Τελευταίες διατυπώσεις για να κλείσουν τα ενεργειακά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τελευταίες διατυπώσεις για να κλείσουν τα ενεργειακά

Στις τελευταίες διατυπώσεις για να κλείσουν τα ενεργειακά προχωρούν κυβέρνηση και Θεσμοί καθώς επεξεργάζονται το τελικό κείμενο του Staff Level Agreement με βασική εκκρεμότητα τον καθορισμό των βασικών όρων για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Τα στοιχεία που αναμένεται να καθοριστούν είναι το ποσοστό των μονάδων που θα διατεθεί προς πώληση και αν αυτό θα αφορά τελικά όντως στο 40% που συζητείται. Καθοριστικής σημασίας θα είναι το κατά πόσο γενικόλογη θα είναι η διατύπωση για την πώληση μονάδων και αν θα υπάρξει σαφής αναφορά στα υδροηλεκτρικά.

Κρίσιμης σημασίας είναι το market test το φθινόπωρο οπότε οι θεσμοί έχοντας στα χέρια τους την αξιολόγηση από την πορεία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και τις δεσμεύσεις που θα καθορίζει το υπό επεξεργασία κείμενο θα κληθούν να καθορίσουν το πακέτο των μονάδων που θα διατεθεί προς πώληση. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έξι μήνες και προβλέπεται νομοθετική ρύθμιση έως το τέλος Δεκεμβρίου 2017 που θα καθορίζει αριθμό και σύνθεση του πακέτου (ή πακέτων) μονάδων. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 αναμένεται η εφαρμογή της πώλησης ενώ μέχρι τότε πρόθεση κυβέρνησης και δανειστών είναι να διατηρηθούν οι διαδικασίες ΝΟΜΕ στις οποίες θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες που θα αγοράσουν μονάδες της ΔΕΗ.

Πάντως, δεδομένης της αισιοδοξίας που εκφράζουν στελέχη της κυβέρνησης για κλείσιμο της αξιολόγησης και λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την εκτίμηση σήμερα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «τα πράγματα είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε μα πολύ θετική εξέλιξη» διαφαίνεται ότι τα ενεργειακά, τα οποία μέχρι τώρα αποτελούσαν ένα βασικό αγκάθι για να κλείσει η αξιολόγηση, έχουν ουσιαστικά κλείσει και δεν αποτελούν εμπόδιο για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα όλων είναι σήμερα στραμμένα στη Βαλέτα της Μάλτας - όπου θα βρίσκονται τόσο τα στελέχη των Θεσμών, όσο και το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο- ένα προσχέδιο συμφωνίας που θα παρουσιαστεί το πρωί της Δευτέρας στο άτυπο Eurogroup.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider