Φιλιππίνες: Η Μανίλα δεσμεύεται ότι θα έχει συνεχή παρουσία στην ατόλη Σαμπίνα που διεκδικεί η Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φιλιππίνες: Η Μανίλα δεσμεύεται ότι θα έχει συνεχή παρουσία στην ατόλη Σαμπίνα που διεκδικεί η Κίνα
Το Πεκίνο είχε ζητήσει από τις Φιλιππίνες να αποσύρουν το σκάφος της ακτοφυλακής Teresa Magbanua, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν «παράνομα» στην ατόλη.

Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι στέλνουν σκάφος στην ατόλη Σαμπίνα που θα αντικαταστήσει το πλοίο της ακτοφυλακής που επέστρεψε σήμερα στο λιμάνι ύστερα από πέντε μήνες παραμονής στην διαφιλονικούμενη αυτή περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, σε μια ανατροπή που αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Κίνα.

Το Πεκίνο είχε ζητήσει από τις Φιλιππίνες να αποσύρουν το σκάφος της ακτοφυλακής Teresa Magbanua, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν «παράνομα» στην ατόλη, την οποία η Κίνα θεωρεί ότι εντάσσεται στις ευρύτερες διεκδικήσεις της αναφορικά με τη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Οι ενέργειες της φιλιππινέζικης πλευράς παραβιάζουν σοβαρά την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας», δήλωσε ο Λιου Ντετζούν, εκπρόσωπος της κινεζικής ακτοφυλακής σε σημερινή ανακοίνωση σχετικά με την «απόσυρση», όπως την ανέφερε, του σκάφους της Μανίλα.

Το σκάφος της ακτοφυλακής Teresa Magbanua, που είχε αναπτυχθεί για να παρακολουθήσει αυτό που η Μανίλα εκτιμά ότι είναι μικρής κλίμακας, κινεζικές επιχειρήσεις διεκδίκησης στην περιοχή, επέστρεψε σήμερα στο λιμάνι καθώς η επιχείρησή του ολοκληρώθηκε, όπως ανακοίνωσε η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων και το Εθνικό Συμβούλιο Ναυσιπλοΐας (NMC).

«Ένα άλλο θα αναλάβει άμεσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του NMC Αλεξάντερ Λόπεζ, επικαλούμενος εντολή του επικεφαλής της ακτοφυλακή. «Οπωσδήποτε θα διατηρήσουμε την παρουσία μας εκεί».

Η περιοχή, στην οποία η Κίνα αναφέρεται ως ύφαλος Σιανμπίν και οι Φιλιππίνες ως ατόλη Εσκόντα, βρίσκεται σε απόσταση 150 χλμ δυτικά της επαρχίας Παλαουάν των Φιλιππίνων, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας.

Η Κίνα διεκδικεί, επικαλούμενη ιστορικούς λόγους, σχεδόν όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα, ερχόμενη σε διένεξη με άλλες χώρες της περιοχής (Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία) που έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ναυάγιο με μετανάστες στη Μάγχη: Τουλάχιστον 8 οι νεκροί, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία

Ρωσία: Οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν 29 drones που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία

Ισραήλ: Πύραυλος των Χούθι χτύπησε στα κεντρικά της χώρας - Δεν υπάρχουν θύματα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider