Αρβανίτης (Πειραιώς): Με το «Jessica» άνοιξε μια νέα αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρβανίτης (Πειραιώς): Με το «Jessica» άνοιξε μια νέα αγορά

«Με το Jessica άνοιξε μια νέα αγορά», ανέφερε ο κ. Κωστής Αρβανίτης, Manager Structure Finance και Διαχείρισης Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο αναπτυξιακό-επενδυτικό φόρουμ για τις ΣΔΙΤ και το πρόγραμμα Γιούνκερ που διοργανώνει η πρωτοβουλία A-Energy την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Caravel στην Αθήνα.

Όπως τόνισε, το πρόγραμμα έδωσε μια ρευστότητα στις τράπεζες σε μια δύσκολη εποχή και «ξεκλείδωσε χρηματοδοτήσεις» σε έργα που παραδοσιακά δεν θα είχαν τέτοια αντιμετώπιση από τις τράπεζες.

Στην Ελλάδα, το Jessica ήταν 258 εκατ. ευρώ για τις περιφέρειες. Ξεκίνησε στις αρχές του 2012 με ορίζοντα εκταμιεύσεων το 2016.

Oι καινοτομίες που έφερε το Jessica είναι η ανακύκλωση πόρων, όπως ανέφερε ο κ. Αρβανίτης. «Μπαίνουμε σε μια φιλοσοφία όπου η ενίσχυση επιστρέφεται μέσω του έργου», σημείωσε ο κ. Αρβανίτης. Το δεύτερο είναι το στοιχείο της μόχλευσης με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων (μόχλευση 1 προς 1 για τα κεφάλαια των νέων προγραμμάτων). Παράλληλα, έγινε συνεργασία μεταξύ τραπεζών, φορέων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα είδος «ΣΔΙΤ» και στο κομμάτι αυτό, όπως τόνισε.

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα από το Jessica

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των έργων αυτών, ο κ. Αρβανίτης σημείωσε ότι «τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως εντυπωσιακά δεδομένων των περιστάσεων. Η τράπεζα είχε αναλάβει περιφέρειες κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας (39 εκατ. ευρώ).

Υλοποιήθηκαν 8 έργα απορροφώντας πάνω από 90% και ο προϋπολογισμός των έργων κυμάνθηκε πάνω από τα 60 εκατομμύρια. Τα έργα είχαν καινοτόμο χαρακτήρα όπως τα έργα βιοαερίου ενώ σημείωσε ότι το Jessica έβαλε τις τράπεζες στη φιλοσοφία της αξιολόγησης των κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων και χρηματοδοτήθηκαν έργα για το περιβάλλον, την ενέργεια κλπ.

Όπως σημείωσε, ως προς την ενίσχυση της απασχόλησης, υπήρξαν 467 προσωρινές θέσεις και 65 μόνιμες θέσεις στα έργα αυτά ενώ με τα έργα έχει αρχίσει να δημιουργείται μια νέα αγορά και οι τράπεζες τα έχουν εντάξει μέσα στα βασικά έργα που χρηματοδοτούν.

Τέλος, τόνισε ότι «από την ωφέλιμη διάρκεια ζωής των έργων αναμένονται πρόσθετα έσοδα 13 εκατομμύρια ευρώ».

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Jessica

Το «JESSICA» είναι το αγγλικό ακρωνύμιο της πρωτοβουλίας «Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas» (Κοινή Ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές). Η πρωτοβουλία αυτή αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider