Αυξημένο το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ναυπηγεία

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξημένο το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ναυπηγεία

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Οικονομίας βρίσκεται το θέμα των ναυπηγείων, με το χρόνο να μέτρα αντίστροφα για την επίλυση θεμάτων που αφορούν την επόμενη ημέρα λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα, έως το τέλος του χρόνου θα έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες πώλησής τους ώστε σύντομα να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν.

Συγκεκριμένα για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον και έχουν ήδη κατατεθεί τρεις προτάσεις, μεταξύ των οποίων και μια ιταλικού ενδιαφέροντος. Οι συζητήσεις για την αξιολόγηση των προτάσεων αυτών θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου.

Για την περίπτωση του Σκαραμαγκά μέχρι τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν ξεκινήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες τόσο για το κομμάτι που αφορά το μέρος των ναυπηγείων που έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ και αφορά την δεξαμενή Νο 5 και την γύρω περιοχή των 120 στρεμμάτων, όσο και για το κομμάτι που αφορά το μέρος το οποίο έχει περάσει στον ειδικό διαχειριστή και συγκεκριμένα το εμπορικό και το στρατιωτικό κομμάτι του ναυπηγείου για τα οποία θα πραγματοποιηθούν δυο ανεξάρτητοι διαγωνισμοί.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί είναι μεγάλο, ωστόσο ο ίδιος διαψεύδει ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Cosco. Αντίθετα η κινεζική εταιρία έχει καταθέσει αίτημα για νέα άδεια ναυπηγείου στη Ναυπηγεπισκευστική Ζώνη Περάματος κάτι το οποίο όμως δεν είναι εφικτό, καθώς με βάση τη νομοθεσία νέα άδεια στην συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να δοθεί.

Μάλιστα στην σύμβαση παραχώρησης με την Cosco υπάρχει σχετικός όρος που στόχο έχει την προστασία των μικροεπισκευαστικών εταιριών οι οποίες εκτιμώνται σε 1.800. Ωστόσο, με βάση την άδεια παραχώρησης στην Cosco υπάρχει η δυνατότητα άδειας μεγάλης δεξαμενής στη ακτογραμμή της Ψυτάλλειας. Πάντως το καθεστώς με το οποίο θα λειτουργούν οι δεξαμενές θα είναι μη αποκλειστικής χρήσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider