Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να ξαναβουλιάξει η τιμή του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και να φθάσει στα 30 δολάρια. Η συμφωνία μεταξύ μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα (στα 32,5 βαρέλια συνολικά) δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να δώσει ώθηση στις τιμές.
Mέχρι στιγμής 11 κράτη μέλη του OΠΕΚ μείωσαν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 1,14 εκατ. βαρέλια. Χώρες του ΟΠΕΚ που δεν είχαν αναλάβει την υποχρέωση μείωσης της παραγωγής όπως είναι η Λιβύη και η Νιγηρία αύξησαν την παραγωγή κατά 220.000 βαρέλια την ημέρα.
Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία από το πρώτο διάστημα εφαρμογής της συμφωνίας τον Ιανουάριο δείχνουν ότι το ποσοστό συμμόρφωσης ξεπέρασε το 90%, στα μέσα του χρόνου είναι πολύ πιθανό να αναθεωρηθούν οι στόχοι και να αποφασιστεί επέκταση των δεσμεύσεων για πάγωμα της παραγωγής.
Οι επιφυλάξεις της αγοράς πηγάζουν από το γεγονός ότι δεν είναι βέβαιο τι πρόκειται να συμβεί μετά το πρώτο εξάμηνο σε περίπτωση που πάψει να ισχύει η συμφωνία και από την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ότι η μείωση της παραγωγής αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» για να καταφέρει να ελαττώσει σημαντικά τις πλεονάζουσες ποσότητες και να οδηγήσει σε σημαντική άνοδο της τιμής μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με την ABN Amro Bank, οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να σημειώσουν πτώση ακόμη και 40% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα και να φθάσουν στα 30 δολάρια το βαρέλι, εκτός αν ο ΟΠΕΚ αποφασίσει να επεκτείνει τα μέτρα μείωσης της παραγωγής.
Όπως εκτιμά ο Hans van Cleef, στέλεχος της τράπεζας «είναι αμφίβολο αν η συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής θα εξακολουθήσει να ισχύει» προσθέτοντας ότι «οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να ξαναγυρίσουν στο χαμηλό επίπεδο των 30 δολαρίων το βαρέλι».
Οι τιμές του μαύρου χρυσού κινήθηκαν σε ένα στενότερο εύρος ύστερα από την άνοδο που κατέγραψαν μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης «έχουν εγκλωβιστεί» σε ένα πολύ στενό πλαίσιο και καταγράφουν τις πιο σφικτές - μικρές διακυμάνσεις σε διάστημα 13 ετών. Ομοίως, η μεταβλητότητα στην τιμή του brent είναι από τις χαμηλότερες που υπήρξαν την τελευταία διετία σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Ο Van Cleef σημειώνει ότι «ο κίνδυνος ζημιάς είναι πολύ μεγαλύτερος τώρα από ό,τι προηγουμένως» και υπάρχουν ήδη σημάδια στην αγορά για τον αντίκτυπο που είχε η μείωση της παραγωγής. «Με την συμμόρφωση των χωρών του ΟΠΕΚ να φθάνει το 90%, ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο, δεν βλέπουμε πλέον άλλη αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Αυτό που βλέπουμε όμως είναι να μεγαλώνει ο κίνδυνος της αύξησης της παραγωγής από τις ΗΠΑ», σημειώνει.