Εντείνεται το αραβικό ενδιαφέρον για τα πετρέλαια της Μεσογείου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εντείνεται το αραβικό ενδιαφέρον για τα πετρέλαια της Μεσογείου

Εντείνεται το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών κολοσσών της Σαουδικής Αραβίας για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο γεγονός που δημιουργεί ακόμη θετικότερο έδαφος για προσέλκυση ξένων επενδυτών στην ευρύτερη περιοχή.

Βασικό πόλο έλξης αποτελεί φυσικά η κυπριακή ΑΟΖ στην οποία ήδη δραστηριοποιείται η Qatar Petroleum η οποία μαζί με την αμερικανική ExxonMobil έχουν προγραμματίσει δύο γεωτρήσεις για το τεμάχιο 10 το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Ωστόσο, πρόσφατα, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, άλλη μια πετρελαϊκή εταιρεία, η Saudi Aramco εξέφρασε ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, κατά τις επαφές που ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, είχε επαφές με κρατικούς αξιωματούχους του Υπουργείου Εμπορίου και του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας, καθώς και με στελέχη της πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco και συμφωνήθηκε να προωθηθούν ενέργειες με στόχο την εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), Πάνος Κελάμης, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το 2016 είχε συνεργαστεί επί 30 χρόνια με την Saudi Aramco στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης.

Τι σημαίνει το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας για την Ελλάδα

Το διεθνές ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα αναζωπυρώθηκε μετά από τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και την Αίγυπτο.

Η Κύπρος μπήκε δυναμικά στη σκακιέρα των ερευνών με την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ (στα "ανοιχτά" της Αιγύπτου) από την Eni, το οποίο αναζωπύρωσε τις ελπίδες για επιπλέον κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, ο πρώην διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Σόλων Κασίνης είχε εκτιμήσει ότι η Μεσόγειος θα αποδειχθεί η δεύτερη βόρειος θάλασσα, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και στην κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν περισσότερα αποθέματα.

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό γεωλογικό σύστημα είναι διαφορετικό από εκείνο της Κύπρου, ελληνικές περιοχές όπως είναι κάποια τμήματα νοτιανατολικά της Κρήτης συμπεριλαμβάνονται στην περιβόητη λεκάνη του Ηροδότου όπου κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρχουν μεγάλα αποθέματα.

Ακόμη, η έντονη δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων όπως είναι για παράδειγμα τα ΕΛΠΕ καθώς και εκείνη μεγάλων ξένων πετρελαϊκών ομίλων όπως η γαλλική Τotal, η αμερικανική Exxon Mobil, η ιταλική Edison και η ισπανική Repsol στις έρευνες σε ελληνικά χερσαία και θαλάσσια οικόπεδα «κάνει σινιάλο» σε ξένες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Φυσικά, βασική προϋπόθεση αποτελεί να γίνει προσπάθεια να «ξεμπλοκάρουν» και τα θέματα της οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ και να δρομολογηθούν εξελίξεις και για τη Λεκάνη του Ηροδότου, που κείται στο κρίσιμο τρίγωνο ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία είναι το κλειδί στα θέματα ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί εκεί, κάποιοι εκτιμούν ότι βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider