Attica Bank: Πιέσεις για κλείσιμο εκκρεμοτήτων εντός Νοεμβρίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Πιέσεις για κλείσιμο εκκρεμοτήτων εντός Νοεμβρίου

Σημαντικές καθυστερήσεις στην προετοιμασία της Attica Bank για την αποπληρωμή στο Ελληνικό Δημόσιο των προνομιούχων μετοχών του «νόμου Αλογοσκούφη» ύψους 100 εκατ. ευρώ διαπιστώνουν οι εποπτικές αρχές, ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικές και για την εξέλιξη της διαδικασίας που τρέχει ο οίκος Rothschild, ο οποίος αναζητά επενδυτές για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica.

Αν και η διοίκηση της Attica Bank έχει λάβει την προειδοποίηση πως θα πρέπει να κλείσει τα ανοικτά της μέτωπα έως το τέλος Νοεμβρίου, οι κινήσεις που κάνει το πιστωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με τις εποπτικές αρχές, δεν ακολουθούν το σχετικό χρονοδιάγραμμα, κάτι που έχει προκαλέσει δυσφορία σε Ελληνικές και Ευρωπαϊκές αρχές. Από μόνο του το γεγονός ότι η Rothschild, που λειτουργεί ως σύμβουλος της Attica, θα χρειαστεί δύο εβδομάδες για να εκπονήσει προτάσεις σε σχέση με την ΑΜΚ της τράπεζας, είναι κάτι που ήδη θεωρείται μη αποδεκτό από την πλευρά του επόπτη. Κύκλοι της Attica Bank, μιλώντας στο insider.gr τόνισαν πάντως ότι σε κάθε περίπτωση ήδη είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις και στα πλαίσια αυτών αξιολογούνται όλα τα στοιχεία, με σκοπό να υπάρξει απόφαση που θα διασφαλίσει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της τράπεζας.

Να σημειωθεί πως ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης που είναι ο βασικός μέτοχος της Attica Bank (βρέθηκε να κατέχει το 50,6% του ΤΣΜΕΔΕ) δεν έχει ακόμη ενημερωθεί από την Attica Bank, για το θέμα της αύξησης, παρά το γεγονός ότι έχει καταδειχθεί από την πλευρά των θεσμών ότι εάν τεκμηριωθεί πως η συμμετοχή του ΕΦΚΑ στην ΑΜΚ είναι προς το συμφέρον του φορέα τότε θα επιτραπεί να καλύψει ένα ποσοστό, ώστε να μη μειωθεί η παρουσία του στην τράπεζα.

Η δημοσιοποίηση μάλιστα πληροφοριών που αναφέρουν πως οι δανειστές είναι αρνητικοί στο να μετάσχει ο ΕΦΚΑ στην ΑΜΚ της Attica Bank διαψεύδονται κατηγορηματικά. Αντιθέτως τονίζεται πως η διοίκηση της τράπεζας έχει την υποχρέωση να ενημερώσει το βασικό μέτοχο για τις προθέσεις της το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να τεθεί το ζήτημα άμεσα προς εξέταση από την πλευρά του ασφαλιστικού ταμείου.

«Η Attica Bank δεν είναι πλέον η τράπεζα των μηχανικών. Είναι και η τράπεζα των ιδιωτικών υπαλλήλων, των ιατρών, των δικηγόρων και όλων όσων συνδράμουν στην περιουσία του ΕΦΚΑ και αποβλέπουν στο μέλλον αυτής», ανέφερε στο insider.gr στέλεχος εποπτικής αρχής, εξηγώντας τη σημασία του να δοθεί μεγαλύτερη ευκρίνεια για τις κινήσεις της Attica.

Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε πως το επιχείρημα πως ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Attica Bank διαμορφώνεται σήμερα περίπου στο 16,4% και είναι υψηλότερος του μέσου όρου του αντίστοιχου δείκτη του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα και ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας, διαμορφώνονται στο 37% και τα «κόκκινα» δάνειά της στο 20% δεν σημαίνει κάτι, δεδομένου ότι οι άμεσες κεφαλαιακές προκλήσεις της τράπεζας είναι μεγάλες και βρίσκονται υπό παρακολούθηση και από την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider