Με ανάπτυξη 10% αναμένεται να κλείσει το 2024 η Πτηνοτροφική Ιωαννίνων που αναπτύσσει το brand Ηπειρώτικα Αυγά, διεκδικώντας ακόμη μεγαλύτερα μερίδια σε μια αγορά με σημαντικές προοπτικές.
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Φραγκούλη, αντιπρόεδρο της Πτηνοτροφική Ιωαννίνων και της Ovo Fresco, της αδελφής εταιρείας που προμηθεύει την αγορά με παστεριωμένα προϊόντα αυγού, το 2024 αναμένεται να κλείσει με κύκλο εργασιών άνω των 25 εκατ. ευρώ, έναντι κύκλου εργασιών 23 εκατ. ευρώ στη χρήση 2023. Για το μέλλον δε ο πήχης τίθεται ακόμη πιο ψηλά, με την γιαννιώτικη επιχείρηση να ποντάρει σε τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ το 2025.
Οι επενδύσεις
Την τελευταία δεκαετία η Πτηνοτροφική Ιωαννίνων δρομολογεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο ύψους 30 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες σε Μπιζάνι και Καλπάκι, με την παραγωγή να αγγίζει τα 250.000 αυγά ημερησίως, κατέχοντας το 10% του μεριδίου της ελληνικής παραγωγής αυγού και το 45% της ελληνικής αγοράς παστεριωμένων. Η μονάδα στο Μπιζάνι εκτείνεται σε 40 στρέμματα και αφορά σε επτά πτηνοτροφεία, ενώ η μονάδα στο Καλπάκι εκτείνεται σε 80 στρέμματα και περιλαμβάνει πέντε πτηνοτροφεία.
Για την περίοδο 2025-2030, δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη δημιουργία μίας δεύτερης μονάδας εναλλακτικών εκτροφών δυναμικότητας 200 χιλιάδων ορνίθων, με στόχο το 70% της παραγωγής να προέρχεται από cage-free όρνιθες, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ταυτόχρονα, θα δοθεί προτεραιότητα και στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ovo Fresco, καθώς σχεδιάζεται η εγκατάσταση νέου τεχνολογικού εξοπλισμού και η δημιουργία νέων χώρων ψύξης και αποθήκευσης, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων αυγού.
Αντίστοιχο επενδυτικό πλάνο ύψους 15 εκατ. ευρώ «έτρεξε» και την περίοδο 2019-2024, όπου η εταιρεία προχώρησε σε ανανέωση στόλου, μηχανημάτων συλλογής αυγών (χρήση ρομποτικής), καθώς και σε αλλαγή συγκροτήματος παστερίωσης και συσκευαστικών μηχανών για την Ovo Fresco, ενώ σημαντική επένδυση για την εταιρεία αποτέλεσε η δημιουργία πρότυπης μονάδας παραγωγής αυγών cage-free δυναμικότητας 110 χιλιάδων ορνίθων στο Καλπάκι.
Στο πλαίσιο δε της βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας, ένα μέρος των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν από το 2019 έως και σήμερα, δαπανήθηκε για την επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας των εγκαταστάσεων, μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 1MW.
Στο 25-30% του κύκλου εργασιών οι εξαγωγές
Εξαγωγικό «όχημα» αποτελεί η Ovo Fresco που δραστηριοποιείται στην παστερίωση αυγών και τα προϊόντα της προμηθεύουν τους κλάδους Horeca, ζαχαροπλαστείων κλπ. Πλέον οι εξαγωγές της Ovo Fresco ανέρχονται στο 25-30% επί του συνολικού τζίρου και κατευθύνονται στις Βαλκανικές χώρες και την Κύπρο.
Μια επιχειρηματική διαδρομή 62 ετών
Σήμερα στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται η τρίτη γενιά, συνεχίζοντας το όραμα του ιδρυτή της Πτηνοτροφικής Ιωαννίνων 62 χρόνια μετά.
Ήταν το 1962 όταν στα Ιωάννινα μπήκαν τα θεμέλια της εταιρείας, με την κατασκευή του πρώτου θαλάμου παραγωγής με 3.000 όρνιθες. Σήμερα, με περισσότερες από 300.000 όρνιθες, η επιχείρηση φροντίζει να διατηρεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.
Μάλιστα, από το 2017 βρίσκεται σε εμπορική συμφωνία με τον ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, έχοντας αναπτύξει μια πολυεπίπεδη συνεργασία. Ειδικότερα, μέσα από τον ιδιόκτητο στόλο φορτηγών-ψυγείων και μέσω του στόλου του ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ, η διανομή των προϊόντων πραγματοποιείται εντός 24 ωρών από την παραγωγή τους, ώστε να φτάνουν φρέσκα στους καταναλωτές. Από το 2018 δε που πραγματοποιήθηκε το επαναλανσάρισμα του brand Ηπειρώτικα Αυγά, τα προϊόντα βρίσκονται σε όλα τα ράφια της λιανικής.