Αποκλεισμό από την αγορά καταγγέλλουν οι χημικές βιομηχανίες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποκλεισμό από την αγορά καταγγέλλουν οι χημικές βιομηχανίες

Αποκλεισμό από την αγορά καταγγέλλουν οι ελληνικές χημικές βιομηχανίες σημειώνοντας ότι με το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων αποκλείονται εκατοντάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες του κλάδου δημιουργώντας περαιτέρω ασφυξία στην αγορά και προωθώντας μονόπλευρα συγκεκριμένα υλικά και κατ' επέκταση συμφέροντα συγκεκριμένων πολυεθνικών.

Το σχετικό ΠΔ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 7 Μαΐου 2018 και όπως καταγγέλλουν φορείς της αγοράς μεταξύ του Προεδρικού Διατάγματος που ετέθη σε διαβούλευση και του τελικού κειμένου το οποίο εν τέλει περιελήφθη στις διατάξεις του Π.Δ. 41/2018, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α’ 80/07.05.2018, υφίστανται συγκεκριμένες, στοχευμένες τροποποιήσεις οι οποίες «έλαβαν χώρα εντελώς αιφνιδιαστικά, χωρίς να παρατίθεται οποιαδήποτε αιτιολογία για την μεταβολή των προβλεφθεισών στο αρχικό Σχέδιο Κανονισμού Πυροπροστασίας», όπως αναφέρουν.

Οι φορείς επισημαίνουν ότι οι τροποποιήσεις αυτές δεν συνάδουν με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Πρότυπα και κατατείνουν στον αποκλεισμό, μεταξύ άλλων, όλων συλλήβδην των αφρωδών προϊόντων, δηλαδή (διογκωμένης EPS & εξηλασμένης XPS πολυστερίνης, πολυουρεθάνης PU κ.λπ.), από τις οικείες εφαρμογές.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν, προωθείται η χρήση πετροβάμβακα δημιουργώντας μονοπωλιακές συνθήκες στην αγορά και αποκλείοντας εκατοντάδες επιχειρήσεις. Όπως σημειώνει μιλώντας στο insider.gr ο κ. Παντελής Πατενιώτης, Μηχανικός Δημοσίων Έργων και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης, «ο αποκλεισμός όλων συλλήβδην των αφρωδών προϊόντων δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε πολλούς άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους κλάδους με την οικοδομή: σε επιχειρήσεις μονωτικών υλικών, μηχανικούς, στις χημικές βιομηχανίες γενικά, οι οποίες αποτελούν έναν πολύ μεγάλο κλάδο. Σε μια χρονική συγκυρία όπου η οικοδομή έχει αρχίσει να κινείται (ύστερα από χρόνια ύφεσης), μπαίνει και πάλι φρένο προκαλώντας αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη του κλάδου της κατασκευής αλλά και για τις θέσεις απασχόλησης».

Οι εμπλεκόμενοι κλάδοι έχουν αντιδράσει έντονα στις τροποποιήσεις και έχουν αποστείλει επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση και στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Νικόλαο Τοσκα.

Στο κείμενο το οποίο υπογράφουν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ) μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

«Οι εν λόγω τροποποιήσεις δεν συνάδουν με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Πρότυπα, παρά το γεγονός ότι το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα θεσπίζεται διότι «απαιτείται η διασφάλιση της εναρμόνισης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα που έχουν εξελιχθεί καθ’ όλο το χρονικό αυτό διάστημα και τα οποία τίθενται με σκοπό ένα ενιαίο επίπεδο ποιότητας, πυραντίστασης και αντίδρασης στη φωτιά με στόχο την ασφάλεια των κατασκευών. Επιπλέον, η εναρμόνιση κρίνεται απαραίτητη προς το σκοπό της ίσης μεταχείρισης και της άρσης του περιορισμού του ανταγωνισμού εις βάρος κατασκευαστών που χρησιμοποιούν τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα σε σχέση με όσους επιλέγουν να ακολουθούν τις εθνικές και μη εναρμονισμένες απαιτήσεις του Κανονισμού» (ιδ. Αιτιολογική Έκθεση του ν. 4262/2014, όπως αναπαράγεται και υιοθετείται από την Σ.τ.Ε. (Π.Ε.) 132/2017).

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι τόσο ο ως άνω ευρωπαϊκός Κανονισμός όσο και οι κατ’ εφαρμογή αυτού καταρτισθέντες εθνικοί Κανονισμοί πυροπροστασίας σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., με εξαίρεση το επίμαχο σχέδιο προεδρικού διατάγματος, επ’ ουδενί προβλέπουν τον καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποκλεισμό των αφρωδών θερμομονωτικών υλικών ούτε βεβαίως ευνοούν την εφαρμογή οποιασδήποτε κατηγορίας θερμομονωτικών υλικών έναντι των λοιπών υλικών.

4. Οι εν λόγω τροποποιήσεις αποκλείουν από την αγορά το σύνολο των αφρωδών θερμομονωτικών υλικών (EPS, XPS, PU, κ.λπ.), με τα εξής δραματικά αποτελέσματα:

α. δημιουργείται έντονος κίνδυνος ανάπτυξης μονοπωλίου υπέρ του πετροβάμβακα για τις οικείες εφαρμογές, με τις αυτονόητες επιπτώσεις στην αγορά και στην οικονομία. Προς επίρρωση δε τούτου επισημαίνεται ότι ήδη από τη γνωστοποίηση στην αγορά φημών περί της τελικής μορφής του προεδρικού διατάγματος, πριν καν την θέσπισή του, οι τιμές που εφαρμόζονται στην ελληνική αγορά για το εν λόγω υλικό υφίστανται αστρονομική και ανεξέλεγκτη άνοδο, γεγονός που ήδη καταδεικνύει τις σημαντικότατες στρεβλώσεις που προκαλούνται στον ανταγωνισμό και εν γένει στην αγορά.

β. πλήττεται ο ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός και δη όλες οι αμιγώς Ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν, εμπορεύονται και εφαρμόζουν αφρώδη θερμομονωτικά υλικά, θέτοντας ταυτόχρονα σε άμεσο κίνδυνο εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

γ. καταστρατηγείται η κατά τα ανωτέρω σαφής βούληση του νομοθέτη περί της άρσης του περιορισμού του ανταγωνισμού μεταξύ των κατασκευαστών που χρησιμοποιούν τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα σε σχέση με όσους ακολουθούν τις εθνικές προδιαγραφές, οι οποίες, με τις επίμαχες διατάξεις, παραμένουν εκτός Ευρωπαϊκών Προτύπων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider