Από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ περνά το κλείσιμο της αξιολόγησης

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ περνά το κλείσιμο της αξιολόγησης

Μέσα από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ περνά πλέον το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, γεγονός που προκαλεί «βραχυκύκλωμα» ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr καλά πληροφορημένες πηγές, το «κλειδί» για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε συγκεκριμένες απαιτήσεις του Βερολίνου που περνούν «κάτω από το ραντάρ» των επίσημων συζητήσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο δείχνει ένα ιδιαίτερο πείσμα αναφορικά με τη μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Τόσο έντονη είναι η γερμανική ζέση για το θέμα αυτό που όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στο insider.gr «αν ικανοποιηθούν οι Γερμανοί με τη ΔΕΗ, κλείνουν όλα. Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε όταν τελικά ενδώσαμε στο υπερταμείο».

Ο λόγος του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από τη γερμανική πλευρά είναι η ανάγκη για πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίκεινται αναταράξεις στο τρίγωνο ΗΠΑ – Γερμανίας – Ρωσίας.

Παράλληλα, η Μέρκελ είναι αυτή που έχει και στο περελθόν μπλοκάρει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης στον χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα αν δεν υπάρχει και δική της συμμετοχή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι υποθέσεις ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ, όπου οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης ναυάγησαν τα τελευταία χρόνια μια και οι επίδοξοι μνηστήρες δεν ήταν «γερμανικής έγκρισης».

Για το Βερολίνο το άνοιγμα των ενεργειακών πόρων της Ελλάδας στο φάσμα των γερμανικών συμφερόντων χαρακτηρίζεται ως ύψιστη προτεραιότητα που παίρνει ακόμα πιο σημαντικές διαστάσεις στο πλαίσιο του ανοιχτού πολέμου με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Εξάλλου, ότι στο τελευταίο μνημόνιο αλλά και στο νόμο 4389/2016 καταγράφεται στο άρθρο 135 (για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ), ότι «σκοπός του μηχανισμού είναι η ανακατανομή των μεριδίων στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα, των μεριδίων της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων, από το ποσοστό που κατείχε τον Αύγουστο του 2015 η ΔΕΗ σε ποσοστό μικρότερο του 50%, μέχρι και το έτος 2019».

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ήδη στα χέρια της κυβέρνησης υπάρχουν μια σειρά από προτάσεις για το προς ιδιωτικοποίηση ποσοστό, προερχόμενες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ αλλά και οι ανάγκες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων πιέζουν επιπλέον το ήδη ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες συνδέουν με τις εξελίξεις αυτές και το πρόσφατο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, εκτιμώντας ότι ο νέος επενδυτής θέλει να πάρει ποσοστό σε μια όσο το δυνατόν πιο «καθαρή» ΔΕΗ.

Πολιτικό βραχυκύκλωμα

Η γερμανική επιθυμία για είσοδο στον ενεργειακό χώρο της Ελλάδας είναι μάλιστα τόσο έντονη την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ώστε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μια ενδεχόμενη υποχώρηση της κυβέρνησης στα βέτο του Πάνου Σκουρλέτη να αποτελέσει και την λύση του αδιεξόδου στο οποίο όλα δείχνουν πως έχει οδηγηθεί η αξιολόγηση.

Παρότι ο Πάνος Σκουρλέτης έχει αποχωρήσει από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, ο ίδιος παραμένει μέλος του τμήματος ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί προσωπικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις του τομέα. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν στους κομματικούς κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος θεωρείται ο αρχιτέκτονας της ακύρωσης της πώλησης της μικρής ΔΕΗ αλλά και του 66% του ΑΔΜΗΕ, γεγονός που τον μετέτρεψε σε «κόκκινο πανί» για τους δανειστές και οδήγησε στην απώλεια της υπουργικής καρέκλας στον ανασχηματισμό.

Για την στάση του αυτή ο Πάνος Σκουρλέτης έχει συγκρουστεί ανοιχτά τόσο με την διοίκηση της ΔΕΗ όσο και με συντρόφους του όπως ο Στέργιος Πιτσιόρλας αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Για τους γνωρίζοντες τις εσωκομματικές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ευδιάκριτα τα προβλήματα και οι υψηλού κινδύνου αναταράξεις που θα προκαλούσε μια ενδεχόμενη υποχώρηση της κυβέρνησης από την σκληρή γραμμή Σκουρλέτη στο θέμα της ΔΕΗ και αυτό είναι κάτι που προκαλεί πονοκεφάλους στο Μαξίμου.

Από την πλευρά του, ο νυν υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης δήλωσε χθες ότι «η στρατηγική που έχει επιλεγεί από το ΥΠΕΝ έχει επίκεντρο μια ισχυρή ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος, γι’ αυτό και αποφασίσθηκε, αντί του μοντέλου που προϋπήρχε, μέσω του σχεδίου της «Μικρής ΔΕΗ», να γίνει αποκλιμάκωση του μεριδίου της επιχείρησης, μέσα από το μηχανισμό για τα ΝΟΜΕ».

Η δήλωση αυτή μπορεί να τύχει πολλαπλών ερμηνειών, καθώς η «ισχυρή ΔΕΗ» δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση την είσοδο και άλλων επενδυτών, οι οποίοι θα ενισχύσουν κεφαλαιακά την εταιρεία. Κύκλοι τις αγοράς εξάλλου εκτιμούν ότι ο κ. Σταθάκης σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μερικής ιδιωτικοποίησης με τον κάθετα αρνητικό τρόπο του προκατόχου του.

Έντονο και το κινεζικό ενδιαφέρον

Ενδιαφέρον όμως για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκδηλώσει και οι μεγάλοι παίχτες της Κίνας όπως είναι η CMEC. Πριν από λίγο καιρό υπεγράφη από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔEΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη και τον κ. Zhang Chun, επικεφαλής της CMEC, Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο εταιρειών στο οποίο προβλέπεται η εξέταση δυνατοτήτων για την από κοινού ανάπτυξη projects στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.

Ο κ. Chun ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα η CMEC θα ανοίξει γραφείο της εταιρείας στην Αθήνα και τόνισε ότι η συνεργασία αυτή βασίζεται στο ισχυρό brand name που διαθέτει η ΔEΗ σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Ήδη η συνεργασία των δύο πλευρών έχει επισφραγιστεί με το project Μελίτη σύμφωνα με το οποίο η CMEC θα κατασκευάσει τη λιγντική μονάδα Μελίτη 2 στη Φλώρινα για την οποία η ΔΕΗ έχει λάβει τη σχετική άδεια. Θα συσταθεί μικτή εταιρία, στην οποία η ΔΕΗ εκτός από την άδεια θα συνεισφέρει την λειτουργούσα μονάδα Μελίτη 1 και θα έχει μειοψηφικό μερίδιο ενώ στο σχήμα θα συμμετάσχουν και ιδιωτικές εταιρείες.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις και πριν από λίγες ημέρες κλιμάκιο της CMEC επισκέφθηκε τη Φλώρινα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider