Ζούμε σε ένα ραγδαίως μεταβαλλόμενο τοπίο, με ώθηση τις γεωπολιτικές δυναμικές και τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, προλογίζοντας την ημερίδα που διοργανώνει η επιχείρηση σε συνεργασία με το Center for Strategic and International Studies (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών) και το αμερικανικό German Marshall Fund, με θέμα: «Γεωπολιτική, Συνδεσιμότητα και Ενεργειακή Ασφάλεια».
Πρόκειται για την πρώτη φορά που ελληνική επιχείρηση «φέρνει» στη χώρα μας δύο think tank τόσο μεγάλου βεληνεκούς, μέσω μίας εκδήλωσης με ομιλητές διεθνούς κύρους στα θέματα γεωπολιτικής, ενέργειας και τεχνολογίας. Μάλιστα, η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερη συγκυρία, όπου βρίσκονται υπό διαμόρφωση νέες διεθνείς ισορροπίες και αναδύονται γεωπολιτικές τάσεις, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν το σκηνικό που έχει παγιωθεί τα τελευταία 50 χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, δεν έχει αλλάξει η σημασία της συνεργασίας με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στον ένα χρόνο που έχει μεσολαβήσει από την προηγούμενη εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, με διοργανωτές και πάλι τη ΔΕΗ, το GMF και το CSIS. Όπως συμπλήρωσε, αυτό που είναι ζητούμενο τώρα είναι ο τρόπος της συνεργασίας.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπενθύμισε ότι το 2022 οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με LNG, το οποίο ήταν αναγκαίο στη Γηραιά Ήπειρο ώστε αυτή να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. «Τώρα οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν στην ανάπτυξη Data Centers, ώστε να διασφαλίσουν πως θα βρεθούν αμφότερες στην εμπροσθοφυλακή της τεχνολογικής πρωτοπορίας», συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε πως καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ, τα τελευταία χρόνια, κάθε στρατηγική κίνηση της επιχείρησης έφερε αξία στους μετόχους και τους πελάτες της. Μέσω ενός επενδυτικού πλάνου 7 δισ. ευρώ, τα τελευταία 5 έτη, η ΔΕΗ (που είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός «παίκτης» στη ΝΑ Ευρώπη), καθοδηγεί τη διείσδυση της «καθαρής» ενέργειας καθώς και την τεχνολογική καινοτομία στην περιοχή.
Για να διασφαλιστεί ωστόσο η ενεργειακή τροφοδοσία όταν δεν υπάρχει ηλιακό και αιολικό δυναμικό, η επιχείρηση επενδύσει σε έργα ευέλικτης ισχύος, δηλαδή σε μπαταρίες, αντλησιοταμιευτικά και μονάδες αερίου. «Την επόμενη 3ετία, δηλαδή την περίοδο 2025-2027, η ΔΕΗ θα επενδύσει πάνω από 10 δισ. ευρώ στην καθαρή ενέργεια και την ευέλικτη ισχύ, παρέχοντας θωράκιση στα γεωπολιτικά σοκ του 21ου αιώνα», πρόσθεσε.
Με βάση τον κ. Στάσση, ζούμε σε ένα κόσμο που γίνεται ολοένα πιο διασυνδεμένος, και στον οποίο η ενέργεια και η τεχνολογία γίνονται αλληλοεξαρτώμενες. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το μέλλον της διασυνδεσιμότητας είναι πέρα από τις φυσικές υποδομές και ο ψηφιακός κόσμος δεν αφορά μόνο την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων.
Στόχος της ΔΕΗ είναι να εξελιχθεί στο utility του μέλλοντος. Στο πλαίσιο αυτού του οράματος, η επιχείρηση ανακοίνωσε το σχέδιο για ανάπτυξη mega Center στη Δυτική Μακεδονία, στο πρόσφατο conference call για τα οικονομικά αποτελέσματά του περσινού έτους. Ο κ. Στάσσης υπενθύμιζε ότι το σχέδιο αυτό προβλέπει Data Center αρχικά 300 MW, με προοπτική αναβάθμισης έως τα 1.000 MW.
«Η δέσμευση της ΔΕΗ είναι να γίνει ένας καθαρός Powertech πρωταθλητής. Ο ρόλος μας είναι να δείξουμε πώς η περιφερειακή συνεργασία μπορεί να συνδυαστεί με τις ευρωατλαντικές συνέργειες», κατέληξε.
Το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών- German Marshall Fund of the United States (GMF) είναι ένας μη κομματικός, μη κερδοσκοπικός, διατλαντικός οργανισμός με έδρα στην Ουάσιγκτον και γραφεία στην Άγκυρα, το Βελιγράδι, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, το Βουκουρέστι, το Παρίσι και τη Βαρσοβία. Το GMF συνεισφέρει στην έρευνα και την ανάλυση σε διατλαντικά και παγκόσμια ζητήματα,
συγκεντρώνει ηγέτες πολιτικής και επιχειρήσεων σε διεθνή συνέδρια και υποστηρίζει πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη δημοκρατία.
Το GMF εστιάζει στην πολιτική, την ηγεσία και την κοινωνία των πολιτών. Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός πολιτικής έρευνας αφιερωμένος στην προώθηση πρακτικών ιδεών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του κόσμου.