ΕΔΑ: Επενδύσεις 67 εκατ. και επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΔΑ: Επενδύσεις 67 εκατ. και επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο

Επενδύσεις 67 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζεται να κάνει η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ) για το διάστημα 2017-2021 ενώ υπολογίζεται ότι θα αναπτυχθούν 100 χλμ. Δικτύου και τεχνικών έργων. Για το 2017 η επιχείρηση στοχεύει σε 12.00 νέες συνδέσεις ενώ θα περάσουν 3,7 εκατ. Mw από το σύστημα Αττικής. Η εταιρεία θα δαπανήσει 11 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για το δίκτυο και προωθητικά σχήματα.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, κ. Χρήστος Μπαλάσκας σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους την Τρίτη, στόχος είναι η αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου για να υπάρχει μια βιώσιμη αγορά. Πρέπει να υπάρχουν πολλοί πάροχοι και αυτό γίνεται όταν μια "πίττα" μεγαλώνει. Αυτό οδηγεί και στη μείωση των τιμών για τους τελικούς καταναλωτές».

Κύριος σκοπός της εταιρείας από την αρχή λειτουργίας της είναι η μείωση του συνολικού κόστους σύνδεσης για τους καταναλωτές, αφού το κόστος αυτό αποτελεί και το βασικό ανασταλτικό παράγοντα στην απόφασή τους να συνδεθούν με το δίκτυο διανομής. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΔΑ Αττικής επιδιώκει τη σύνδεση 12.000 νέων νοικοκυριών εντός του 2017 παρέχοντας σημαντικά οικονομικά κίνητρα που μειώνουν έως και 50% το συνολικό κόστος σύνδεσης για μια πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση ή για ένα μεμονωμένο διαμέρισμα που θα επιλέξει αυτόνομη σύνδεση.

Βασικό εργαλείο προώθησης χρήσης του φυσικού αερίου παραμένουν οι εκπτώσεις (έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης) και οι επιδοτήσεις απευθείας από την ΕΔΑ Αττικής προς τους οικιακούς καταναλωτές και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει πρόβλεψη να διατεθούν 3,8 εκατ. ευρώ για την επιδότηση μέρους του κόστους μετατροπής και εγκατάστασης προς τους καταναλωτές. Το πρόγραμμα ξεκινά από τις 3/4/2017 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως του κεφαλαίου.

Παράλληλα, η εταιρεία θα εφαρμόσει μία επιτυχημένη πρακτική σύνδεσης ανεξάρτητων ιδιοκτησιών σε πολυκατοικίες με χρήση ανυψωτικής στήλης και τοποθέτηση του μετρητή στο μπαλκόνι των διαμερισμάτων, δίνοντας λύση σε περιπτώσεις αδυναμίας αυτόνομης σύνδεσης λόγω τεχνικών δυσκολιών και ταυτόχρονα, μειώνοντας περαιτέρω το συνολικό κόστος σύνδεσης. Έτσι, σε συνδυασμό με την απλοποιημένη πλέον διαδικασία για την τοποθέτηση αυτόνομης μονάδας θέρμανσης χωρίς απαίτηση έγκρισης, η σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου γίνεται εξαιρετικά απλή υπόθεση.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, κ. Χρήστος Μπαλάσκας, «η ΕΔΑ Αττικής έχει θεμελιώσει γερές βάσεις ως ο Αξιόπιστος Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Αερίου στην Αττική, διαθέτοντας αναγνωρισμένη εξειδίκευση, υψηλή τεχνογνωσία και μακρά πορεία στην αγορά του φυσικού αερίου στην Αττική». Ο κ. Μπαλάσκας, αναφερόμενος στα στρατηγικά σχέδια της εταιρείας, τόνισε ότι θα κινηθούν σε ένα διπλό άξονα: «Αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Αττικής, αναπτύσσοντας και λειτουργώντας με ασφάλεια το σύγχρονο δίκτυο διανομής στο λεκανοπέδιο και προσφέροντας κίνητρα που μειώνουν το κόστος σύνδεσης μέσω του εταιρικού προγράμματος επιδότησης του κόστους εγκατάστασης και των δωρεάν τελών σύνδεσης. Η επίτευξη των στόχων αυτών υπογραμμίζεται από το υψηλό αίσθημα ευθύνης που έχουμε ως ΕΔΑ Αττικής για τη διασφάλιση αφενός της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου και αφετέρου τη βιώσιμη ανάπτυξη αυτής, δημιουργώντας παράλληλα προστιθέμενη αξία για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

Ένα πρακτικό παράδειγμα επιδότησης

Μια τυπική πολυκατοικία 8-10 διαμερισμάτων θα πληρώσει για το κόστος εγκατάστασης 3.500 ευρώ αντί για 5.000 καθώς λαμβάνει επιδότηση ύψους 1500 ευρώ, δεν θα πληρώσει τα τέλη σύνδεσης τα οποία κανονικά διαμορφώνονται στα 780 ευρώ, το τελικό κόστος σύνδεσης θα είναι 3.500 ευρώ αντί για 5.780 και το συνολικό κέρδος θα είναι 2.280 ευρώ.

Τι κερδίζει ο καταναλωτής με το φυσικό αέριο

Με τη χρήση φυσικού αερίου επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 38% σε σχέση με το πετρέλαιο ενώ σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα η εξοικονόμηση ξεπερνά το 55%. Το φυσικό αέριο είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΔΑ η μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα έφθασε τους 7 εκατομμύρια τόνους.

Λίγα λόγια για την ΕΔΑ

Η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής) Α.Ε., από τις 2 Ιανουαρίου 2017 λειτουργεί ως ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στην Αττική, κατόπιν διαχωρισμού των δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας, όπως αυτές εφαρμόζονταν μέχρι πρόσφατα από την Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής.

Κύρια δραστηριότητα της ΕΔΑ Αττικής είναι η λειτουργία, η συντήρηση και η ανάπτυξη του δικτύου διανομής στην Αττική, καθώς και η σύνδεση των κατοίκων του λεκανοπεδίου με τρόπο ασφαλή και αποδοτικό. Αξιοποιώντας την πολύτιμη γνώση της 15ετούς πορείας της και σχεδιάζοντας το αύριο, αποστολή της ΕΔΑ Αττικής είναι να συνδέσει κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση στο λεκανοπέδιο της Αττικής στο σύγχρονο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με τρόπο ασφαλή, αξιόπιστο και αποδοτικό.

ΕΔΑ: Επενδύσεις 67 εκατ. και επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο
ΕΔΑ: Επενδύσεις 67 εκατ. και επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο
ΕΔΑ: Επενδύσεις 67 εκατ. και επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο
ΕΔΑ: Επενδύσεις 67 εκατ. και επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider