«Χτυπούν» τη ΔΕΗ πριν την πώληση των μονάδων

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χτυπούν» τη ΔΕΗ πριν την πώληση των μονάδων

Μπαράζ επιθέσεων δέχεται η ΔΕΗ τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της απόσχισης των λιγνιτικών μονάδων και η επιχείρηση αναμένει πιθανούς επενδυτές για την εξαγορά των μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και το μεγάλο στοίχημα παραμένει η προσέλκυση επενδυτών αλλά και το τίμημα που θα «πιάσουν» οι προς πώληση μονάδες. Στόχος της επιχείρησης παραμένει η διασφάλιση της δίκαιης αποτίμησης της εμπορικής αξίας των εισφερομένων κλάδων και προς αυτή την κατεύθυνση η ΔΕΗ θα ορίσει πιστοποιημένο διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή (independent valuator), ο οποίος θα προσδιορίσει ένα δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας εκάστου των εισφερομένων κλάδων (fair value range).

Ωστόσο, αρνητικό αντίκτυπο στην όλη διαδικασία δείχνουν να προκαλούν δημοσιεύματα στον Τύπο αλλά και η σταθερή αντίδραση της αντιπολίτευσης κατά της πώλησης ενώ για «ξεπούλημα» εξακολουθεί να κάνει λόγο και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Εξίσου «κακό προηγούμενο» δημιουργεί και η πρόσφατη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης υποχώρησαν στα 88,7 εκατ. ευρώ έναντι 170,2 εκατ. το 2016.

Τη Δευτέρα, η μετοχή της ΔΕΗ σημείωσε «βουτιά» 5,61% στα 2,152 ευρώ, κάτι που προκάλεσε και την αντίδραση της ίδιας της επιχείρησης η οποία κάνει λόγο για επίθεση «υποτιμητικής κερδοσκοπίας». Συγκεκριμένα, απαντώντας στις επιθέσεις που δέχεται ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ότι «Είναι φανερό πως πέφτουν στο κενό οι κατά καιρούς εκκλήσεις μας ότι η ΔΕΗ, ως εθνικό κεφάλαιο, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κριτική μεν και με προτάσεις, αλλά προπαντός με υπευθυνότητα, μακριά από σκοπιμότητες της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας. Είναι φαίνεται αδιάφορο σε ορισμένους αν έτσι, εκτός των άλλων, τροφοδοτείται η υποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος των μετόχων – ιδίως των μικρών. Ωστόσο, η ίδια η Επιχείρηση, πέρα από πρόσκαιρες επικοινωνιακές εντυπώσεις, θα ξεπεράσει αλώβητη και αυτήν την επίθεση».

Με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας και την αναφορά μελέτης της McKinsey η οποία επισημαίνει ότι η ΔΕΗ είναι μη βιώσιμη και ότι αυτό «στηρίζεται σε διαρροές παλαιού κειμένου εργασίας της McKinsey». Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες ως προς την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου των 1,3 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ σημειώνει ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Θα συνιστούσαμε λοιπόν την επιβαλλόμενη σοβαρότητα, εκτός εάν κάποιοι νομίζουν ότι η αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ είναι, ιδιαίτερα στις μέρες μας, υπόθεση ρουτίνας. Πάντως, ας μην «ανησυχούν». Η υπόθεση, όπως έχουμε δηλώσει, εξελίσσεται θετικά. Υπομονή λίγες μέρες ακόμη. Και τότε κάποιοι, για μια ακόμη φορά θα εκτεθούν».

Υπάρχει πράγματι επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ;

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο η αποτίμηση των προς πώληση μονάδων. Μέχρι να φθάσει η διαδικασία στη συγκεκριμένη φάση θα πρέπει να υπάρξει και ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον. Μέχρι στιγμής, οι πιο ένθερμοι υποψήφιοι «μνηστήρες» δείχνουν να είναι οι Κινέζοι. Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη εξακολουθεί να κάνει έκκληση προς την εγχώρια βιομηχανία κάτι που δείχνει ότι η ΔΕΗ για τους δικούς της λόγους μπορεί να θέλει και ντόπιους επενδυτές. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η επιχείρηση προσπαθεί να πείσει την ελληνική βιομηχανία να μπει ως «παίχτης» στην παραγωγή, να φτιάξουν ένα κονσόρτιουμ και να λάβουν μέρος. «Έχουν αρχίσει να το βλέπουν με ενδιαφέρον και πλέον δεν είναι τόσο διστακτικοί». Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την πορεία της αποεπένδυσης καθώς τότε θα διαφανεί ποιοι τελικά και με ποιους όρους θέλουν να επενδύσουν και αν η εγχώρια αγορά θα πάψει να είναι τόσο επιφυλακτική απέναντι στην προοπτική της επένδυσης στην ΔΕΗ.

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ θα συζητηθούν με τους επικεφαλής των Θεσμών

Όπως είναι γνωστό, αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία της επιχείρησης είχαν και η μείωση του μεριδίου αγοράς, η χρέωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (325 εκατ.), το κόστος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης του Δεκεμβρίου 2016 - Ιανουαρίου 2017 (70 εκατ.), οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής ΝΟΜΕ (92,1 εκατ.) και η αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου. Το θέμα των δημοπρασιών θα συζητηθεί και με τους επικεφαλής των θεσμών εντός της εβδομάδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider