Με πωλήσεις άνω των 120 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2024 η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης κι ενώ ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά επιχειρηματική διαδρομή του leader στον χώρο των κατεψυγμένων ειδών, μετά την πώλησή του από τη Vivartia στην Ideal Holdings έναντι τιμήματος ύψους 130 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η συμφωνία πώλησης της Μπάρμπα Στάθης, μιας από τις πιο εμβληματικές εταιρείες στην ελληνική αγορά εδώ και 55 χρόνια, στην Ideal Holdings «έκλεισε» επισήμως στις 23 Ιανουαρίου, ενώ η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025. Στις 27 Φεβρουαρίου, μάλιστα, το deal πήρε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο δε της συμφωνίας, στην «αγκαλιά» της Ideal Holdings περνούν το 100% της Μπάρμπα Στάθης, καθώς και το 90% της Χαλβατζής Μακεδονική, θυγατρικής εταιρείας της Μπάρμπα Στάθης.
Τι έγραψε το «κοντέρ» το 2024
Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της Μπάρμπα Στάθης που καταχωρήθηκαν χθες στο ΓΕΜΗ, το 2024 οι πωλήσεις συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων του ομίλου σε συγκρίσιμη βάση ανήλθαν στα 121,1 εκατ. ευρώ, παραμένοντας σταθερές σε σχέση με το 2023. Το EBITDA διαμορφώθηκε σε 12,6 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 10% έναντι της προηγούμενης χρήσης και το προσαρμοσμένο λειτουργικό EBITDA εξαιρουμένων των αμοιβών διαχείρισης της μητρικής ανήλθε σε 13,9 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 5% σε σχέση με το 2023 «από την απόφαση της εταιρείας να στηρίξει πολύπλευρα τους Έλληνες παραγωγούς και τους καταναλωτές».
Για την εταιρεία, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 108,8 εκατ. ευρώ, χωρίς ουσιαστική μεταβολή έναντι της χρήσης του 2023. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, οι πωλήσεις των κατεψυγμένων λαχανικών αυξήθηκαν κατά 2,3%, των φρέσκων σαλατών κατά 6,8% ενώ οι πωλήσεις των κατεψυγμένων ζυμών παρουσίασαν μείωση κατά 11,8% εξαιτίας της μεταφοράς της δραστηριότητας των πωλήσεως ζυμών του εξωτερικού στη Μ. Αραμπατζής ΑΒΕΕ.
Τα μικτά κέρδη της εταιρείας στη χρήση 2024 ανήλθαν σε 27,2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,9 εκατ. ευρώ έναντι της χρήσης 2023, ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 25,0% έναντι 27,7% κατά το 2023. Το EBITDA διαμορφώθηκε στα 10,0 εκατ. ευρώ έναντι 12,2 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 88,4 εκατ. ευρώ.

Τι προσδοκά για το 2025
Με βάση τον σχεδιασμό για το 2025, ο όμιλος ποντάρει σε αύξηση των πωλήσεων και της λειτουργικής του κερδοφορίας, μέσω της υλοποίησης του μεσο-μακροπρόθεσμου στρατηγικού του σχεδίου, με βασικούς άξονες τους εξής:
α) διατήρηση και ενδυνάμωση της ηγετικής θέσης όλων των τομέων δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, προσφέροντας στους καταναλωτές προϊόντα υψηλής ποιότητας, ασφάλειας και προστιθέμενης αξίας και επιταχύνοντας τη δημιουργία και ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων
β) επιτάχυνση της ανάπτυξης πωλήσεων της Μακεδονικής-Χαλβατζής ΑΒΕΕ και αξιοποίησης των συνεργειών στο δίκτυο διανομής, πωλήσεων, logistics, προμηθειών, έρευνας και ανάπτυξης
γ) περαιτέρω ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας (τόσο σε επίπεδο Retail όσο και σε επίπεδο Β2Β, μέσω διεύρυνσης των διεθνών συνεργασιών)
δ) βελτιστοποίηση της παρουσίας των προϊόντων σε όλο το λιανεμπόριο
ε) εξορθολογισμό και βελτιστοποίηση του λειτουργικού μοντέλου, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις στην παραγωγική διαδικασία αλλά και επενδύσεις στις παραγωγικές και αποθηκευτικές μονάδες, με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την περαιτέρω αυτοματοποίηση και χρήση νέων τεχνολογιών για την αύξηση της παραγωγικότητας
στ) σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων του πρωτογενούς τομέα και συνέχιση της πολύπλευρης στήριξης των Ελλήνων παραγωγών συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση τόσο του σχεδιασμού όσο και της αποδοτικότητας της παραγωγής
ζ) συνέχιση του ευρύτατου πλάνου δράσεων σε θέματα κυκλικής οικονομίας και ESG, επειδή αποτελούν για την εταιρεία όχι απλά μία δέσμευση αλλά τον τρόπο για την δημιουργία υπεραξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (από παραγωγούς, καταναλωτές, προμηθευτές, πελάτες, συνεργάτες, μετόχους, κοινωνία), καθώς επίσης θα αποτελέσουν και την παρακαταθήκη μας για ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές στη χώρα μας.
«Κατά το πρώτο δίμηνο του 2025, συνεχίστηκαν και κατά περίπτωση εντάθηκαν οι αβεβαιότητες στο επιχειρηματικό περιβάλλον, παρέμειναν οι εξωτερικές πληθωριστικές πιέσεις (πληθωρισμός Φεβρουαρίου 2,5%), εντείνοντας την πίεση στην κατανάλωση. Η διοίκηση, εφαρμόζοντας το πλάνο ενεργειών πού έχει καταρτίσει και ενεργώντας ευέλικτα απέναντι στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον έχει επιτύχει, κατά το πρώτο δίμηνο του 2025, αποτελέσματα που ανταποκρίνονται στους στόχους, διατηρώντας την εταιρεία και τον όμιλο σε τροχιά επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για το σύνολο του 2025», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην οικονομική έκθεση.
Επενδύσεις ύψους 7 εκατ. ευρώ
Το 2024 συνεχίστηκε το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για την επέκταση των παραγωγικών υποδομών και τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, πραγματοποιώντας επενδύσεις ύψους 7 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της υλοποίησης του εξαετούς επενδυτικού πλάνου (2020-2025), ύψους 36 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων επενδύσεις ύψους 17 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε επιδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου, των οποίων η επιδότηση είναι είτε σε μορφή φορολογικών κινήτρων είτε σε μετρητά.
Οι επενδύσεις του συνολικού πλάνου αφορούν, μεταξύ άλλων, σε νέες γραμμές παραγωγής κατεψυγμένων λαχανικών και φυτικών γευμάτων, συσκευαστικές μηχανές, συλλεκτικές μηχανές, πλήρως αυτοματοποιημένους ψυκτικούς θαλάμους, καθώς και ηλιακούς συλλέκτες και έχουν στόχο τη βελτιστοποίηση του παραγωγικού μοντέλου μειώνοντας το κόστος παραγωγής. Οι ανωτέρω επενδύσεις συμβάλλουν στην επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της εταιρείας και της επίδρασης των μεταβολών των τιμών ενέργειας, τη μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματός της με βάση τους στόχους της στρατηγικής ESG (η εταιρεία πλέον ιδιοπαράγει το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται) καθώς και στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και των δυνατοτήτων σε νέες κατηγορίες καινοτόμων προϊόντων, παρέχοντας τη δυνατότητα συνεχούς βελτίωσης και περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρείας.