Σε νέα φάση λειτουργίας περνά πλέον η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς από χθες ο κ. Χρήστος Μεγάλου κάλυψε το διοικητικό κενό που αντιμετώπιζε η τράπεζα για περισσότερο από έναν χρόνο.
Σε μια αιφνιδιαστική συνεδρίαση της εξελεκτικής επιλογής, ο κ Χρήστος Μεγάλου ανέλαβε τη θέση του CEO της τράπεζας, η οποία είχε «χηρέψει» από τον Ιανουάριο του 2016, δίνοντας τέλος στο μεγαλύτερο τραπεζικό θρίλερ των τελευταίων ετών. Ο κ. Μεγάλου, ήταν πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και πρώην στέλεχος της καναδικής Fairfax. Το τελευταίο διάστημα ζούσε στο Λονδίνο έχοντας τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Tite Capital Limited.
Πλέον, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η Πειραιώς «γυρίζει σελίδα» επιστρέφοντας σε φάση ηρεμίας, καθώς η νέα διοικητική ομάδα καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα όμως, έχει απέναντί της και τις «πληγές» που προκάλεσε η έλλειψη διευθύνοντος συμβούλου για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα ίδια στελέχη πάντως, εκτιμούν ότι η επιλογή Μεγάλου για τη θέση του CEO είναι η πιο «συμβιβαστική» ανάμεσα στις υπόλοιπες επιλογές που είχαν πέσει στο τραπέζι και ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι πολύ πιο ομαλή.
Όπως εξηγούν, στην περίπτωση του κ. Άνθιμου Θωμόπουλου, ο οποίος ήταν πρώην CEO της τράπεζας, οι αντιδράσεις θα ήταν εντονότατες, τόσο σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, όσο και από μεσαία και ανώτερα στελέχη. Και αυτό γιατί, ήδη από την προηγούμενη θητεία του, υπήρχαν προστριβές σε διοικητικό επίπεδο, ενώ το «θρίλερ» με την προσπάθεια να επανακτήσει τη θέση του τους τελευταίους μήνες είχε οξύνει τις αντιδράσεις. Έτσι, παρόλο που ο κ. Θωμόπουλος αποτελούσε την βασική επιλογή του Paulson Fund, βασικού ιδιώτη μετόχου της Πειραιώς, εν τέλει οι πολύπλευρες και έντονες αντιδράσεις «έκαψαν» την υποψηφιότητά του.
Αντίστοιχα, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στελέχη, ο δεύτερος υποψήφιος, νυν πρόεδρος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης, παρόλο που είχε ισχυρούς εγχώριους συμμάχους, «σκόνταψε» στο γεγονός ότι αναμενόταν να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές εντός της τράπεζας. Έχοντας θητεύσει και ο ίδιος στην Πειραιώς ήταν σχεδόν δεδομένο ότι –αν αναλάμβανε τη θέση του CEO- αφενός θα απαιτούσε να φέρει μαζί του την ομάδα των συνεργατών του και αφετέρου θα ήθελε να έχει ουσιαστικό ρόλο στη στρατηγική και τις αποφάσεις. Μια εξέλιξη που –όπως εκτιμούν κύκλοι της Πειραιώς- δεν αποκλείεται να δημιουργούσε προστριβές με τον πρόεδρο της Πειραιώς κ. Γιώργο Χατζηνικολάου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών εντός της τράπεζας.
Έτσι, ο κ. Χρήστος Μεγάλου θεωρείται από τους ίδιους κύκλους η πιο «μετριοπαθής» λύση, καθώς πρόκειται για έναν εξαιρετικά έμπειρο τραπεζίτη που έχει συνεργαστεί με πλήθος διεθνών funds, με πιο πρόσφατη τη Fairfax, μεγαλομετόχου της Eurobank. Ταυτόχρονα όμως, εκτιμάται ότι δεν θα λειτουργήσει ως «ταύρος εν υαλοπωλείο», προκαλώντας τεκτονικές αλλαγές εντός της τράπεζας, αλλά αντίθετα θα συνδράμει ώστε να αμβλυθούν οι εντάσεις και να επουλωθούν τα τραύματα της πολύμηνης ακυβερνησίας.
Αλλαγή σελίδας και στο Διοικητικό Συμβούλιο
Πέραν της ανάληψη των καθηκόντων του CEO από τον κ. Μεγάλου, τρεις σημαντικές παραιτήσεις από το Δ.Σ. της Πειραιώς σηματοδοτούν και επίσημα την αλλαγή σελίδας από την εποχή Σάλλα και το πέρασμα στα νέα δεδομένα. Και αυτό γιατί και οι τρεις ήταν στελέχη με πολυετή εμπειρία αλλά και πολύ στενοί συνεργάτες του πρώην προέδρου της Πειραιώς.
Ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ο κ. Σταύρος Λεκκάκος και η κ. Χαρίκλεια Απαλαγάκη είναι τα τρία πρόσωπα που δεν συμμετέχουν στο Δ.Σ. της τράπεζας. Ο καθένας από αυτούς, για δικούς του λόγους, αποχώρησε από την Πειραιώς, αλλάζοντας την ανθρωπογεωγραφία της.
Ο κ. Ταμβακάκης στα μέσα Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την παραίτησή του από την θέση του Α΄ Αντιπροέδρου, Μη Εκτελεστικού Μέλους του Δ.Σ., προκειμένου, όπως ανέφερε σε εσωτερική αλληλογραφία, να ασχοληθεί ενεργά με το χώρο των επιχειρήσεων. Η παραίτηση Ταμβακάκη σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ο ίδιος είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του ήδη από τα τέλη του 2016.
Αντίστοιχα ο κ. Λεκκάκος –που στα τέλη Φεβρουαρίου παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της Πειραιώς- ήταν ανάμεσα στα πιο έμπειρα στελέχη της καθώς έχει εργαστεί για περισσότερα από 30 χρόνια, έχοντας θητεύσει και ως Διευθύνων Σύμβουλος. Ο κ. Λεκκάκος θα αφοσιωθεί πλήρως στα καθήκοντά του ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της MIG. O κ. Λεκκάκος ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην προέδρου της Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα και είχε παίξει κομβικό μέλος στη γιγάντωση του Ομίλου τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, η κυρία Απαλαγάκη ανέλαβε από 1η Μαρτίου τη θέση της Γενικής Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Η κυρία Απαλαγάκη είχε αναλάβει προσωρινά τη θέση του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς μετά την αποχώρηση του κ. Σάλλα και εν συνεχεία τη διαδέχθηκε ο σημερινός Πρόεδρος κ. Γιώργος Χατζηνικολάου.