Από… σαράντα κύματα πέρασε η αναβίωση του ιστορικού Jackson Hall στο Κολωνάκι, ενός από τα πιο δημοφιλή στέκια της Αθήνας που παίρνει ξανά «ζωή» δια χειρός του ομίλου Βενέτη και επιχειρεί να γίνει ξανά meeting point στον πεζόδρομο της Μηλιώνη με το όνομα VENETI Jackson Hall.
«Το ακίνητο πέρασε στη Βενέτη το 2015. Χρειαστήκαμε μια ολόκληρη δεκαετία για να το γκρεμίσουμε συθέμελα. Το κόστος κατασκευής ανήλθε στα 7 εκατ. ευρώ και αφορά στο γκρέμισμα, τις αδειοδοτήσεις, την κατασκευή, τον εξοπλισμό, τη διακόσμηση και την καταβολή μισθωμάτων όλα αυτά τα χρόνια», εξήγησε χθες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής του ομίλου Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.
![](public://2025-02/veneti_jackson_hall_1.jpg)
«Δεν θα κάνουμε ποτέ απόσβεση για το Jackson Hall
Μάλιστα ο γνωστός για τον χειμαρρώδη λόγο του Διευθύνων Σύμβουλος της αλυσίδας Βενέτη ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για την εν λόγω επένδυση.
«Δεν περιμένουμε να κάνουμε ποτέ απόσβεση. Μπήκαμε στο Κολωνάκι γιατί είχαμε την προσδοκία ότι ήταν μια δυνατή περιοχή. Αλλά μετά από δέκα χρόνια, αυτό δεν ισχύει πια. Η περιοχή του Κολωνακίου είναι πάρα πολύ δύσκολη και ειδικά μετά τον κορονοϊό, ανέβηκε πολύ το κόστος κατασκευής ακινήτων», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ο σκόπελος των αδειοδοτήσεων
Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε η υλοποίηση του έργου, ο κ. Μονεμβασιώτης εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια άλλαξε η νομοθεσία που αφορά στις αδειοδοτήσεις για τα αρτοποιεία και πλέον απαιτείται η ύπαρξη ισογείου – κάτι που δεν υπήρχε στο παλιό Jackson Hall. Οπότε, ήταν μονόδρομος η κατεδάφιση του κτηρίου και η ολική ανακατασκευή του.
Το κτήριο έχει συνολική επιφάνεια 845 τμ. Ενώ αρχικά διέθετε ημιυπόγειο, ημιώροφο και πρώτο όροφο, ανασκευάστηκε πλήρως και διαθέτει πλέον το Artisan Bakery, ένα σύγχρονο αρτοποιείο στο ισόγειο, ένα εργαστήριο παραγωγής ψωμιού στον ημιώροφο και το Βar-Restaurant στον πρώτο όροφο.
![](public://2025-02/veneti_jackson_hall.jpg)
Το «φρένο» στα νέα καταστήματα και η έλλειψη προσωπικού
Ο όμιλος Βενέτη διατηρεί πλέον ένα δίκτυο 130 καταστημάτων. Μέσα στο 2024, άνοιξαν οκτώ νέα καταστήματα και ανακαινίστηκαν 10 από τα υφιστάμενα. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Μονεμβασιώτης, η γνωστή αλυσίδα δεν πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην περαιτέρω επέκταση του δικτύου της και δη το άνοιγμα νέων καταστημάτων.
«Δεν πρόκειται να ανοίξουμε άλλα καταστήματα τόσο μεγάλα όσο το κατάστημα στο Κολωνάκι. Έχουμε ήδη 20 μεγάλα και δεν σχεδιάζουμε να επεκταθούμε περαιτέρω. Το πρόβλημα με το προσωπικό είναι πολύ μεγάλο και δεν πρόκειται να ξεπεραστεί εντός των επόμενων τριών ετών. Η εστίαση παραπαίει. Πολλά καταστήματα λειτουργούν χωρίς υπεύθυνο και δεν έχουν πλέον ευχαριστημένους πελάτες», τόνισε.
