Τι προβλέπει η συμφωνία για την ενέργεια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προβλέπει η συμφωνία για την ενέργεια

Άμεση αναφορά στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων και έμμεση αναφορά στην μελλοντική ανάγκη για συμμετοχή και των υδροηλεκτρικών αν αυτό κριθεί απαραίτητο γίνεται στο αναθεωρημένο κείμενο της συμφωνίας για τα ενεργειακά.

Όπως ήδη έχει αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το insider.gr το κείμενο προβλέπει παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων, το ποσοστό των οποίων προσδιορίζεται στο 40% αλλά θα οριστικοποιηθεί σε συνεννόηση με την Κομισιόν και την ελληνική πλευρά. Η πώληση μονάδων θα πρέπει να έχει ισοδύναμα οικονομικά χαρακτηριστικά με εκείνα που προέκυπταν από την δυναμικότητα των λιγνιτικών μονάδων σε όρους αποδοτικότητας και χρόνου ζωής.

Ως προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση, θα κοινοποιηθούν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Competition) ως τα μέσα Μαΐου όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εξειδίκευση των μέτρων σε επόμενο στάδιο. Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν και θα νομοθετηθούν μετά τη διεξαγωγή έρευνας αγοράς (market test) μέχρι το Νοέμβριο 2017. Η υλοποίηση τους προβλέπεται μέχρι τον Ιούνιο 2018.

Όπως αναφέρει το κείμενο, η ΔΕΗ οφείλει να συμμορφωθεί με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη δεσπόζουσα θέση -C(2008) 824 και C(2009) 6244-και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να περάσουν από το ΚΥΣΟΙΠ και να εγκριθούν δομικά μέτρα. Αυτά αφορούν στην παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων σε υπάρχοντες, εναλλακτικούς προμηθευτές ή νέους επενδυτές. Η ΔΕΗ δεν θα πρέπει να έχει καμία συμμετοχή ή σύνδεση με καμία από τις μονάδες που θα πουληθούν (συμπεριλαμβανομένου και του προτιμησιακού εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας). Σύμφωνα με όσα προβλέπει η ΕΕ, ο αγοραστής θα πρέπει: να μην έχει καμία σχέση με τη ΔΕΗ και τις θυγατρικές της, να έχει τα απαραίτητα κεφάλαια και την εμπειρία που θα καταστήσουν ανταγωνιστική τη νέα επιχείρηση.

Σχετικά με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, προβλέπεται ότι το 2017 θα δημοπρατηθεί ποσότητα 12% και θα υπάρξει επαναδημοπράτηση της μισής ποσότητας του 2016 δηλαδή 4% (η συνολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατηθεί από τη ΔΕΗ φέτος φτάνει το 16%).

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε η αλλαγή στις δημοπρατούμενες ποσότητες ενέργειας, που θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο 2017. Όπως αναφέρει το υπουργείο, οι θεσμοί ζητούσαν υπερβολικά υψηλές ποσότητες δημοπράτησης (αρχικά μέχρι 46% και στη συνέχεια μέχρι 33%). Μέσα από τη διαπραγμάτευση η αύξηση περιορίσθηκε σε πολύ πιο χαμηλά και ρεαλιστικά επίπεδα (16% για το 2017, 19% για το 2018 και 22% για το 2019). Ωστόσο, συμπεριλήφθηκε όρος στη συμφωνία, ότι μετά την εφαρμογή των μέτρων για το λιγνίτη οι ποσότητες των δημοπρατούμενων ποσοτήτων θα μειωθούν.

«Προθεσμία» δίνεται και για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ η οποία ουσιαστικά λήγει τώρα, τον Μάιο του 2017, ενώ αναφέρεται ότι αν αυτή δεν ολοκληρωθεί θα ξεκινήσει διαδικασία για την πώληση του 100% της εταιρείας.

Στο κείμενο γίνεται ειδική αναφορά στην οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ όπου προτείνονται δεσμευτικέ δράσεις μεταξύ των οποίων η εκκαθάριση των οφειλών του δημοσίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και των οφειλών των ΥΚΩ, μέτρα για το πρόβλημα των ρευματοκλοπών αλλά και των στρατηγικών κακοπληρωτών και θέματα που αφορούν τη διαδικασία της έκδοσης λογαριασμών. Ειδικότερα για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας η εκκρεμότητα των παρελθόντων ετών θα τακτοποιηθεί σε βάθος 5ετίας, έως το 2022, προκειμένου να αποφευχθούν αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο η ελληνική αγορά ενέργειας έχει ανάγκη από δομικές μεταρρυθμίσεις για να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή, να γίνει ανταγωνιστική, να μειωθούν τα μονοπώλια και η ανισορροπία στο σύστημα και να υπάρξει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου προς όφελος των καταναλωτών.

Η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει την υποβολή έως το Σεπτέμβριο 2017 ενός οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου.

Σχετικά με το target model προβλέπεται να υποβληθεί άμεσα στους θεσμούς οδικός χάρτης για την προσαρμογή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού στους κανόνες της ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς, στο πλαίσιο του Μοντέλου Στόχου (Target Model).

Για τον ΔΕΣΦΑ

Όπως έχει ήδη αποφασισθεί, θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του 66% της ΔΕΣΦΑ (35% ΕΛΠΕ, 31% ΤΑΙΠΕΔ), με το δημόσιο να διατηρεί το υπόλοιπο 34%. Η συμφωνία προβλέπει δύο προδιαγραφές.

-Ο δυνητικός επενδυτής θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος Διαχειριστής, ή σε σύμπραξη με επενδυτή από Τρίτες χώρες, για λόγους ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Μετά την ιδιωτικοποίηση, η ΔΕΣΦΑ θα λειτουργεί με το μοντέλο του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού.

Έχει προχωρήσει ήδη η διαδικασία πρόσληψης συμβούλου από το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση. Ορίζοντας υλοποίησης ως τα τέλη του 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider