Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Τέλος του 2019 οι γεωτρήσεις σε Πατραϊκό και Κατάκολο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Τέλος του 2019 οι γεωτρήσεις σε Πατραϊκό και Κατάκολο

Μέχρι το τέλος του 2019 αναμένεται να αρχίσουν να δουλεύουν τα πρώτα γεωτρύπανα σε Πατραϊκό (ΕΛΠΕ) και Κατάκολο (Energean), όπως εκτίμησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανρθάκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο του συνεδρίου Mediterranean Upstream & Midstream Summit, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα, από τις 7 έως τις 8 Μαΐου 2018.

Ο κ. Μπασιάς ανέφερε ότι στόχος είναι το κομμάτι της έρευνας υδρογονανθράκων να προχωρήσει με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς ενώ σημείωσε ότι το ίδιο ισχύει και για τις παραχωρήσεις στο Ιόνιο και την Κρήτη. «Στόχος είναι η διαδικασία για τις συγκεκριμένες παραχωρήσεις να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Στα τέλη Μαΐου ολοκληρώνεται από την πλευρά της ΕΔΕΥ η πρώτη φάση της αξιολόγησης για τα οικόπεδα στο Ιόνιο και την Κρήτη. Κατόπιν, η ΕΔΕΥ θα καταθέσει εισήγηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μετά θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της σύμβασης. Στόχος είναι στο τέλος Ιουνίου να έχουν παραδοθεί στο ΥΠΕΝ και μετά θα περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από τη Βουλή για κύρωση. Βασική επιδίωξη είναι να έχουν κυρωθεί μέχρι το τέλος του 2018», σημείωσε ο κ. Μπασιάς.

Ετοιμάζονται νέες παραχωρήσεις

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ σημείωσε ότι ετοιμάζονται νέες έρευνες για σεισμικά νότια της Κρήτης και νέες παραχωρήσεις. Η ΕΔΕΥ προωθεί ήδη τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες στο εξωτερικό ενώ έχει τελειοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην ασφάλεια των υπεράκτιων ερευνών. Όπως είναι γνωστό, οι μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι για βάθη νερού μέχρι 1500 μέτρα μπορούν να κρατήσουν το κόστος έρευνας και παραγωγής ενός βαρελιού στα 27 δολάρια. Σήμερα, προσπαθούν να μειώσουν το κόστος ακόμη και στα 17 δολάρια. «Η τεχνολογία αναμένεται ότι θα έχει εξελιχθεί αρκετά μέσα στην επόμενη τριετία και μέχρι το 2025 η γεωτρητική βιομηχανία θα είναι σε θέση να διεξάγει γεωτρήσεις σε βάθη μεγαλύτερα των 4 χλμ (3 χλμ νερό και επιπλέον διάτρηση πετρωμάτων), κάτι που αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να γίνει. Αυτή τη στιγμή καμία πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς δεν μπορεί να γίνει εφόσον η βιομηχανία δεν διαθέτει σκάφη που να μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις σε τόσο μεγάλα βάθη. Η χρονική συγκυρία για κάτι τέτοιο είναι ιδανική και θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (στην οποία υπάρχουν τέτοια βάθη) να δραστηριοποιηθούν με επιτυχία και με χαμηλότερο κόστος. Για βάθη μεταξύ 3.000-4.000 μέτρων νερού, το επιπλέον κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 5-7 δολάρια κατά βαρέλι, κάτι που διατηρεί το συνολικό κόστος για μεγάλα βάθη σε ανεκτά οικονομικά επίπεδα», αναφέρει ο κ. Μπασιάς.

Νέα δεδομένα για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Η ΕΔΕΥ προχωράει ένα βήμα παραπέρα και εξετάζει την περίπτωση ύπαρξης υδριτών (μεθάνιο που εγκλωβίζεται σε πάγο). Η ύπαρξη αυτών των στοιχείων αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου. «Η ΕΔΕΥ έχει τα δεδομένα και μπορεί να προχωρήσει σε αυτό το επίπεδο. Είναι κάτι που εξετάζουμε σοβαρά», επισημαίνει ο κ. Μπασιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider