Enaon (Italgas): Επενδύσεις 1 δισ. στα ελληνικά δίκτυα αερίου – Δίκαιη η ενιαία χρέωση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Enaon (Italgas): Επενδύσεις 1 δισ. στα ελληνικά δίκτυα αερίου – Δίκαιη η ενιαία χρέωση
Στόχος η ανάπτυξη περισσότερων από 3.000 χλμ. νέου δικτύου, για την αύξηση των καταναλωτών σε πάνω από 900.000, από 600.000 που είναι τώρα. Υπήρχαν περιοχές της χώρας με διπλάσια χρέωση διανομής για τα νοικοκυριά σε σχέση με άλλες, ενώ για τις βιομηχανίες υπήρχαν 6πλάσιες διαφορές.

Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 σχεδιάζει στα εγχώρια δίκτυα διανομής αερίου η Enaon, θυγατρική της Italgas, όπως ανέφερε η διοίκηση της ιταλικής εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τα στελέχη της Italgas, με τα κεφάλαια αυτά θα κατασκευαστούν περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα νέου δικτύου, με στόχο οι καταναλωτές να αυξηθούν σε πάνω από 900.000, από 600.000 που είναι τώρα.

«Βασικός στόχος των επενδύσεων είναι η ανάπτυξη του δικτύου, προκειμένου να καλυφθούν περιοχές στην Ελλάδα που δεν έχουν πρόσβαση στο αέριο. Προτεραιότητα είναι επίσης η ανάγκη ψηφιοποίησης, για βελτίωση των υπηρεσιών, ενίσχυση της αποδοτικότητας του δικτύου και προετοιμασία για τη διανομή "πράσινων" αερίων. Στόχος είναι οι υποδομές να γίνουν ψηφιακές, έξυπνες και ευέλικτες», σημείωσε ο CEO του ιταλικού ενεργειακού Ομίλου Πάολο Γκάλο.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της Enaon, από το 1 δισ. το 33% αφορά επενδύσεις σε περιοχές οι οποίες δεν τροφοδοτούνται αυτή τη στιγμή με αέριο, ώστε αυτές να αποκτήσουν δίκτυα για πρόσβαση στο καύσιμο. Το 34% των κεφαλαιουχικών δαπανών προορίζονται για την πύκνωση των δικτύων σε περιοχές όπου υπάρχουν ήδη υποδομές. Επίσης, το 25% αφορά το roll-out των «έξυπνων» μετρητών, με την αντικατάσταση των «ρολογιών» σε υφιστάμενες παροχές.

Ο κ. Γκάλο αναφέρθηκε επίσης στο νέο καθεστώς για τις χρεώσεις διανομής, οι οποίες θα είναι πλέον ίδιες σε όλες τις περιοχές αδείας της Enaon Eda. Τόνισε πως πρόκειται για δίκαιη λύση, ώστε όλοι οι Έλληνες να έχουν τις ίδιες ταρίφες, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν. Συμπλήρωσε πως οι ενιαίες χρεώσεις θα συμβάλουν επίσης στην ανάπτυξη των δικτύων.

Όπως εξήγησε η διοίκηση της Enaon, οι νέες χρεώσεις εγκρίθηκαν πριν από λίγες ημέρες από τη ΡΑΑΕΥ και τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου. Προβλέπουν ενιαία επιβάρυνση για τους οικιακούς καταναλωτές σε όλες τις περιοχές αδείας της Enaon Eda.

Στην περίπτωση των βιομηχανικών καταναλωτών, με τις καινούριες χρεώσεις επέρχεται σύγκλιση από τη διετία 2025 - 2026. Το 2027 ξεκινά νέα Ρυθμιστική Περίοδος, οπότε θα υπάρξει νέα πρόταση για τις χρεώσεις 2027-30, στο πλαίσιο της οποίας θα εξεταστεί κατά πόσο θα υπάρξει εισήγηση για πλήρη ενιαιοποίηση των ταριφών και για τη συγκεκριμένη καταναλωτική κατηγορία.

«Η πρότασή μας για ενιαία χρέωση στους οικιακούς καταναλωτές, που έγινε δεκτή από τη Ρυθμιστική Αρχή, σχετίζεται με τη δίκαιη μεταχείριση των καταναλωτών. Δεν θα υπάρξει αύξηση των εσόδων του Διαχειριστή, όμως θα επέλθει μεγαλύτερη ισότητα ανάμεσα στους καταναλωτές διαφορετικών περιοχών», σημείωσε ο CEO της Enaon, Μπάρμπαρα Μοργκάντε.

Η κ. Μοργκάντε υπογράμμισε πως με το προηγούμενο καθεστώς υπήρχαν περιοχές της χώρας όπου η χρέωση διανομής στα νοικοκυριά ήταν διπλάσια, σε σχέση με άλλες γεωγραφικές ζώνες. Όσον αφορά τους βιομηχανικούς καταναλωτές, υπήρχαν περιοχές που αυτοί χρεώνονταν 6 φορές περισσότερο σε σχέση με άλλες γεωγραφικές ζώνες.

Ανέφερε ενδεικτικά πως στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, με τις ενιαίες χρεώσεις θα υπάρξει μείωση της τάξης του 30% για τους οικιακούς καταναλωτές. Όσον αφορά τους βιομηχανικούς καταναλωτές, η μεγαλύτερη αύξηση είναι 2%, ενώ υπάρχουν περιοχές (όπως η Δυτική Μακεδονία) όπου επέρχεται μείωση 11%.

Στο ίδιο πλαίσιο, για μία μέση κατανάλωση οικογένειας στην Αττική, θα υπάρξει μείωση 10 ευρώ ετησίως, στη Θεσσαλονίκη αύξηση 35 ευρώ για το μέσο νοικοκυριό, ενώ στη Θεσσαλία αύξηση 10 ευρώ ετησίως. Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, προκαλείται μείωση 80 ευρώ ετησίως για τον μέσο οικιακό καταναλωτή.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η χρήση του φυσικού αερίου απειλείται από τον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης (μέσω των αντλιών θερμότητας), ο κ. Γκάλο σημείωσε πως δεν είναι δόκιμη η έννοια του ανταγωνισμού μεταξύ της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, καθώς χρειάζονται όλες οι μορφές ενέργειας ώστε να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση. «Ο εξηλεκτρισμός είναι ένα πολύ ωραίο αφήγημα, ωστόσο δεν θα λύσει το πρόβλημα της ενεργειακής μετάβασης», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε πως η ζήτηση για ενέργεια δεν μπορεί να καλυφθεί από αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές. Η ενεργειακή μετάβαση «περνά» μέσα την απανθρακοποίηση και των δύο μορφών ενέργειας και πρέπει να είναι τεχνολογικά ουδέτερη, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το κόστος για τον καταναλωτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Enaon EDA: Ενεργοποιήθηκε το Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου στην ακριτική Ορεστιάδα

ΔΕΣΦΑ: Τι σημαίνει ο κάθετος διάδρομος φυσικού αερίου προς την ΝΑ Ευρώπη - Τα ορόσημα του έργου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider