Πως βλέπει η ΔΕΗ τη στροφή στις ενεργειακές υπηρεσίες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πως βλέπει η ΔΕΗ τη στροφή στις ενεργειακές υπηρεσίες

Στην πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ να τροποποιήσει το καταστατικό της επιτρέποντας τις επενδύσεις στην ενεργειακή εξοικονόμηση και τις ενεργειακές υπηρεσίες, αναφέρθηκε ο κ. Χρυσόστομος Χρηστίδης, Ειδικός Σύμβουλος της ΔΕΗ μιλώντας στο αναπτυξιακό-επενδυτικό φόρουμ για τις ΣΔΙΤ και το πρόγραμμα Γιούνκερ που διοργανώνει η πρωτοβουλία A-Energy την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα.

«Αντί να ψάχνουμε για νέο πλούτο ας εκμεταλλευτούμε τον ήδη υπάρχοντα», σημείωσε και επεσήμανε ότι «σήμερα η ΔΕΗ από το φως εις όλους (το οποίο ήταν το μότο της πριν από πολλά χρόνια) πάει στο μότο ενεργειακές υπηρεσίες εις όλους. Και η ΔΕΗ έχει τις δυνατότητες για να το κάνει.

Ο κ. Χρηστίδης σημείωσε ότι η αλλαγή του καταστατικού της ΔΕΗ έγινε μετά από πολλές προτάσεις και περιλαμβάνει την πώληση ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών που αφορούν στα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί ΣΔΙΤ κλπ.

«Οι ενεργειακές υπηρεσίες δεν μπορεί να είναι η χαρά του χονδρέμπορου»

Μιλώντας με παραδείγματα, ο κ. Χρηστίδης, σημείωσε ότι «στον τομέα του οδοφωτισμού έχουν γίνει κατά καιρούς τεράστια λάθη αν όχι εγκλήματα. Πρόσφατα στη γέφυρα της Αττικής οδού , τα μισά φώτα είναι σβηστά και το μέτρημα έδειξε ότι ο φωτισμός είναι τρεις φορές πάνω από το πρότυπο. Οι ενεργειακές υπηρεσίες δεν μπορεί να είναι η χαρά του χονδρέμπορου», σημείωσε.

Άλλο «έγκλημα» που δεν θα γινόταν αν υπήρχε ΣΔΙΤ, όπως ανέφερε παρουσιάζοντας και οπτικό υλικό είναι η ηλεκτροδότηση του πάρκου Τρίτση όπου δυο φωτιστικά που υποτίθεται που τροφοδοτούνται από φωτοβολταϊκά, τα οποία είναι στη σκιά των δέντρων που υπάρχουν δίπλα.

Κληθείς να σχολιάσει την στροφή της ΔΕΗ στην εξοικονόμηση ενέργειας, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέλιος Πιτσιόρλας, σημείωσε ότι «η αλλαγή στο καταστατικό της ΔΕΗ είναι πολύ θετική. Η ΔΕΗ θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί νωρίτερα και με τις ΑΠΕ. Αν είχε γίνει αυτό, τώρα θα ήταν διαφορετικό το τοπίο», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider