Με τρεις σημαντικές απουσίες θα πραγματοποιηθεί όπως όλα δείχνουν το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς την Τετάρτη. Ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ο κ. Σταύρος Λεκκάκος και η κ. Χαρίκλεια Απαλαγάκη κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βρίσκονται στην Τράπεζα, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα μια κομβική αλλαγή σελίδας, εν όψει και της εκλογής του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου.
Τα τρία στελέχη, το καθένα για δικούς του λόγους, αποχωρούν από την τράπεζα, σε μια εξέλιξη που –σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- συνδέεται άμεσα και με τις διοικητικές αλλαγές που έγιναν και θα γίνουν στην Πειραιώς.
Την Παρασκευή ο κ. Ταμβακάκης ανακοίνωσε την παραίτησή του από την θέση του Α΄ Αντιπροέδρου, Μη Εκτελεστικού Μέλους του Δ.Σ., προκειμένου, όπως ανέφερε σε εσωτερική αλληλογραφία, να ασχοληθεί ενεργά με το χώρο των επιχειρήσεων. Η παραίτηση Ταμβακάκη σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ο ίδιος είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του ήδη από τα τέλη του 2016. Επέλεξε όμως να παραμείνει στην Τράπεζα προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη διαδικασία εξεύρεσης νέου Διευθύνοντος Συμβούλου.
Η δεύτερη παραίτηση, που αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επισημοποιηθεί εντός των επομένων ωρών είναι του κ. Λεκκάκου, αντιπροέδρου της Τράπεζας. Ο κ. Λεκκάκος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο έμπειρα στελέχη της Πειραιώς, καθώς έχει εργαστεί για την τράπεζα για περισσότερα από 30 χρόνια, έχοντας θητεύσει και ως Διευθύνων Σύμβουλος. Επισήμως, ο κ. Λεκκάκος θα αφοσιωθεί πλήρως στα καθήκοντά του ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της MIG. O κ. Λεκκάκος ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην προέδρου της Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα και είχε παίξει κομβικό μέλος στη γιγάντωση του Ομίλου τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, η τρίτη αποχώρηση είναι αυτή της κας Χαρίκλειας Απαλαγάκη, η οποία από την 1η Μαρτίου αναλαμβάνει και επίσημα τη θέση της Γενικής Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Η κυρία Απαλαγάκη είχε αναλάβει προσωρινά τη θέση του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς μετά την αποχώρηση του κ. Σάλλα και εν συνεχεία τη διαδέχθηκε ο σημερινός Πρόεδρος κ. Γιώργος Χατζηνικολάου.
Αλλαγή ισορροπιών
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι τρεις παραιτήσεις αυτές ενδέχεται να αλλάξουν πλήρως την ισορροπία των δυνάμεων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς, εν όψει και του νέου γύρου συσκέψεων και ψηφοφοριών για την ανάδειξη του Διευθύνοντος Συμβούλου. Σημειώνεται ότι και οι τρεις παραιτηθέντες είχαν ταχθεί κατά της υποψηφιότητας του τέως Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας κ. Άνθιμου Θωμόπουλου.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, πιθανότατα εντός του Μαρτίου θα υπάρξουν εκ νέου προτάσεις υποψηφίων για την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και η εσωτερική αλλαγή των ισορροπιών ενδεχομένως να φέρει εντελώς νέα δεδομένα.
Όπως είχε αναφέρει το insider.gr ήδη από τον Ιανουάριο,–σύμφωνα με τραπεζικούς που γνωρίζουν τα εσωτερικά της Πειραιώς- τρία είναι τα ονόματα που «παίζουν» στο τραπέζι του nomination committee. Πρόκειται για τον κ. Άνθιμο Θωμόπουλο, τον κ. Νίκο Καραμούζη και τον κ. Χρήστο Μεγάλου.
Ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, πρώην CEO της Τράπεζας Πειραιώς ήταν –μαζί με τον κ. Παπαδόπουλο- η δεύτερη πρόταση του nomination committee το Δεκέμβριο. Εντούτοις, ο ίδιος με επιστολή του ανακοίνωσε την αποχώρηση από τη διαδικασία, μεσούσης της κρίσιμης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, η οποία διακόπηκε λόγω επιστολής που έστειλε ο SSM. Ο κ. Θωμόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του CEO στις 15 Ιανουαρίου του 2016 και θεωρείται η υπ’ αριθμόν ένα επιλογή του Paulson Fund, δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου της Πειραιώς, μετά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εντούτοις, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει εκφραστεί ανοικτά εναντίον της υποψηφιότητάς του.
Ο κ. Νίκος Καραμούζης, νυν Πρόεδρος της Eurobank είναι η δεύτερη επιλογή που συζητιέται έντονα για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει διαψεύσει το ενδιαφέρον του. Ο κ. Καραμούζης είχε διατελέσει στο παρελθόν σύμβουλος διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Πειραιώς, καθώς και Διευθύνων Σύμβουλος στη Γενική Τράπεζα, η οποία ήταν θυγατρική της Πειραιώς. Μολονότι ο ίδιος έχει διαψεύσει πολλάκις και επισήμως το ενδιαφέρον του για τη θέση, το όνομά του βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη λίστα των υποψηφίων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λύση Καραμούζη τυγχάνει της στήριξης εγχώριων κύκλων, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και ευρύτερα του Χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τέλος, ο κ. Χρήστος Μεγάλου, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και πρώην στέλεχος της καναδικής Fairfax θεωρείται η πιο ουδέτερη και «συμβιβαστική» λύση ανάμεσα στην πλευρά Paulson και της υπάρχουσας διοικητικής ομάδας. Ο κ. Μεγάλου το τελευταίο διάστημα ζει στο Λονδίνο έχοντας τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Tite Capital Limited και προετοιμάζοντας τις νέες επιχειρηματικές του κινήσεις. Πάντως ο ίδιος τηρεί «σιγή ιχθύος», καθώς δεν αποκαλύπτει τα σχέδιά του ακόμη και στους πιο στενούς του συνεργάτες.
Σημειώνεται ότι την τελική απόφαση θα πρέπει να καταλήξουν από κοινού ο SSM, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.