Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα επίπεδα κερδοφορίας και των τιμών στόχων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε η JP Morgan.
Διατηρώντας τη σύσταση «overweight» ο αμερικανικός οίκος αυξάνει την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 2,50 ευρώ από 2,30 προηγουμένως, στα 3,20 ευρώ θέτει πλέον την τιμή στόχο για τη Eurobank από 2,80 προηγουμένως, στα 6,20 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 5,90 και για την Εθνική στα 9,80 ευρώ από 9,70 προηγουμένως. Οι τιμές στόχοι έχουν ορίζοντα τα τέλη του 2026.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η μετοχή της Alpha Βank έχει υποαποδώσει σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως το χαμηλότερο προφίλ δείκτη RΟTE, τα υψηλότερα - αν και συγκλίνοντα - NPEs και τα χαμηλότερα επίπεδα κάλυψης. Η μετοχή της τράπεζας έχει δυσκολευτεί να προσφέρει μια ιδιαίτερη οπτική στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, με την Eurobank να εστιάζει στη διαφοροποίηση, την Εθνική να καθιερώνεται για τον ισχυρό ισολογισμό και τις υψηλές δυνατότητες επιβράβευσης των μετόχων, και την Τράπεζα Πειραιώς για τo «turnaround» και τους χαμηλούς δείκτες στους οποίους διαπραγματεύεται. Η χαμηλότερη ευαισθησία της Alpha Bank στα επιτόκια σε μια περίοδο αλλαγής του επιτοκιακού κύκλου μπορεί να διαφοροποιήσει θεματικά τη συμπεριφορά της μετοχής έναντι των υπολοίπων, ενώ η ισχυρή πορεία προσφέρει σταθερές και σχετικά υποτιμημένες δυνατότητες επιστροφής κεφαλαίου. Η μερισματική απόδοση του 2025 διαμορφώνεται 9,3% με πρόβλεψη για payout στο 50%, ενώ από τον δείκτη CET1 στο 17,5% (τέλη 2025) προκύπτουν πλεονάζοντα κεφάλαια ίσα με το ένα τρίτο περίπου της κεφαλαιοποίησής της (για επιβράβευση των μετόχων). Η τιμή στόχος διαμορφώνεται με βάση την εκτίμηση για κανονικοποιημένο δείκτη ROTE στο 9,7%, κόστος ιδίων κεφαλαίων στο 13,5% και «growth» στο 1,5% (ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή στα 3,45 ευρώ).
Ως προς τη Eurobank, η JP Morgan σημειώνει πως έχει καταγράψει άνοδο 39% φέτος, ξεπερνώντας σημαντικά τις υπόλοιπες, όπως και τον δείκτη των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτό αντανακλά την ισχυρή βασική δυναμική κερδοφορίας και την πρόσφατη ενοποίηση της Ελληνικής, που αποτελεί βασικό «καταλύτη». Από την πρώτη διαδικασία ενοποίησης στο τρίτο τρίμηνο, το «story» έχει προχωρήσει ταχύτερα από ότι αναμενόταν, με τον όμιλο να προχωρά πρόσφατα στην αύξηση της συμμετοχής του στο 93,5% από 55,6%. Η διοίκηση υποδεικνύει μια κίνηση προς το 100% μέχρι τα μέσα του 2025, εξέλιξη που θα μειώσει τον αντίκτυπο των μειοψηφιών στα αποτελέσματα και θα ανοίξει το δρόμο για την ενίσχυση των συνεργειών, προσθέτοντας τελικά 2% (στις εκτιμήσεις της JP Morgan) στον κανονικοποιημένο δείκτη ROTE, αυξάνοντας την καθοδήγηση στο 15% περίπου από 13% περίπου. Ως προς τα κέρδη ανά μετοχή, ο οίκος αναθεωρεί κατά +5% - -2% - +7% τα κέρδη για το 2024 - 2025 - 2026, αντανακλώντας τα χαμηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ (στο 1,75% στο 2025), που αντισταθμίζεται από την υψηλότερη συνεισφορά της Ελληνικής. Η τιμή στόχος διαμορφώνεται με βάση την εκτίμηση για κανονικοποιημένο δείκτη ROTE στο 14,1%, κόστος ιδίων κεφαλαίων στο 12,5% και «growth» στο 1,5% (ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή στα 3,03 ευρώ).
Για την Εθνική Τράπεζα, οι αναλυτές αυξάνουν τις εκτιμήσεις τους για τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) για φέτος κατά 4%, αλλά τις μειώνουν για το 2025 - 2026 κατά 6% - 9% αντίστοιχα, λόγω του κύκλου μείωσης των επιτοκίων. Η τιμή στόχος για τα τέλη του 2026 στα 9,80 ευρώ βασίζεται στις νέες προβλέψεις για το 2027 που ενσωματώνουν κανονικοποιημένο δείκτη ROTE 12,4%, κόστος ιδίων κεφαλαίων 12,5% και «growth» 1,5% (ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή στα 10 ευρώ). Βασικός κίνδυνος για το επενδυτικό «case» της Εθνικής είναι οι ταχύτερες ή οι περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ (έναντι αυτών που αναμένουν οι αναλυτές).
Τέλος, οι αναλυτές ανεβάζουν τον πήχη για τα κέρδη ανά μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατά 14% φέτος, μειώνοντας τις εκτιμήσεις του για το 2025 - 2026 κατά 4% και 1% αντίστοιχα στη βάση των χαμηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ (στο 1,75% αναμένουν οι αναλυτές να φτάσουν στα τέλη του 2025). Η τιμή στόχος ορίζεται με βάση τις εκτιμήσεις για το 2027, ενσωματώνοντας δείκτη ROTE στο 11,4%, κόστος ιδίων κεφαλαίων 12,5% και growth 1,5% (ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή στα 7,39 ευρώ). Η Τράπεζα Πειραιώς έχει καταγράψει ένα αξιοσημείωτο «turnaround» σε επίπεδο ισολογισμού, μειώνοντας τα NPEs κατά ένα επίπεδο άνω των 20 δισ. ευρώ από τα τέλη του 2020, όπως και σημαντικές βελτιώσεις στο franchise της, με τα κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη να φτάνουν το 1 δισ. ευρώ το 2023, το οποίο αντιστοιχεί σε δείκτη RΟTE στο 17% περίπου. Η επιδίωξη της τράπεζας να διατηρήσει την κερδοφορία της στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα είναι φιλόδοξη, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία για χαμηλότερα επιτόκια, ωστόσο το σχέδιο είναι ισορροπημένο και συνεκτικό, με τη διοίκηση να διαθέτει ένα ισχυρό «track record» στην επίτευξη των στόχων που θέτει τα τελευταία χρόνια. Ο καταλύτης για Πειραιώς βρίσκεται στον δείκτη CET1 της τράπεζας, ο οποίος πρόσφατα πλησίασε το 15% και περιλαμβάνει πρόβλεψη για payout στο 35% από τα κέρδη της φετινής χρήσης, που αποτελεί ένα σημαντικό επίπεδο - ορόσημο, τόσο για τη διοίκηση, όσο και για τους επενδυτές και ένα σημαντικό έναυσμα για να μειωθεί το χάσμα αποτίμησης έναντι των Εθνική - Eurobank.