Πολύ κοντά σε συμφωνία με συστημική τράπεζα στην Ελλάδα βρίσκεται η Revolut, προκειμένου να εκταμιεύει μικρο-δάνεια μόλις σε τρία λεπτά.
Όπως δήλωσε στο insider.gr ο Δημήτρης Λιτσικάκης, διευθυντής της Revolut στην Ελλάδα, η στρατηγική συνεργασία με ελληνική τράπεζα είναι αναγκαία για να εισέλθει η βρετανική Fintech στον τομέα των χορηγήσεων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου λειτουργεί με την άδεια της ψηφιακής τράπεζας, η Revolut ήδη χορηγεί καταναλωτικά δάνεια έως 5.000-6.000 λίρες. Ξεκαθάρισε δε ότι στρατηγικός εταίρος της Revolut θα είναι μόνο μία τράπεζα, με την οποία ήδη η συμφωνία βρίσκεται σε «αρκετά προχωρημένο στάδιο».
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες διακρίνουν ευκαιρίες για διεύρυνση της πελατειακής τους βάσης, ιδίως με άτομα παραγωγικών ηλικιών που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, δραστηριοποιούνται δυναμικά σε Ελλάδα και εξωτερικό και, φυσικά, χρησιμοποιούν κατά κόρον το smartphone τους. «Η πελατειακή μας βάση θεωρείται φιλέτο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λιτσικάκης.
Δάνειο σε τρία λεπτά
Η καινοτομία αυτής της συνεργασίας είναι ότι ο πελάτης θα έχει απάντηση στο αίτημα δανείου που θα υποβάλλει από το κινητό του μέσα σε μόλις τρία λεπτά. Όπως εξηγεί ο κ. Λιτσικάκης, η διαδικασία των εγκρίσεων θα περιλαμβάνει δύο στάδια:
Στο πρώτο στάδιο θα γίνεται το «ξεκαθάρισμα» των αιτήσεων από τη Revolut, η οποία θα ελέγχει το ιστορικό της σχέσης με τον πελάτη, τη συναλλακτική συμπεριφορά και το είδος της σχέσης (premium κ.λπ.) προκειμένου να προωθήσει την αίτηση στην τράπεζα
Στο δεύτερο στάδιο, η τράπεζα θα ελέγχει τον χρήστη της Revolut στον Τειρασία και, βασικά, στη δική της βάση δεδομένων. Τονίζεται ότι η διαδικασία συνολικά θα διαρκεί έως τρία λεπτά, καθώς οι έλεγχοι θα πραγμτοποιούνται με αλγόριθμούς και όχι από υπαλλήλους. «Ουσιαστικά καταργείται ο ανθρώπινος παράγοντας στη διαδικασία του πιστωτικού ελέγχου και αυτό είναι μια πρόκληση για τις τράπεζες και τις διαδικασίες που ακολουθούν μέχρι σήμερα», σημειώνει ο κ. Λιτσικάκης.
«Μεγάλο ενδιαφέρον από τις τράπεζες»
Με βάση την άδεια που έχει λάβει η Revolut στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, δεν μπορεί η ίδια να προβεί σε χορηγήσεις. Για να προσφέρει αυτή την υπηρεσία στους Έλληνες πελάτες της, θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποια από τις εγχώριες τράπεζες.
Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, εμφανίζονται πρόθυμες να συμμαχήσουν με τις ψηφιακές τράπεζες που έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Τραπεζική πηγή επιβεβαίωσε στο insider.gr ότι Fintech όπως η Revolut προσεγγίζουν τις τράπεζες για συνεργασία και οι ίδιες βλέπουν συνέργιες ιδίως στην διεύρυνση της κεφαλαιακής βάσης, συνεπώς «δεν αποκλείεται να δούμε τέτοιες συμμαχίες».
«Δεν βλέπουμε ανταγωνιστικά τον εαυτό μας ως προς τις τράπεζες. Μπορούμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά και να κερδίσουμε και οι δύο, καθώς και οι πελάτες μας», αναφέρει σχετικά ο κ. Λιτσικάκης.