«Το προσωπικό στην εστίαση αλλάζει πλέον σε καθημερινή βάση. Αποφασίσαμε να βάλουμε φρένο στο άνοιγμα νέων καταστημάτων μέχρι να δούμε αν το θέμα της έλλειψης προσωπικού μπορεί να επιλυθεί», ανέφερε επίσης.
Να σημειωθεί εδώ ότι στο Jackson Hall στο Κολωνάκι απασχολούνται σήμερα 45 άτομα, ενώ ο όμιλος Βενέτη απασχολεί περισσότερα από 1.750 άτομα.
«Πάει πίσω» το εργοστάσιο στη Βοιωτία
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη, η έλλειψη προσωπικού – μαζί με τις αδειοδοτήσεις – είναι και η αιτία που «παγώνει» το σχέδιο μετεγκατάστασης του εργοστασίου της Βενέτης από τη Λυκόβρυση στη Βοιωτία σε ιδιόκτητη έκταση.
«Τώρα κατορθώσαμε να πάρουμε άδεια, αλλά σκεφτόμαστε να κάνουμε μια νέα αγορά κοντά στην περιοχή που βρισκόμαστε. Δεν βρίσκουμε στην Αττική προσωπικό, πόσο μάλλον στη Βοιωτία», σημείωσε.
«Αναμένουμε την τελική απόφαση για την Παγωτά Δωδώνη»
Σε ό,τι δε αφορά την Παγωτά Δωδώνη, που από το καλοκαίρι του 2024 έχει περάσει στην ιδιοκτησία της εταιρείας Βενέτη, βρίσκεται πλέον σε τροχιά εξυγίανσης. Η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης τέθηκε προς συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών τον περασμένο Ιανουάριο, με τον κ. Μονεμβασιώτη να δηλώνει πως «πλέον αναμένουμε την τελική απόφαση του δικαστηρίου».
Παράλληλα, λανσάρονται νέα προϊόντα στον χώρο του ποιοτικού παγωτού μόνο με φρέσκο γάλα, όπως η νέα σειρά «ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ 1967» με συνταγές της εποχής εκείνης. Η εταιρεία θα επενδύσει στην απόκτηση νέου σύγχρονου εξοπλισμού, στην αναβάθμιση των καταστημάτων του σημερινού δικτύου και στην ανάπτυξη νέων σημείων πώλησης με νέο concept καταστημάτων.
Ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις του ομίλου
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Βενέτη ανήλθε το 2024 στα 75 εκατ. ευρώ έναντι 64 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 17%, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 5,3 εκατ. ευρώ από 6,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 15%.
Οι συνολικές δε πωλήσεις όλων των σημάτων του ομίλου ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ.
Στρατηγικός στόχος της Βενέτη για το 2025 είναι να επενδύσει στην εξαγορά μικρών, οικογενειακών, ελληνικών εταιρειών παραγωγής ποιοτικών προϊόντων. Η εταιρεία προχωρά σε αγορές μικρών δικτύων και σε συνεργασίες με επιχειρήσεις που έχουν την ίδια κουλτούρα και το ίδιο όραμα με τη Βενέτη. Παράλληλα κινείται στην κατεύθυνση εξασφάλισης πρώτων υλών παραγωγής που προέρχονται από τον τόπο μας, όπως το γάλα και το λάδι. Με στόχο την παραγωγή και χρήση μόνο φυσικών πρώτων υλών στα προϊόντα της, η εταιρεία δραστηριοποιείται πλέον στην αγορά του φρέσκου γάλακτος στη Βοιωτία και του ελαιολάδου στην Ολυμπία Ηλείας.
Η εταιρεία Βενέτη συμπληρώνει φέτος 77 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας και διαθέτει 22 εταιρείες σε όλο το φάσμα της εστίασης, αναπτύσσοντας μιας σειρά από πολύ γνωστά concept όπως τα VENETI FOOD HALL, τα VENETI 1948, το VENETI GREAT στο Μπάγκειον, τα VENETI GO και τα CREMERIA VENETI, ενώ η εταιρεία έχει εξαγοράσει και την εταιρεία Παγωτά Δωδώνη.