Αναπόφευκτη (και ευκταία από μεγάλο ποσοστό της αγοράς) θεωρείται η διείσδυση του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ευρωπαϊκή αγορά, με την Ελλάδα να διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στην προώθηση της αμερικανικής ενεργειακής πολιτικής.
Κατά την τελευταία διετία ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, έχει εκφράσει επανειλημμένως το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για συνεργασία με την Ελλάδα στα ενεργειακά θεωρώντας την ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το FSRU στην Αλεξανδρούπολη είναι δεδομένο όπως δεδομένη είναι και η βούληση των ΗΠΑ να στρέψουν την ΕΕ σε εναλλακτικές πηγές από εκείνες της Ρωσίας.
Μετά την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές αμερικανικού αργού, είναι σαφές ότι οι Η.Π.Α. χρησιμοποιούν την απειλή οικονομικού πολέμου και πιθανών στρατιωτικών συγκρούσεων ως μοχλό για να ανοίξουν αγορές στον νεότερο παίκτη της ενεργειακής αγοράς στον κόσμο, στο αμερικανικό LNG.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ απευθύνονται στους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της στον κλάδο της ενέργειας ούτε είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ενέργειας, η Ευρώπη, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, απειλούνται επίσης από δασμούς ή κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι αναπόφευκτο το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) των ΗΠΑ να διεισδύσει τελικά στις ευρωπαϊκές αγορές παρά το γεγονός ότι είναι ακριβότερο από εκείνο της Ρωσίας και της Νορβηγίας κυρίως για λόγους καλών εμπορικών (και διπλωματικών) σχέσεων μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα.
Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αντίρροπη δύναμη στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τη Γερμανία στην αυτοκινητοβιομηχανία (επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ).
Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ / Κίνας. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας, είναι η μόνη χώρα στην οποία οι αυξημένες εισαγωγές LNG θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο θέμα. Η Κίνα έχει ήδη μακροπρόθεσμα 20ετή συμφωνία για την εισαγωγή LNG από τον αμερικανικό κολοσσό, Cheniere Energy.
Ο ρόλος του FSRU στην Αλεξανδρούπολη
Στις 25 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το κατασκευαστικό αντικείμενο του πλωτού σταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Ο κύριος επενδυτής είναι η εταιρεία Gastrade που κατέχει και το 40% του μετοχικού κεφαλαίου ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για την είσοδο επενδυτή από τις ΗΠΑ με ποσοστό 20% (στο έργο θα συμμετάσχουν με ποσοστό 20% έκαστη η ΔΕΠΑ και η βουλγαρική ΒΕΗ).
Στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων, η χρήση και η διείσδυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα μπουν σε μια εντελώς νέα τροχιά, ξεπερνώντας τα επίπεδα του PNG, καθώς θα αυξάνονται οι επενδύσεις, τα έργα και οι υποδομές για το LNG ενώ θα βελτιώνονται και οι μεταφορικές ικανότητες των φορτίων. H αγορά αερίου στην Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί και οι διεθνείς όμιλοι τείνουν να εκμεταλλευτούν τη θέση της χώρας ως πύλη εισόδου (και εισαγωγής αερίου) στην Ευρώπη.
Ο τερματικός στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί ένα έργο το οποίο αναμένεται να διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και στην ενεργειακή ασφάλεια είναι ο τερματικός FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
Ήδη ολοκληρώθηκε η συμφωνία μεταξύ Gastrade και ΔΕΠΑ και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί το market test ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του χρόνου και στο β' μισό του 2020 θα είναι πλήρως λειτουργικό.