Ανοίγει η «αυλαία» για το σχέδιο εγγυήσεων των τραπεζών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει η «αυλαία» για το σχέδιο εγγυήσεων των τραπεζών
Η βασική πρόκληση για τους «αρχιτέκτονες» της ομπρέλας εγγυήσεων είναι να μην θεωρηθεί ότι περιλαμβάνει κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες.

Στις 15 Νοεμβρίου θα αποκαλυφθεί το βασικό πλαίσιο στο οποίο θα βασιστεί το σχέδιο-ομπρέλα του ΤΧΣ για παροχή κρατικών εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις των τραπεζών.

Οι βασικές γραμμές του σχεδίου, το οποίο θα «πατά» πάνω στο ιταλικό μοντέλο «GACs», όπως έχει αναφέρει το insider.gr, θα περιλαμβάνεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την οποία θα δημοσιοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος την ανωτέρω ημερομηνία.

Αυτό αποκάλυψε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου Οικονομικής Ιστορίας που διοργάνωσε η ΤτΕ για τα 90 χρόνια ιστορίας της. Ο κεντρικός τραπεζίτες επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο προχωράει με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, των τραπεζών, του SSM και των Θεσμών.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών, η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα εμπλεκόμενα μέρη είναι να αναζητηθεί μια τέτοια φόρμουλα για την ομπρέλα των εγγυήσεων η οποία θα διασκεδάζει τις επιφυλάξεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) περί κρατικής βοήθειας.

Σημειώνεται ότι ο όρος περί μη χρήσης κρατικής βοήθειας (state aid) έχει επιβληθεί από την ΕΕ μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 προκειμένου να μην διασώζονται οι τράπεζες με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Συνεπώς, το ουσιαστικό αυτό στοιχείο είναι που θα κρίνει την επιτυχία του σχεδίου που προωθείται με εντατικούς ρυθμούς.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, επίσης, τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ο Ενιαίος Μηχανισμός Στήριξης (SSM) στην έγκριση του σχήματος εγγυοδοσίας, αν και ο Επόπτης φαίνεται να είναι θετικά διακείμενος προς μια τέτοια λύση η οποία θα επισπεύσει την εξυγίανση των ισολογισμών των συστημικών τραπεζών που σήμερα επιβαρύνονται με 88 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια.

Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι, θα απευθύνει ομιλία σε συνέδριο που διενεργείται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το πώς θα τοποθετηθεί για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, τις προκλήσεις και τις πιθανές λύσεις, ιδίως μετά το κραχ που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider