Tα ηχηρά λουκέτα στην βιομηχανία που κλόνισαν την αγορά 

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tα ηχηρά λουκέτα στην βιομηχανία που κλόνισαν την αγορά 

Το λουκέτο που απειλείται να μπει στην Softex δεν είναι το πρώτο στον κλάδο της βιομηχανίας και φυσικά - όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς - ούτε το τελευταίο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια, πάνω από 60 βιομηχανίες έχουν σταματήσει την λειτουργία τους ενώ δεκάδες είναι και αυτές που έχουν «μεταναστεύσει» σε γειτονικές χώρες.

Οι περισσότερες βιομηχανίες αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισαν και τα οποία προέκυψαν, είτε από λάθους χειρισμούς είτε από ύφεση που έπληξε τον κλάδο δραστηριοποίησης τους.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το κλείσιμο του Τμήματος Χαρτοποιίας της εισηγμένης ΒΙΣ στον Βόλο, στο οποίο απασχολούνταν 31 εργαζόμενοι. Είχε προηγηθεί (Μάϊος του 2015) το πολύκροτο λουκέτο της Hellenic Steel, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες χάλυβα στην Ελλάδα. Η σταδιακή απαξίωσή της βιομηχανία άρχισε από το 2013, όταν ο βασικός της μέτοχος με ποσοστό 52%, η πολυεθνική ιταλική βιομηχανία χάλυβα ILVA, βρέθηκε σε σοβαρή κρίση που οδήγησε εν τέλει στην κρατικοποίησή της από το ιταλικό δημόσιο.

Ένα ακόμη «θύμα» της κρίσης ήταν και η Φιλκεραμ Johnson η οποία οδηγήθηκε στην πτώχευση, ενώ θα συμπλήρωνε μισό αιώνα ζώης. Η Φιλκεραμ, ιδρύθηκε το 1962 από την οικογένεια Φιλίπππου και το Χ. Κωνσταντόπουλο, ενώ ξεκίνησε πρώτη στην Ελλάδα την παραγωγή κεραμικών πλακιδίων με 18 άτομα και 80.000 τ.μ το χρόνο.

Στο απόγειο της δραστηριότητας έφτανε να απασχολεί 400 άτομα για την παραγωγή 4,5 εκατ τ.μ, ετηρίως ενώ το 30% της παραγωγής της κατευθυνόταν σε 29 χώρες του εξωτερικού και συγκαταλεγόταν μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών παραγωγής κεραμικών πλακιδίων της Ευρώπης.

Και ο κατάλογος με τις πτωχευμένες εταιρείες δεν σταματά εδώ! Η Χαρτοποιϊα Θράκης, τα εργοστάσια της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργία (του Θ. Λαναρά), η Αλλαντοβιομηχανία Θράκης αλλά και η ιστορική καπνοβιομηχανία Κεράνης, ήταν μερικά από τα πολύκροτα λουκέτα των τελευταίων ετών.

Ειδικότερα με απόφαση - εξπρές του Εφετείου Πειραιά, που εκδόθηκε μέσα σε 12 ημέρες, η ιστορική καπνοβιομηχανία «Κεράνης» τέθηκε τον Αύγουστο του 2008 υπό εκκαθάριση.

Οι 145 εργαζόμενοι έχουν προχωρήσεις σε σειρά κινητοποιήσεων αφού είναι απλήρωτοι και συνολικά τους οφείλονται μαζί με τις αποζημιώσεις πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Επίσης το 2007 το εργοστάσιο της αλλαντοβιομηχανίας Θράκη στον ΄Εβρο έκλεισε. Η αλλαντοβιομηχανία αποτελούσε μια από τις γνωστότερες εταιρείες του κλάδου παραγωγής αλλαντικών η οποία δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στον αυξημένο ανταγωνισμό.

Στις αρχές της δεκαετίας αποτελούσε μια πλήρη καθετοποιημένη εταιρεία με ιδιόκτητο εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών, δύο μονάδες εκτροφής ζώων, τρία σφαγεία, δύο μονάδες επεξεργασίας κρέατος και τρία εργοστάσια παραγωγής αλλαντικών. Σταδιακά όμως και υπό το βάρος υψηλού δανεισμού αναγκάστηκε να κλείσει ορισμένες από τις μονάδες της.

Το φθινόπωρο του 1998 η άλλοτε κραταιά βιομηχανία κατεργασίας ξύλου Βαλκάν Έξπορτ διέκοψε τη λειτουργία της έπειτα από μία πενταετία σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, που οδήγησαν στην απώλεια του 50% των θέσεων εργασίας.

Οι 600 εναπομείναντες εργαζόμενοι προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης βρέθηκε νέος επενδυτής, που όμως προχώρησε άμεσα στη μείωση του προσωπικού κατά 320 άτομα. Έπειτα από μία εξαετία η Βαλκάν Έξπορτ ανακοίνωσε την οριστική διακοπή της λειτουργίας της και το σύνολο του προσωπικού απολύθηκε.

Τον Ιανουάριο του 2006 η διοίκηση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων ανακοίνωσε τη διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη, όπου απασχολούσε 650 εργαζόμενους (αορίστου χρόνου και εποχικούς). Οι εργαζόμενοι κατέλαβαν το εργοστάσιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2006, οπότε το υπουργείο Εργασίας τούς πρότεινε σχέδιο για τη μερική επαναλειτουργία του εργοστασίου και την προστασία όσων θα έχαναν τις δουλειές τους. Έναν χρόνο μετά την αρχική απόφαση της διοίκησης της ΒΦΛ στο εργοστάσιο στη Νέα Ιωνία μπήκε λουκέτο και χάθηκε το σύνολο των θέσεων εργασίας.

Το Σεπτέμβριο του 2008 έκλεισε το εργοστάσιο της πρώην ΒΙΑΜΥΛ στη Θεσσαλονίκη - χάθηκαν 82 θέσεις εργασίας- ενώ τον ίδιο μήνα ανακοινώθηκε από τη Γερμανία ότι θα μπει λουκέτο και στο εργοστάσιο της Siemens στην περιοχή του αεροδρομίου. Οι 250 εργαζόμενοι της Siemens προχώρησαν σε κινητοποιήσεις.

Ωστόσο μετά τρεις μήνες η απόφαση για το κλείσιμο του εργοστασίου οριστικοποιήθηκε και μέχρι τον Απρίλιο του 2009 απολύθηκε το σύνολο του προσωπικού.

Και ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ... Λουκέτο έβαλαν τα προηγούμενα χρόνια η κλωστοϋφαντουργία Τρικολάν, το εργοστάσιο της Ιdeal Standard στη Χαλκίδα, η Βαμβακουργία Βόλου, το εργοστάσιο της Γιούλα στην Ελευσίνα, τα ΔΕΚΑ Αλλαντικά, η Εριοκλωστοϋφαντουργία, η εταιρεία παραγωγής σαμπουάν ΙΝΚΟ και τα Ελληνικά Σιδηροκράματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider