Tα δεδομένα σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων περιέγραψε ο Ιάκωβος Γιαννακλής, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.
Έχουν όλες οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση;
Υπάρχουν 3 κατηγορίες ΜμΕ ανάλογα με τις ανάγκες τους για δανεισμό:
- Εκείνες που έχουν ρευστότητα και δεν επιζητούν δανεισμό.
- Εκείνες που έχουν ανάγκη από δανεισμό και μπορούν να δανειστούν από το τραπεζικό σύστημα.
- Εκείνες που έχουν ανάγκη από δανεισμό αλλά δυσκολεύονται να τον εξασφαλίσουν.
Οι λόγοι δυσκολίας για χρηματοδότηση:
- Υψηλό κόστος δανεισμού (επιτόκια) σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις.
- Αυξημένα ποσοστά NPLs λόγω της πολυετούς κρίσης.
- Μικρό μέγεθος.
- Τεχνογνωσία (δυσκολία σε αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων).
Η Eurobank προσφέρει λύσεις για κάθε κατηγορία επιχείρησης:
- Για νέες/πολύ μικρές εταιρείες: δάνεια μέσω της συνεργασίας μας με την AFI Microfinance Α.Ε..
- Επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση σε δανεισμό: μπορούν να επωφεληθούν από προνομιακά δάνεια με μειωμένο κόστος ή εγγυήσεις, για παράδειγμα μέσω των προγραμμάτων της Eλληνικής Aναπτυξιακής Tράπεζας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.
- Καινοτόμες και συμπεριληπτικές λύσεις προς όλους τους πελάτες μας, προσφέροντας στήριξη σε επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να δανειστούν μέσω των παραδοσιακών τραπεζικών μεθόδων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα POS Cash Advance, το οποίο χρηματοδοτεί την επιχείρηση με βάση τις μελλοντικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω του POS. Παράλληλα, διαθέτουμε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες του κλάδου των Φαρμακείων.
Με τις καινοτόμες επιλογές που προσφέρουμε, διευρύνουμε τη βάση των επιχειρήσεων που καθίστανται “bankable” και αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. Παράλληλα, ενισχύουμε ουσιαστικά την ελληνική επιχειρηματικότητα, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξή της.
Πώς μπορεί το τραπεζικό σύστημα να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική συμπερίληψη ιδιωτών, πέρα από την πιστωτική επέκταση;
Η προσέγγιση οφείλει να συμπεριλάβει πρόσθετα στοιχεία, όπως τη δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικές υπηρεσίες χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς ή περιορισμούς που απορρέουν από ζητήματα προσβασιμότητας, είτε αυτά αφορούν τεχνολογικούς είτε κοινωνικούς παράγοντες.
Α. Πρόσβαση σε δανεισμό
Στα στεγαστικά δάνεια, πέραν των κρατικών προγραμμάτων (π.χ. “ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ”), τί κάνει η Eurobank;
1. Στεγαστικό για νέους με προνομιακό επιτόκιο.
2. Στεγαστικό για τρίτεκνους και πολύτεκνους σε ακριτικές περιοχές με 1% επιτόκιο για όλη τη διάρκεια ζωής του δανείου.
Β. Γεωγραφική Κάλυψη & Συμπερίληψη
Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες ιδιωτών με ξεχωριστές ανάγκες και απαιτήσεις. Η Τράπεζά μας, με στόχο να βρίσκεται κοντά σε όλους τους πελάτες της, εργάζεται συνεχώς για την άρση των γεωγραφικών περιορισμών και προάγει τη συμπεριληπτικότητα στις υπηρεσίες της. Για να επιτύχουμε αυτόν το στόχο:
1. Προσαρμόζουμε τις υπηρεσίες μας ώστε να ανταποκρίνονται στις ξεχωριστές ανάγκες κάθε πελάτη, παρέχοντας πρόσβαση και εξυπηρέτηση ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης. Δεσμευόμαστε να δημιουργούμε λύσεις που εξασφαλίζουν ισότητα και προσβασιμότητα για όλους:
- Διευρυμένη παρουσία μέσω ΑΤΜs. Επιπλέον, η στρατηγική μας συνεργασία με τα ΕΛΤΑ μας δίνει παρουσία σε επιπλέον 500 σημεία τραπεζικής εξυπηρέτησης, π.χ. σε πολλά απομακρυσμένα χωριά.
- v-Banking: Μέσω ασφαλούς βιντεοκλήσης, η υπηρεσία προσφέρει άμεση εξυπηρέτηση, ανταλλαγή εγγράφων, προγραμματισμό ραντεβού και συμβουλευτική υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο.
2. Διευρύνουμε συνεχώς το δίκτυό μας και αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες μας, προάγοντας την ισότιμη εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ). Δεσμευόμαστε να δημιουργούμε ένα προσβάσιμο τραπεζικό περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες ΟΛΩΝ των πελατών μας.
Οι τράπεζες υλοποιούν στοχευμένες στρατηγικές που αποσκοπούν στη μείωση των ανισοτήτων, ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος. Παρότι η πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση παραμένει σταδιακή, το χρηματοπιστωτικό σύστημα κινείται προς την ενσωμάτωση αρχών συμπεριληπτικότητας, δημιουργώντας τις βάσεις για έναν περισσότερο δίκαιο και προσβάσιμο χρηματοοικονομικό κόσμο._