«Αυτό το deal κρύβει εκπληκτικές συνέργειες». Αυτό δηλώνει στο insider.gr ο οικονομικός διευθυντής της Cavino, Νέστορας Δρίτσας, κληθείς να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Οινοποιία – Ποτοποιία Αιγίου, συμφερόντων των αδελφών Γιάννη και Θεόδωρου Αναστασίου, προχώρησε πριν από λίγες ημέρες στην εξαγορά της ιστορικής οινοποιίας Ελληνικά Κελλάρια Οίνων της οικογένειας Κουρτάκη.
«Οι συνέργειες θα φανούν τόσο σε εμπορικό επίπεδο, αφενός λόγω της βαρύτητας που φέρει το ιστορικό όνομα Κουρτάκης στον κλάδο του κρασιού και αφετέρου λόγω του ισχυρού δικτύου των καναλιών διανομής, αλλά και σε παραγωγικό επίπεδο, λόγω των εγκαταστάσεων της ιστορικής οινοποιίας που περνούν στην Cavino», σημειώνει ο κ. Δρίτσας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η έδρα της οινοποιίας Ελληνικά Κελλάρια Οίνων της οικογένειας Κουρτάκη βρίσκεται στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες, τα εμφιαλωτήρια, οι αποθήκες έτοιμων προϊόντων της εταιρείας και το οινοποιείο. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει οινοποιεία στη Ριτσώνα Βοιωτίας, στη Νεμέα Κορινθίας, στην Μαντινεία Αρκαδίας, στην Αιγιαλεία Αχαΐας και στο Ηράκλειο Κρήτης.
Οι… 100 ημέρες διαπραγματεύσεων και η ολοκλήρωση του deal
Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος στο insider.gr, οι υπογραφές μεταξύ της Cavino και της Κουρτάκης για την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη «έπεσαν» την περασμένη Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, μετά από συζητήσεις που διήρκησαν 100 ημέρες. Στόχος είναι, δε, η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, το εν λόγω deal δεν βρισκόταν στα άμεσα σχέδια της Cavino. «Στις συζητήσεις για την απόκτηση της Κουρτάκης μπήκαμε αφού είδαμε ότι δεν προχώρησαν οι διαβουλεύσεις με τον όμιλο Mantis».
Ο Γιάννης Αναστασίου στο νέο ΔΣ της Κουρτάκης
Την περασμένη Πέμπτη, 13 του μηνός, καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ το έγγραφο που πιστοποιεί την ανασυγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, με τον Γιάννη Αναστασίου να τοποθετείται μέλος του ΔΣ.
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο Δημήτρης Κουρτάκης και αντιπρόεδρος η Αγγελική – Διόνη Κουρτάκη, ήτοι τα δύο παιδιά του Βασίλη Κουρτάκη, ιδρυτή της ιστορικής οινοποιίας.
Το όραμα της Cavino για έναν εθνικό leader
Εν μέσω ραγδαίων ανακατατάξεων στον οινικό χάρτη της χώρας τα τελευταία χρόνια, η Οινοποιία – Ποτοποιία Αιγίου από πλευράς κύκλου εργασιών βρίσκεται ήδη στην πρώτη θέση του εγχώριου κλάδου του κρασιού με ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ. Μέσω δε της απόκτησης της Κουρτάκης διασφαλίζει τη θέση της στην κορυφή του χώρου.
«Όραμα της Cavino είναι για πρώτη φορά στα χρονικά να δημιουργηθεί ένας μεγάλος, ενιαίος πυλώνας. Ένας ολοκληρωμένος όμιλος επιχειρήσεων που θα καλύπτει τον χώρο των οίνων, των ελληνικών ποτών και των αποσταγμάτων και θα μπορεί να σταθεί με αξιώσεις δίπλα στις αντίστοιχες επιχειρήσεις της Ευρώπης», σημειώνει ο κ. Δρίτσας, επισημαίνοντας δε πως η Cavino αποκτά πλέον ολοκληρωμένη παρουσία στο σύνολο της επικρατείας.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πολύ πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε και στην απόκτηση του Κτήματος Νέμειον στην περιοχή της Νεμέας, ενώ το 2022 προέβη και σε μια κίνηση ματ στην κατεύθυνση ενίσχυσης του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου, αποκτώντας δύο νέες θυγατρικές εταιρείες και δη την Ελληνικό Τσίπουρο και την Ανέστης Μπαμπατζίμ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το 2023 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 32,56 εκατ. ευρώ έναντι κύκλου εργασιών ύψους 29,01 εκατ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12%, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη ύψους 2,56 εκατ. ευρώ από 2,15 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,96 εκατ. ευρώ έναντι 1,65 εκατ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση 19%.
Τον Απρίλιο του 2019 εγκρίθηκε επενδυτικό πρόγραμμα συνολικής αξίας 4,5 εκατ. ευρώ περίπου, η υλοποίηση του οποίου ολοκληρώθηκε εντός του 2023 ενώ εντός της ιδίας χρήσης ολοκληρώθηκε ακόμα ένα επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας ύψους 1 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά στον εκσυγχρονισμό του ποτοποιϊου και του αποσταγματοποιείου της.
Η σύγχρονη οινοποιία της Cavino γεννήθηκε στο Αίγιο της Πελοποννήσου. Ήταν το 1958 όταν ο Κωνσταντίνος Αναστασίου και ο Ιωάννης ∆ούσκας έκαναν το όραμά τους πραγματικότητα αξιοποιώντας το χαρισματικό αμπελουργικό τοπίο της περιοχής.
Πράγματι στις πλαγιές της ορεινής Αχαΐας, το ιδιαίτερο µικροκλίµα που διαμορφώνεται ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, συμμετέχει δυναμικά στην επιτυχία της σύγχρονης οινοποιίας που συνεχίζει να αξιοποιεί επίλεκτες τοπικές και διεθνείς ποικιλίες. Ανάμεσα τους ο Ροδίτης, το Λαγόρθι, ο Σιδερίτης, το Αγιωργίτικο, το Μαύρο Καλαβρυτινό και φυσικά η ξακουστή Μαυροδάφνη.
Σήμερα η εταιρεία, ακολουθώντας τις εξελίξεις της σύγχρονης εποχής, έχει αποκτήσει τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής σε όλους τους τομείς της παραγωγής. Τέσσερις νέες εµφιαλωτικές γραµµές ανέλαβαν να εξασφαλίσουν την ποιότητα των οίνων και οινοπνευματωδών ποτών (ούζο, τσίπουρο, και brandy), την ίδια στιγμή που κλιματιζόμενοι αποθηκευτικοί χώροι 5.000 τµ ανέλαβαν την ιδανική τους φύλαξη στο χρόνο.
Πλέον η Cavino εξάγει περισσότερο από το 75% της παραγωγής της σε κρασί και ούζο, σε 50 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και δη ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α. με το ποσοστό των εξαγωγών να ανέρχεται στο 64% του ετήσιου κύκλου εργασιών της.
Ο πάλαι ποτέ ισχυρότερος «παίκτης» στην αγορά του κρασιού
Το deal που επιτεύχθηκε πριν από μερικά 24ωρα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Δ. Κουρτάκης ΑΕ που εμφανίζεται σημαντικά αποδυναμωμένη. Κι όμως παλαιότερα διατηρούσε τον τίτλο του ισχυρότερου «παίκτη» στην ελληνική αγορά του κρασιού.
Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν πριν από μερικά 24ωρα στο ΓΕΜΗ, στη χρήση 2023, το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων από πωλήσεις ανήλθε στο ποσό των 24,10 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,72% σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα της προηγούμενης χρήσης τα οποία είχαν διαμορφωθεί στα 23,93 εκατ. ευρώ. Το μικτό κέρδος υποχώρησε στα 6,80 εκατ. ευρώ και μετά την αφαίρεση των δαπανών λειτουργίας των φόρων και των τόκων, οι καθαρές ζημιές της εταιρείας ανήλθαν σε 167.646 ευρώ, αυξημένες έναντι των ζημιών της χρήσης 2022 που είχαν διαμορφωθεί σε 140.409 ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια κατά την 31/12/2023 ανήλθαν στα 22.015.070,89 ευρώ έναντι 22.182.717 ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ η εταιρεία για την περίοδο 2023 απασχόλησε κατά μέσο όρο 124 εργαζομένους. Η ιστορική επιχείρηση ιδρύθηκε το 1895 από τον Βασίλη Κουρτάκη, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος στη σύγχρονη Ελλάδα που απέκτησε δίπλωμα οινολογίας.