχειρηματικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του τεχνολογικού μετασχηματισμού, της βιωσιμότητας, των γεωπολιτικών κρίσεων και των κοινωνικών θεμάτων».

Οι πρόσφατες αλλαγές στην Starbucks απεικονίζουν αρκετές από αυτές τις αλλαγές. Ο CEO Μπράιαν Νίκολ, που η αλυσίδα καφέ τον «άρπαξε» από την Chipotle, της οποίας η μετοχή έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 300% τα τελευταία πέντε χρόνια, προσλήφθηκε για να ηγηθεί της ανάκαμψης της Starbucks, της οποίας η μετοχή είχε σημειώσει ελάχιστα κέρδη την ίδια χρονική περίοδο. Ο προκάτοχός του, Λάξμαν Ναρασιμάν, εργάστηκε ως CEO για λιγότερο από 2 χρόνια. Επιπλέον, ο Μάικλ Κόνγουεϊ, ο οποίος υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος της Starbucks στη Βόρεια Αμερική, παραιτήθηκε μετά από μόλις έξι μήνες στον ρόλο.

«Εάν το καράβι μιας εταιρείας βυθίζεται ενώ οι περισσότεροι άλλοι απολαμβάνουν μία παλίρροια, πρέπει να ληφθούν διορθωτικά μέτρα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και/ή το Διοικητικό Συμβούλιο», αναφέρει ο Φαρ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς για την Hightower Advisors. «Εάν ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο... για μια ανάκαμψη, το διοικητικό συμβούλιο βρίσκει κάποιον που έχει ένα σχέδιο και τη δύναμη να το εκτελέσει. Δεν έχει σημασία αν ο Διευθύνων Σύμβουλος φταίει πραγματικά. Η ευθύνη αποδίδεται και τα κεφάλια πέφτουν. Δεν είναι πάντα δίκαιο» προσθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BlackRock: Eξαγορά μαμούθ της HPS έναντι 12 δισ. δολαρίων

Η Interamerican εξαγοράζει τη Europ Assistance Greece

Έλον Μασκ: Νέο «όχι» στην ιλιγγιώδη αμοιβή 56 δισ. δολαρίων από Tesla

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider