Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Ξεπαγώνουν» οι έρευνες στα διεθνή ύδατα – Αίτηση για έκδοση NAVTEX 

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Ξεπαγώνουν» οι έρευνες στα διεθνή ύδατα – Αίτηση για έκδοση NAVTEX 
Προς έκδοση NAVTEX στο πλοίο «NG Worker», το οποίο θα «σαρώσει» την περιοχή ανατολικά της Κάσου – Καρπάθου, ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες βυθού για το σύνολο της όδευσης του καλωδίου. 

Επιστρέφει το ερευνητικό σκάφος «NG Worker» για την πραγματοποίηση των μελετών βυθού στα διεθνή ύδατα, ανατολικά της περιοχής Κάσου – Καρπάθου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει υποβάλει αίτημα για την έκδοση σχετικής NAVTEX στο υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να «σαρωθεί» και το τελευταίο τμήμα που απομένει για να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το σύνολο της χάραξης του καλωδίου.

Υπενθυμίζεται ότι το «NG Worker» μαζί με το «Ievoli Relume» έχουν ολοκληρώσει τη «σάρωση» των θαλάσσιων περιοχών στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου, από τις οποίες θα περάσει το καλώδιο. Οι έρευνες στα διεθνή ύδατα είχαν παγώσει στα τέλη Φεβρουαρίου, λόγω της στάσης της Τουρκίας, με συνέπεια τα πλοία να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Διαβάστε ακόμα: Διασύνδεση Ελλάδα - Κύπρος: Αναστολή πληρωμών προς τη Nexans - Εκκρεμούν οι έρευνες στα διεθνή ύδατα

Μάλιστα, το πάγωμα των ερευνών συνοδεύτηκε από πάγωμα και των πληρωμών προς τη γαλλική Nexans, η οποία κατασκευάζει το καλώδιο. Στο διάστημα που μεσολάβησε η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε ένα μαραθώνιο διπλωματικών επαφών, ώστε να «θωρακίσει» γεωπολιτικά την επανέναρξη των ερευνών. Σε αυτό το πλαίσιο, μέρος της στρατηγικής της Αθήνας ήταν να αναβαθμίσει την εμπλοκή του Ισραήλ στο πρότζεκτ, με δεδομένο ότι το δεύτερο σκέλος του Great Sea Interconnector προβλέπει τη διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το θέμα φέρεται να συζητήθηκε σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, κατά την πρόσφατη συνάντηση στο Τελ Αβίβ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου. Της συνάντησης είχε προηγηθεί τριμερής σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Αθήνα, κατά την οποία ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε εκφράσει διαβεβαιώσεις για την επανεκκίνηση των ερευνών στα διεθνή ύδατα.

«[Το έργο] θα γίνει και θα ολοκληρωθεί. Μεριμνούμε, έτσι ώστε να μην υπάρξει η οποιαδήποτε εμπλοκή. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με βάση τον προγραμματισμό, ο οποίος θα οριστικοποιηθεί», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Για τις έρευνες στα διεθνή χωρικά ύδατα, η Άγκυρα υποστηρίζει πως παραβιάζονται τα τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα, στη βάση του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου. Έτσι, αξιώνει από τα ερευνητικά πλοία να ζητήσουν την έκδοση navtex από τις τουρκικές αρχές, γεγονός το οποίο θα σήμαινε πως η Αθήνα αναγνωρίζει το μνημόνιο. Για τον λόγο αυτό, τόσο το καλοκαίρι όσο και πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε προκλητική παρέμβαση της Τουρκίας με αποστολή πολεμικών πλοίων στις περιοχές έρευνας εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider