Καθυσυχαστική η DBRS για κόστος κινδύνου και NPEs σε ευρωτράπεζες λόγω δασμών

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καθυσυχαστική η DBRS για κόστος κινδύνου και NPEs σε ευρωτράπεζες λόγω δασμών
Πιθανή άνοδος του CoR και των δανείων Σταδίου 2, αλλά πολύ μακριά από τα επίπεδα που καταγράφηκαν στην πανδημία.

Το όλο και πιο αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε σχέση με τους δασμούς των ΗΠΑ, πιθανότατα θα μεταφραστεί σε υψηλότερα επίπεδα κόστους κινδύνους επιδείνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που εισέρχονται στο «Στάδιο 2» το 2025, όπως εκτιμά η DBRS. Ωστόσο, οι αναλυτές εξακολουούν να αναμένουν και τα δύο παραπάνω σημεία θα παραμείνουν σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανακοίνωσαν χαμηλά επίπεδα κόστους κινδύνου στα τέλη του 2024, παρόμοια με τα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2024 και σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα μεταξύ 2019 έως το 2023.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να διαθέτουν ισχυρά buffers που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντισταθμίσουν ορισμένες από τις πιθανές υψηλότερες προβλέψεις από τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές. «Ο εκτεταμένος οικονομικός αντίκτυπος των αμερικανικών δασμών στα επίπεδα κόστους κινδύνου και στην ποιότητα του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένει εξαιρετικά αβέβαιος, και αυτό είναι πιθανό να αυξήσει τα επίπεδα δανείων COR και δάνεια «Σταδίου 2» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τα επίπεδα του 2024», δήλωσε η Maria Rivas, Senior Vice President και Sector Lead, European Financial Institution Ratings στη DBRS. «Ωστόσο, δεν προβλέπουμε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δουν μια δραματική αλλαγή στα επίπεδα δανείων είτε του COR είτε του Σταδίου 2 φέτος, τα οποία αναμένουμε να παραμείνουν σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Το μέσο επίπεδο κόστους κινδύνου στις 50 ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν 31 μονάδες βάσης στα τέλη του 2024, γενικά σταθερό έναντι 30 μονάδων βάσης στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και βελτιώθηκε ελαφρώς από τις 39 μονάδες βάσης το 2023 και 36 το 2022. Αυτά τα επίπεδα παραμένουν σημαντικά κάτω από τις 107 μονάδες βάσης που παρατηρήθηκαν στο 2020.

Μόνο οι τράπεζες στην Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο παρουσίασαν κάποια επιδείνωση των επιπέδων COR στα τέλη του 2024 από το πρώτο εξάμηνο του 2024, αν και τα επίπεδα παρέμειναν είτε ευθυγραμμισμένα είτε χαμηλότερα από αυτά του 2023. Σε ορισμένες τράπεζες, τα χαμηλά επίπεδα COR υποστηρίχθηκαν επίσης από τις υψηλότερες προβλέψεις.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα και την Ισπανία συνέχισαν να έχουν τα υψηλότερα μέσα επίπεδα κόστους κινδύνου, ακολουθούμενες από τη Γερμανία. Για τις ισπανικές τράπεζες, αυτό οφείλεται στις Banco Santander και BBVA σε σύγκριση με το υπόλοιπο δείγμα ισπανικών τραπεζών, αντανακλώντας τη διεθνή έκθεσή τους στις αναδυόμενες αγορές. Εξαιρουμένων των δύο παραπάνω, το μέσο κόστος κινδύνου των ισπανικών τραπεζών βελτιώθηκε σε σύγκριση με το 2023. Στη Γερμανία, οι τράπεζες ανέφεραν επιδείνωση των μέσων επιπέδων COR το 2024 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2024, λόγω των υψηλότερων επιπέδων της DZ Bank, σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των υψηλότερων προβλέψεων για καταναλωτικά δάνεια, εμπορικά ακίνητα και εταιρικά ανοίγματα.

Από την άλλη, οι τράπεζες στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία συνέχισαν να υπεραποδίδουν των υπόλοιπων τραπεζών με πολύ χαμηλά μέσα επίπεδα κόστους κινδύνου. Επιπλέον, οι τράπεζες στην Ιρλανδία ανέφεραν πολύ χαμηλά επίπεδα στα τέλη του 2024 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2024 και το 2023, αν και αυτό σχετιζόταν σε μεγάλο βαθμό με την αποδέσμευση προβλέψεων, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί σε κάποιο βαθμό το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider