Βιομηχανία: Σε εφαρμογή το μέτρο για «πράσινο» ρεύμα – Στις ράγες ΑΠΕ 800 MW της Motor Oil

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βιομηχανία: Σε εφαρμογή το μέτρο για «πράσινο» ρεύμα – Στις ράγες ΑΠΕ 800 MW της Motor Oil
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, σε φάση υλοποίησης έχουν μπει οι πρώτες συμβάσεις «πράσινων» PPAs με ενεργοβόρες επιχειρήσεις, καθώς ο ΑΔΜΗΕ ξεκίνησε να χορηγεί όρους σύνδεσης κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα στα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια ΑΠΕ.

Στη φάση εκκίνησης έχει μπει η κατασκευή των πρώτων έργων ΑΠΕ που θα αποκτήσουν κατά προτεραιότητα πρόσβαση σε ηλεκτρικό «χώρο», ώστε να καλύψουν σημαντικό μέρος των αναγκών σε ρεύμα εγχώριων βιομηχανιών και επομένως να εξασφαλίσουν σε αυτές ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος σε μακροχρόνια βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το πρώτο «κύμα» έργων που έχουν λάβει όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ -και επομένως μπορούν πλέον να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται- αθροίζουν ένα χαρτοφυλάκιο 800 MW περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι η προτεραιοποίηση στη χορήγηση όρων σύνδεσης, σε έργα για τα οποία έχουν συναφθεί «πράσινα» PPAs με βιομηχανίες, είναι μία πρωτοβουλία που θέσπισε το ΥΠΕΝ την προηγούμενη άνοιξη, για τη στήριξη εγχώριων επιχειρήσεων έντασης ενέργειας. Προϋπόθεση για ένταξη στο μέτρο ήταν η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή να προορίζεται για ενεργοβόρες εταιρείες, και πιο συγκεκριμένα για επιχειρήσεις από τους κλάδους που έχουν ενταχθεί στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης (TCTF).

Τα «πράσινα» PPAs που εντάχθηκαν στο μέτρο «κλείδωσαν» στα τέλη Αυγούστου, με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Με αυτό τον τρόπο, απόλυτο προβάδισμα στην πρόσβαση σε ηλεκτρικό «χώρο» απέκτησε ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο μέχρι 2.360 MW.

Δύο κατηγορίες

Τα 800 MW που έχουν έως τώρα λάβει όρους σύνδεσης ανήκουν στη Motor Oil, καθώς με βάση την Υπουργική Απόφαση, μόνο έργα της Motor Oil και της θυγατρικής της MORE (συνολικής ισχύος 887,5 MW) βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία του μέτρου, που προηγείται στην εξέταση των αιτημάτων από τον Διαχειριστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για πάρκα που θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, για την εξυπηρέτηση των συμφωνιών αγοραπωλησίας «πράσινης» ενέργειας που έχουν συναφθεί με τη Viohalco (520 MW) και την ΤΙΤΑΝ (300 MW).

Στην πρώτη κατηγορία, έχουν ενταχθεί ΑΠΕ που αντιστοιχούν σε «πράσινα» PPAs τα οποία ήδη εξυπηρετούνται και προβλέπουν συγκεκριμένες «πράσινες» μονάδες για την κάλυψη των καταναλωτών με «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια. Και για τις δύο κατηγορίες έργων, στην Υπουργική παρατίθενται μόνο οι παραγωγοί που έχουν συνάψει τα PPAs, και όχι οι βιομηχανίες – παραλήπτες της «πράσινης» ενέργειας.

Οι υπόλοιπες βιομηχανίες

Έτσι, στη δεύτερη κατηγορία προτεραιοποίησης (στην οποία θα προχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ στη χορήγηση όρων σύνδεσης το αμέσως επόμενο διάστημα) βρίσκονται έργα που αναπτύσσουν μεταξύ άλλων η Egnatia Group, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Helleniq Energy, η BayWa r.e. και η Interphoton.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παραπάνω έργα προορίζονται για την τροφοδοσία με «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια της Helleniq Energy (μέσω ενδο-ομιλικού PPA) και της Metlen (για το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου στα Άσπρα Σπίτια). Άλλες μονάδες αφορούν συμβάσεις που έχουν συνάψει η ΑΓΕΤ και τη Χαλυβουργία Ελλάδος (συμφερόντων Μάνεση),

Επίσης, τα έργα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αφορούν «πράσινο» PPA με τη Viohalco, το δεύτερο με ωφελούμενη τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Επιπλέον bonus

Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο όφελος για τις διμερείς συμβάσεις που θα προκριθούν είναι η άμεση κατακύρωση δυναμικότητας στα δίκτυα, παρακάμπτοντας τις σειρές προτεραιότητας κατά την εξέταση των αιτήσεων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ.

Την ίδια στιγμή, ένα επιπλέον bonus αποτελεί το γεγονός ότι τα αντίστοιχα έργα ΑΠΕ δεν θα υφίστανται μόνιμους «κόφτες» στην ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα (δηλαδή δεν θα υπόκεινται στους λεγόμενους στατικούς περιορισμούς έγχυσης). Ωστόσο, το bonus αυτό θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν τα «πράσινα» PPAs τα έργα των οποίων θα υλοποιηθούν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπεται εφαρμογή μόνιμου «κόφτη», με σταδιακή αύξησή του για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα ΑΠΕ απαλλάσσονται από δυναμικούς περιορισμούς, δηλαδή περιορισμούς στην παραγωγή τους λόγω τοπικής συμφόρησης. Επίσης, τα έργα που εξυπηρετούν PPAs θα έχουν προτεραιότητα έγχυσης στο σύστημα, αμέσως μετά τα έργα που εκπροσωπεί ο ΔΑΠΕΕΠ, δηλαδή οι μονάδες με συμβάσεις ΣΠΗΕ και ΣΕΣΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Metlen - Iveco Defence: Στρατηγική συνεργασία για τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών οχημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων

Κίνηση ματ από Alpha Bank - Εξαγοράζει την Axia Ventures

Η ώρα των Θεσμών - Τα παιδία... παίζει - Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider